Anyukák és hashtagjeik a közösségi médiában

A #hashtag lényege, hogy segít az embereknek, hogy ráleljenek a többiek azonos mondandójára a közösségi médiában. Mit taggelnek az anyaságról itthon és külföldön? Mutatjuk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. szeptember 23. Csontos Dóra

A #hashtag lényege, hogy segít az embereknek, hogy ráleljenek a többiek azonos mondandójára a közösségi médiában. Mit taggelnek az anyaságról itthon és külföldön? Mutatjuk.


De! Először is kezdjük az alapokkal.

Mi is az a #hashtag?

A Twitter 2007-ben vezetette be először és népszerűsítette a #hashtaget, hogy ezáltal közelebb hozza a felhasználókat egymáshoz egy adott témában. Meglepő lehet, de már sokkal korábban, a 12. században használni kezdték ezt a jelet, de az online világban csak a Twitternek köszönhetően vált ismertté. 2009. június elsejétől hivatalosan kiegészítő funkcióként szolgál a kettőskereszt, amit 2013-tól már a Facebookon is lehet használni.

A felhasználók szempontjából azért jó, mert

  • barangolhatunk egy adott témában, megnézhetjük mások mit gondolnak, mit írnak, milyen képet tettek fel, például #anyasag #szoptatas #gyerekneveles témában
  • ennek a kategorizálásnak köszönhetően könnyebben és gyorsabban kiszűrhetjük azokat a híreket, amik érdekelnek
  • ha szeretnénk énépítést folytatni, saját magunknak is elindíthatunk egy-egy #hashtaget, melyet később könnyen visszakereshetünk. Így csinál például a táncoslábú Molnár Andi #molnarandi, de több hazai és külföldi híresség is

Hogyan működik?

Ha egy szó elé egy kettőskereszt (#, hashmark) jelet rakunk, az onnantól fogva címkeként fog funkcionálni. Ezután minden egyes hashtag a bejegyzésben linkre vált, amire ha rákattintunk kidobja a többiek bejegyzését a témában.

Hogyan használjuk helyesen?

  1. Ne használjuk túl sokat, álljunk meg háromnál, hiszen ismerjük a szabályt: a kevesebb néha több.
  2. Legyen egyszerű, rövid és beszédes, hiszen sokkal jobb egy-egy szót megjelölni, mint azt, hogy a #csaladhaloalegjobb. Persze, ez attól még igaz.
  3. Legyünk humorosak, de ne veszítsük szem elől, hogy hasznosak és értékelhetőek maradjunk!

Na, de mire használják az édesanyák?

Természetesen arra, hogy megosszák tapasztalataikat a többi családanyával és kismamával. Ezekből szemezgettünk most.

A szoptatás  közös (de ugyanakkor megosztó) pont minden édesanya életében. Itthon nem annyira elterjedt, hogy szopizás közben lőtt szelfiket toljunk fel a közösségi oldalunkra, de kint ezt nagyon szeretik a nők. Hogy mennyire, azt mi se bizonyítja jobban, mint a #breastfeedingselfie, #breastfeedingbeautiful és a #breastfeedingpublic jelölések. Na, lássuk:

Forrás: Instagram

Az anyukák a szoptatás mellett (szerencsére) a gyönyörűen cseperedő gyerkőceikről is osztanak meg fotókat rendszerint. Aki szülő az tudja jól, hogy a saját gyermekénél nincs szebb, okosabb, ügyesebb…és ezért szívesen is posztol róla. Először a fiús anyákat vesszük szemügyre, ők a képeiket #myson, #mommyandmyson és #mommasboy hashtaggel látják el.

Forrás: @makeupmommyfit

Forrás: @elde519

Forrás: @hellonary

Forrás: @life_of_kane_johnathan

Természetesen a kislányokról sem feledkezünk el, őket a mamájuk #mommysbaby, #mommasgirl és #mommysgirl hashtaggel taggelik be.

Forrás: @1020evergreen

Forrás: @djyasko20

Forrás: @aswartz24

Szerencsére egy édesanya élete nemcsak a szoptatás-büfizetetés-pelenkázás hármasából áll, és ezt a mamik is szívesen megosztják közösségi oldalaikon. #momswholift, #mommytime és #momlife jelzés is bizonyítja, hogy az anyukáknak is jár a kikapcsolódás és/vagy az edzés. Ti mivel kapcsoltok ki?

Forrás: @crysp

Forrás: @amandaschwandt311

Forrás: @crobscarla

A hazai sztárokról sem kell elfeledkeznünk, ők is szívesen látják el képeiket különböző címkékkel. Molnár Andi táncos például édesanyjával rakott ki közös képet, melyet az #anyacsakegyvan hashtaggel látott el. Bár úgy látszik a cica már annyira nem örült a szelfinek…

Ennek a családi fotònak egy valaki láthatòan nem örül a képen☝️ #macskaaaa #motkány #molnarandi #anyacsakegyvan #saturdaychillin

Posted by Andrea Molnar official on 2015. június 27.

Dobó Ágnes modell sem maradhatott ki taggelésből. Ő a fiával közös pihenésről osztott meg egy képet #anyaság hashtaggel.

Vasárnapunk ❤️☺️ #gyonyoru #magyarorszag #lenyugoz #imadom #boldogsag #csalad #szerelem #egyutt #anyasag #anya #baba #kisfiam