Amikor áll a bál

A farsang talán az a legismertebb és legnépszerűbb hagyomány, ami a régmúlt időkben is pontosan azért volt, mint ma: hogy szórakozzunk és jól érezzük magunkat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szórakozás
2016. január 28. Csontos Dóra

A farsang talán az a legismertebb és legnépszerűbb hagyomány, ami a régmúlt időkben is pontosan azért volt, mint ma: hogy szórakozzunk és jól érezzük magunkat.


Persze számtalan más célja is volt, de a középpontban mégis a tréfák, a jó ételek és a tánc állt. Az óvodai–iskolai és munkahelyi farsangi bálok mellett próbáljuk ki a személyre szabott otthoni verziót is!

Miért érdemes belevágni a szervezésbe?

Kétségkívül, a farsang szervezőjének némi plusz feladatot jelent a szervezés, de már az ötletelés is sok örömet okoz, hát még a végeredmény! A megszokott baráti összejövetelekbe új színt visz, a régi ismerősöket is új oldalukról ismerhetjük meg. Kiváló alkalom lehet újak bevonására a társaságba, hiszen ezen az estén nem a megszokott mederben folyik az összejövetel, nem baj, ha nem érti meg mindenki fél szavakból a másikat, senkinek nem kell szorongania emiatt. Ha gyerekeknek szervezzük, akkor a ködös, hideg délutánokat sem lesz nehéz a szobában kibírni, már az előkészületekkel jól elszórakozunk.

A farsang eredetilega tavaszvárás örömünnepe. A nagy evésekkel, ivásokkal a természetet is hasonló bőségre kívánták késztetni. A vízkeresztkor elkezdődött időszak a két emblematikus figura, Konc király (a húsos ételek) és Cibere vajda (a böjtös egyszerű étkek) harcának ideje. Húshagyó kedden Cibere győz, ezzel vége a dínomdánomnak, kezdődik a böjt.

Az első lépések

Először is döntsük el, kiket hívunk meg. A gyerekek és a felnőttek közös szórakozását nehéz összehozni, tehát ajánlott a külön parti. A gyerekekkel együtt írjuk össze a meghívottakat, szabjunk határt, legyen elviselhető a létszám. Találjuk ki, hogy mi legyen a program, készítsünk meghívót. Ne tegyük kötelezővé, de biztassuk a résztvevőket álarc vagy jelmez viselésére.

Sokan idegenkednek attól, hogy jelmezt vagy álarcot vegyenek, pedig ez egy izgalmas szerepjáték. Ha csak egy pár órára, de mások lehetünk, mint amik vagyunk. Kipróbálhatjuk, hogy milyen lenne, ha időben, térben, habitusban másnak születünk.

Tematizált bulik

A gyerekek számára rendezett mulatságot szervezhetjük egy-egy népszerű mese köré, ebben az esetben a szereplőket kell megjeleníteni. Amennyiben a szülőket tehermentesíteni akarjuk (sokan idő vagy kézügyesség hiányában már előre stresszelnek, hogy milyen jelmezt kell beszerezni az iskolai farsangra), szóval ha nem akarunk újabb nyűgöt mások nyakába varrni, választhatjuk azt a megoldást is, hogy egy nagy kosárba összekészítünk színes kendőket, kalapokat, eszközöket, és ezekből válogatja ki mindenki magának a jelmezeket. Arcfestékkel (csakis ellenőrzött minőségűt használjunk!) néhány vonással remek karaktereket hívhatunk életre.

Felnőtteknek akár időutazást is rendezhetünk, ha a bulit egy meghatározott időbe helyezzük el. Választhatjuk a ’30-as éveket keménykalappal, sétabottal, vagy a ’80-as évek diszkóvilágát, farmerrel, flitteres zakóval, de akár a reneszánsz korba vagy a jövőbe is kalandozhatunk. Ne az öltözéken görcsöljünk, a játékba való bevonódás a lényeg. Válogassunk a korhoz illő zenét, és mindenképpen örökítsük meg csoportképen a látványt!

Ne akarjunk versenyre kelni, a hagyományőrző bálokkal! Nem kell minden részletet pontosan kidolgozni, és a témához igazítani.

Ha már mindenki felvette a jelmezét, kezdődhet a játék. Ha egymást jól ismerők vannak együtt, lehet párosával vagy kisebb csoportoknak olyan feladatot adni, ami a megszemélyesített karakterhez illő. Előadhatnak egy kis jelenetet, élőképet, élő szobrot formázhatnak.

Összeírhatunk az Activity játékból jól ismert feladathoz hasonlóan olyan fogalmakat, amelyeket mutogatással kell elmagyarázni.

Tánclépésben

A tánc már a legkorábbi életkortól fontos mozgás, bár kétségkívül másért szeretik a kamaszok és a felnőttek, mint az óvodások. Ettől függetlenül mindenképpen vegyük be a programba. A kicsikkel körtáncokat járhatunk, vagy táncolás címén az újságpapíron is rophatják. Ilyenkor néhány ütem után megállítjuk a zenét és fele nagyságúra kell hajtani a papírt. Az a pár győz, aki a legkisebb papíron a legtovább rajtamarad és eközben még tartja a ritmust. (Ezt a mókát a felnőttek is kipróbálhatják, a buli egy késői szakaszában…)

Hagyományosan a farsang utolsó három napján rendezték a legnagyobb táncmulatságokat, a „batyusbál, kosarasbál” elnevezések jelzik, hogy a tánc mellett fontos szerepe volt ilyenkor az evésnek és az ivásnak.

Bár a farsanggal vége a nagy lakomáknak, ne ezen a napon akarjunk mindent bepótolni! Készítsünk egyszerű ételeket, inkább könnyű falatokat, mint elnehezítő fogásokat. Az italválaszték se legyen annyira „nehéz”, hogy hamar kidőljenek a vendégek. A legismertebb farsanghoz kötődő édesség a fánk, ezt sokféle ízesítéssel megvehetjük, de a saját sütéssel is megpróbálkozhatunk, azonban nehogy az összejövetel napján álljunk neki. A fánk sajnálatos velejárója ugyanis a hosszas előkészület és odafigyelés, na meg az olajszag.

A mulatság napján inkább készülődjünk, díszítsük fel a lakást, színes papírdíszekkel, szerpentinnel, és élvezzük a vidám perceket!