A modernkori gyermeknevelés 5 hibája – ezt gondoljuk mi

„Majd én másként nevelem a gyerekem, mint korábban engem neveltek.”, „Én nem fogom minden lépését beszabályozni.”, „Akkor lesz boldog, ha hagyom érvényesülni.” Ismerősek ezek a gondolatok? Ha igen, akkor ti is beleestetek az úgynevezett modernkori szülő gyermekneveléssel kapcsolatos hibáiba. Hogy miről is beszélünk? Alább kifejtjük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. február 16. Csontos Dóra

„Majd én másként nevelem a gyerekem, mint korábban engem neveltek.”, „Én nem fogom minden lépését beszabályozni.”, „Akkor lesz boldog, ha hagyom érvényesülni.” Ismerősek ezek a gondolatok? Ha igen, akkor ti is beleestetek az úgynevezett modernkori szülő gyermekneveléssel kapcsolatos hibáiba. Hogy miről is beszélünk? Alább kifejtjük.


A Huffington Post oldalán nemrégiben megjelent egy írás, amit egy brit gondozónő, bizonyos Emma Jenner írt a modernkori szülőkről. A cikk öt elgondolkodtató (vitát indító?) megállapítást tartalmaz. Ezeket vesszük most sorba és írjuk mellé a véleményünket.

1) Félünk a gyermekeinktől

Emma Jenner az első tézisét egy bizonyos „bögre-teszttel” igazolja. Mint mondja, képzeljük el, ahogy a reggeli nagy rohanásban drága kis gyermekünknek az innivalóját a kedvenc bögréje helyett egy másikba öntjük. A kicsi persze azonnal kiakad és követeli a rózsaszín bögrécskét. Mi történik ilyenkor? A legtöbb esetben a szülő rohan és átönti a tejet vagy a kakaót csak ne törjön ki a hiszti.

Emma szerint ez egy hatalmas hiba! Hogy miért? Egyértelműen, azért mert ez a félelmünket tükrözi. Hogy kitől? A gyermekünktől. A gyermekgondozónő szerint hagyjuk hadd hisztizzen a kicsi, majd ebből jól megtanulja, hogy nem ő a főnök. Nem mellesleg ez jó lecke azért is, mert így megtanulja, hogy hisztivel sokra nem megy.

Mit gondolunk mi? A szülők többsége nem képes manapság fegyelmezni, ez tény és való. De nem gondolnánk, hogy azért mert egyszer-egyszer átöntjük a kakaót azzal komolyabban elkényeztetnénk a gyereket. Legyenek szabályok, amiket betartunk. Ez a „szigor” maradjon meg a rohanós hétköznapokra, de, amikor otthon vagyunk, akkor legyünk kicsit engedelmesebbek. Félre ne értsétek, nem arról van szó, hogy mindent el kell tűrni, a hisztit, a testi fenyítést (sok gyerek „szereti” nevelni így a szüleit), de azért igyekezzünk egy egészséges kompromisszum kialakítására.

2) Csökkennek a gyerekekkel szembeni elvárásaink

„De rossz ez a gyerek!”, „Milyen lusta, csak fekszik egész nap.” Emma Jenner szerint a szülők hiábája az, ha a gyerek nem tud az étteremben viselkedni, kedvesen bánni a társaival vagy éppen tiszteletet mutatni az idősekkel szemben. Miért van ez? A Huffington Post írója szerint azért mert nem tanítjuk meg nekik, hogyan illő viselkedni egy étteremben vagy egy közösségben. Elpakoluk helyette a játékokat és kiszolgáljuk, ahelyett, hogy elvárasaink lennének.

