Az újszülött fotózás rejtelmei – Miért olvadunk el ezektől a képektől?

Hazánkat is elérte a legújabb trend, ez pedig nem más, mint a várandós sorozatok és az újszülött babákról készült szívmelengető fotók. A Manófotó stúdiójának cégvezetőjét arra kértük, avasson be minket ezeknek a képeknek a kulisszatitkaiba.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. január 21. Csontos Dóra

Hazánkat is elérte a legújabb trend, ez pedig nem más, mint a várandós sorozatok és az újszülött babákról készült szívmelengető fotók. A Manó Fotóstúdió cégvezetőjét arra kértük, avasson be minket ezeknek a képeknek a kulisszatitkaiba.


“A Manófotó a saját életemből indult, mivel húsz éve gyerekekkel kapcsolatos tevékenységekben veszek részt. Ide tartoznak a gyerekjátékok kereskedelme és a gyermekrendezvények szervezése is” – mesélt nekünk a kezdetekről Németh Erika, a Manó Fotóstúdió cégvezetője. “Tizenöt éve, amikor a gyermekeim még kicsik voltak, találkoztam egy fotóstúdióval, aminek nagyon tetszett a munkája és a gyerekekkel kapcsolatos elképzelései. Hangulatos volt, ahogy a kislányomra angyalszárny került, ahogy magassarkúban tipegett. Ez a stúdió szülte a gondolatot: milyen jó lenne, ha még több édesanya láthatna ilyen fotókat a gyerekeiről.

CSH: Mennyire nehéz gyerekekkel foglalkozni? 

N.E.: Nagyon. Nehéz, mert amikor megérkezik hozzánk egy család, lehet, hogy a kisgyereknek nagyon jó kedve van, de lehet, hogy picit nyűgösebb és nekünk feladatunk, hogy az új környezet és plüssmackók által jókedvet varázsoljunk nekik. A kicsik imádják ha játszanak, és báboznak velük, vagy ha váratlanul vicces hangokat adnunk ki. Egyszóval: a fotósoknak az a dolga, hogy eltereljék a gyerekek figyelmét, méghozzá úgy, hogy a kicsik teljesen elfelejtsék, hogy épp a lámpák fényében ül, esetleg izgul, hogy neki itt most mit is kéne csinálnia. Mindig van egy segédünk a fotózásoknál, aki elbújik a fotós mögött, majd hirtelen előugrik egy maci, amire a pici felfigyel, és hangosan nevetni vagy mosolyogni kezd. Ezt a pillanatot kell elkapni egy tökéletes képhez. Vannak olyan anyukák és apukák, akik beszállnak a mókázásba is: ilyenkor nagyon vidám képek készülnek.

CSH: A legújabb trend az újszülött babafotózás

N.E.: Az újszülötteket egyszerre nehéz és könnyű fotózni. Az anyukák az első időszakban szívesen maradnak az otthon melegében, és nem szeretnék kivinni a picit a szabadba. Éppen ezért mi házhoz megyünk, és családi környezetben készítjük el a képeket. Általában az a legjobb, ha egy újszülöttel 5-6-7 napos korában jönnek el fotózásra. Ha az anyuka olyan laza, vagy a szülés úgy zajlott, hogy kimozdulni a babával nem okoz problémát, akkor nagyon jó és könnyű őket fotózni. Ebben a korban még nagyon könnyű a babákat “beállítani”: be tudjuk rakni a kezeiket az álluk alá, vagy a kis lábaikat „összegubózni”, és megmaradnak ebben a pózban. Az ilyen fiatal babák olyan mélyen alszanak ilyenkor, hogy szinte bárhogyan „hajtogathatóak”.

Ha kicsúszunk ebből a pár napból, akkor nagyon sokat tud segíti, ha az édesanya úgy időzíti az etetést, hogy az a stúdióban történjen, mert akkor a “kajakóma” után nyugodtan dolgozhatunk, a pici nem fog felébredni.

A tizenegy-két napos babánál már az ösztönös mosoly kialakulásán van a hangsúly, hiszen őket még nem lehet direkt mosolygásra bírni. A fotósnak ez a nehézség az újszülött fotózásnál: résen kell lennie, hogy lekapja azt az édes kis mosolyt.   

Sokszor tesznünk szőrmét, képkeretet vagy kendőket a kicsik mellé, de az is előfordul, hogy a szülők is „összeállnak” a picivel egy sorozat erejéig. Persze ez is attól függ, hogy mennyire laza a család, van, aki merevebb és több időre van szüksége, míg más család mókás pózokban bújik össze a kicsivel.

CSH: Az újszülöttekről készült sorozatok mellett a várandós képek is igen népszerűek.

N.É.: Valóban, hiszen az anyukák nagyon szeretik megörökíteni, hogyan is telt a kilenc hónap. Valóban. Az anyuka megérkezik abban az állapotban, amikor még csak egy kicsit látszik a gömbölyödő pocakja. Ekkor készül az első kép. Ezután minden hónapban eljön hozzánk, mi pedig megörökítjük, hogyan növekszik a hasa, a szülés után pedig arról készítünk egy képet, ahogy az újszülöttet tartja a karjában az édesanya. Találkoztunk ilyen fotózás alkalmával olyan apukával, aki minden hónapban más pózban szerepelt az anyuka előtt, volt, hogy térdelt, máskor a hasát puszilta. De az is nagyon kedves sorozat volt, amikor az anyuka első kisfia már olyan nagy volt, hogy a kezében tartotta a táblát, amire felírtuk, hogy hányadik hétben tart az anyuka.

CSH: Sokan azt gondolják, hogy ezeket a fotózásokat csak a tehetősek engedhetik meg maguknak. Igaz ez?

N.É.: Az elmúlt nyolc év alatt azt tapasztaltuk, hogy az első években sok család látogatott el és készíttettek fotókat. Ezután azonban bejöttek a tükörreflexes gépek, és mindenki elkezdett otthon fotózni, „hiszen szuper géppel, szuper képek születnek”. Csakhogy egy idő után elkezdtek rájönni az emberek, hogy ez egy szakma, amihez tudás is kell, valamint stúdió és sok háttérmunka. Három-négy év múlva berobbantak a „celebfotósok”, akik óriási reklámot csináltak nekün, s a média is nagy szerepet játszott abban, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen jó a profi, stúdióban történő családi fotózás. Vigyázni kell azonban, mert sajnos a piacon nagyon sok az olyan fotós, aki csak kattintgat, mert ez a divat. A minőségi sorozatok olyan harmincezer forintos nagyságrendnél kezdődnek, ám érdemes kifizetni az összeget, mert életre szóló emléket kapunk cserébe.

Cikkünk második részében a családi- és ovis fotózásokkal foglalkozunk majd a manók segítségével.