Brit konyha – az AGA világa

Sosem gondoltam volna, hogy valaki a modern konyhák korában visszatekintene a múltra és éppen egy monstrum az, amit nélkülözhetetlennek érez, hogy platnikon akarjon főzni, hogy akár tíz percet is vár, amíg a teavíz felforr. Az AGA egy tűzhely, a szó legszorosabb értelmében. Egy életforma. Egy szimbólum. Egy bizonyos életformának szimbóluma...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. április 09. Gyarmati Orsolya

Sosem gondoltam volna, hogy valaki a modern konyhák korában visszatekintene a múltra és éppen egy monstrum az, amit nélkülözhetetlennek érez, hogy platnikon akarjon főzni, hogy akár tíz percet is vár, amíg a teavíz felforr. Az AGA egy tűzhely, a szó legszorosabb értelmében. Egy életforma. Egy szimbólum. Egy bizonyos életformának szimbóluma…


A zseniális tehetségű – kezdetben autodidaktaként indult –, svéd Nils Gustaf Dalén, Nobel-díjas mérnök alkotta meg az AGA tűzhelyt, 1929-ben. Miután munkahelyi balesetben elveszítette a látását, feleségének szeretett volna létrehozni egy modernebb, egyszerűbb és jobb tűzhelyet, otthoni használatra. A családja segítette az új találmánya tervezésében, megépítésében és kipróbálásában, amit saját szemével sohasem láthatott. 

Hamarosan megindult a sorozatgyártás, ami az évtized végére Nagy Britanniába került – mind a mai napig itt készül az AGA. A technika azóta is változatlan: olvasztott vasat formákba öntenek, majd többszörös zománcréteggel bevonják őket, mielőtt összeszerelik belőlük a kész főzőalkalmatosságot. A folyamat legalább három napot vesz igénybe.

Amíg Magyarország saját belső forradalmával küszködött 1956-ban, addig az angolok az AGA-t színesebbé tették, az addigi krémszín mellett a vásárlók választhattak kék, zöld és szürke színből is, és (halk sikoly) a fedőlapokat már króm bevonattal is kérhették!