Csináld magad: hattyú almából VIDEÓVAL

Almából hattyút? Az alábbi videóból megtudhatjuk, hogyan készül ez a csodálatos, ehető dekoráció. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alma
2013. november 19. Gyarmati Orsolya

Almából hattyút? Az alábbi videóból megtudhatjuk, hogyan készül ez a csodálatos, ehető dekoráció.


Amire szükségünk lesz: egy alma, egy vágódeszka, két vajkenő kés és egy éles kés.

1. Vágjuk ketté az almát oldalról úgy, hogy a kés ferdén szelje át a gyümölcsöt, de pontosan a közepén. Vegyük ki a magokat. Fordítsuk lefelé egy vágódeszkán a nagyobbik fél almát és helyezzünk két oldalára párhuzamosan egy-egy vajkenőkést. A másik felet tegyük félre.

2. Vágjunk bele függőlegesen az almafél tetejébe egészen addig, amíg el nem érjük a két kenőkés “szintjét”. Ezután a két kenőkés által engedett magasságban oldalról is vágjunk bele az almába, hogy kiemelhessük a cikkelyt. Ismételjük meg a folyamtot ugyanennek az almafélnek a másik oldalán is.

3. Fogjuk meg a kiemelt cikkelyt, fektessük ezt is a két kenőkés közé és vágjuk be a tetejét egészen addig, amíg el nem érjük a kenőkések szintjét. Ezután fordítsuk át a cikkelyt úgy, hogy a másik “nyers” oldala álljon függőlegesen, és ismét vágjunk bele a kenőkések magasságáig. Így kapunk egy újabb kiemelhető cikkelyt.

4. Ismételjük meg a fenti lépést még kétszer a kieső almaszeletekkel, ezáltal összesen négy egymásba illeszthető, egyre kisebbedő szeletkét kapunk, amelyek remekül beilleszthetőek abba az almadarabba, amiből elsőnek kivágtuk a nagy szeletet. Ugyanezt a folyamatot a el kell végeznünk a másik nagy kiesett almaszelettel is.

5. A videón látható módon helyezzük egymásba a cikkelyeket, megkapva így a hattyú testét és két szárnyát.

6. Most következik a hattyú feje. Ehhez először ki kell vágnunk egy vékony, hasáb alakú nyílást a test felső részén.

7. Fogjuk meg az almának a másik felét, amelyet az elején félretettünk, helyezzük a két kenőkés közé és vízszintesen vágjuk el a kések engedte szinten. Ismételjük meg a folyamatot a megmaradt almával: így további két-három szeletet kapunk.

8. Fogjuk meg az egyik ilyen szeletet, és ejtsünk rajta egy, a szelet széléről kb. 2 cm-es, átlós bevágást, majd egy vízszintes bevágást alatta úgy, hogy a kis cikkely kiemelhető legyen. Végül vágjuk le a szelet alját.

Ha elfordítjuk az így kapott formát, láthatjuk, hogy ez egy hattyúfej. Egy kicsit kerekítsük le a kevésbé ívelt részeket, végül nyomjunk mindkét oldalra a szem helyére egy-egy almamagot. Eztuán helyezzük a nyakat a hattyú testén előre elkészített mélyedésbe, spricceljük le egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg túl gyorsan, és gyönyörködjünk művünkben amíg valaki meg nem eszi!