Mit gondolunk mi? Azt, hogy a nőnek igaza van. A szigor nem ellentéte a szeretetnek. Ha elvárunk valamit azt tegyük érthetővé a számára, és legyünk példamutatók. Miért várunk el valami olyat a gyermektől, amit mi magunk sem tartunk be? Ez tipikus esete annak, amikor arra kérjük a kölyköt, hogy ne dohányozzon, mert árt az egészségének. Erre anya/apa mit csinál? Naponta két dobozzal szív el, mert ő megteheti… Egy személyes példa: nálunk rendszerint előfordult a családban, hogy nem kellett segítenünk például a házimunkában, mert az anyám véleménye az volt, hogy gyorsabban halad, ha maga végzi el a feladatokat. Aztán egy idő után persze borul a bili, hogy a lusta gyerek semmiben sem segít. Hogy is van ez?

3) Eltűnőben a „közös nevelés”

Emma Jenner a közös nevelés alatt azt érti, amikor az „utca embere” következmények nélkül szólhatott rá a rosszul viselkedő gyerekre azzal a céllal, hogy az normálisan viselkedjen, ha már a szülők nem szólnak rá maguktól. Szerinte fontos lenne, ha a szülők tudatosítanák magukban, hogy nem más a hibás azért, ha gyermekükre rá kell szólni.

Mit gondolunk mi? Sajnos a gyerekek már annyira megtanulták, hogy mik a jogaik, hogy azt elfelejtették, mik a kötelességeik – jajj, mennyire utáltuk ezt a mondatot gyerekként, de sajnos felnőtt fejjel be kell látnunk, hogy van benne igazság… A diák veri a tanárt, ha rászól. A neveletlen gyerek nem tud viselkedni a színházban, ezért beleköt abba, aki figyelmeztetni meri az illemrendre. Célszerű lenne, ha a szülők megtanítanák, hogy mikor mit illik és mit nem, illetve tiszteletre, elfogadásra és az egymás iránti szeretetre nevelné a kölykét.

4) Mindig az egyszerű utat választjuk

A szülők elfoglaltabbak, mint valaha – állapítja meg a Huffington Post szakértője. Véleménye szerint egy gyereknek meg kell tanulnia türelmes lennie, és ezt nem attól fogja megtanulni, hogy egy tableten berakott mese leköti míg várakoznia kell. Emma szerint a legjobb példa erre, ha a gyerek megtanulja, hogy egy étteremben nem három perc míg elkészül az ebéd. Véleménye szerint ezt úgy taníthatjuk meg, ha közösen főzünk és akkor látja, hogy mennyi idő is egy finom étel elkészítése.  

Mit gondolunk mi? Röviden és tömören: következetesen kell nevelni. Meg kell tanítani a gyereket harcolni a céljaiért, küzdeni az álmaiért. Ha azt látja, hogy könnyebb otthon tespedni és a TV-t bámulni egész nap, akkor ő is csak azt tanulja meg, hogy minek tevékenynek lenni, ha lehet lazán, elvárások nélkül élni.

5) A gyerek igényei diktálnak

Ugrunk az első szóra? Nem. A saját szükségleteinket a gyermekhez igazítjuk? Nem. A brit szerzőnő szerint rendben van, hogy a gyermek első éveiben ő „diktál”, de ez sem jelenti azt, hogy alárendelté kell válnunk. Mint mondja, a gyereknek meg kell tanulnia azt, hogyha anyu a WC-n van, akkor nem ugrik fel onnan csak azért mert a gyerek az ajtó előtt hisztirohamot kap, vagy bent akar ülni velünk együtt.

Mit gondolunk mi? Manapság már annyira jófej szülők akarunk lenni, hogy elfelejtünk nevelni és önmagunk lenni. Annyira az ellenkezőjét akarjuk tenni (sok esetben), annak, ahogy a szüleink neveltek, hogy teljesen átesünk a ló túloldalára. Azok a gyerekek, akik elvárás nélkül nőnek fel, a legtöbb esetben nem találják a helyüket a világban. Ez pedig sikertelenséghez, frusztrációhoz és szorongáshoz vezethet. Mi a kulcs? Jó szülőnek lenni. Nincs tökéletes tanács, minden gyermek, anya, apa és család más. A lényeg az, hogy vegyük észre, ha valami rossz irányba halad és igyekezzünk rajta pozitív irányba változtatni.  

(via)