Egyre több házimunkát végeznek a férjek

Az apák úgy vélik, legalább annyi házimunkát végeznek otthon a gyermek mellett, mint a feleségük. A hölgyek szerint – a javukra – jelentős a különbség. Egy amerikai felmérés azonban azt mutatta ki, mindkét szülő többnek érzi az elvégzett munkát, s bár az apák tényleg belehúztak, mégis hátul kullognak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
édesanya
2015. december 03. Csontos Dóra

Az apák úgy vélik, legalább annyi házimunkát végeznek otthon a gyermek mellett, mint a feleségük. A hölgyek szerint – a javukra – jelentős a különbség. Egy amerikai felmérés azonban azt mutatta ki, mindkét szülő többnek érzi az elvégzett munkát, s bár az apák tényleg belehúztak, mégis hátul kullognak.


Bár az édesapák szeretnek nagyot mondani, ha a házimunkában való részvételükről kérdezik őket, tény, hogy egy generáció alatt jelentősen megváltozott a helyzet. A férfiak a korábbi többszörösét fordítják az otthoni teendők elvégézésére, mint akár pár évtizeddel ezelőtti sorstársaik, főznek, takarítanak, pelenkát cserélnek és mosnak is, ha úgy hozza a sors. Kínosan ügyelnek azonban arra is, hogy maradjon idejük a pihenésre. “Bármennyire is feminista a család női tagja, nagyon nehéz az egyenlőség elérése, különösen a gyermek megszületése után” – mondta a New York Timesnak Jill Yavorsky, az Ohioi Állami Egyetem doktorandusza. Az Egyesült Államokban készült kutatásban résztvevő embereket kikérdezték, mit gondolnak saját részvételükről a házimunkában, majd pedig arra kérték, írjanak naplót, amiben feljegyzik, hogy aznap milyen teendők elvégzésében vettek részt. Az eredmények szerint mindkét nem képviselője a valóságosnál többre becsüli az elvégzett teendőt, de a nők még mindig közelebb járnak az igazsághoz, mint a férfiak.

A kezdetekkor, a terhesség idején úgy tűnik, megvalósul a nemek közti egyenlőség, a család mindkét tagja azonos időt tölt házimunkával, átlagosan 14,5 órát. A kutatás arra nem tér ki, hogy ennek mik az okai: a nők a korábbiaknál kevesebb teendővel foglalkoznak otthon, vagy a férfiak átvesznek dolgokat tőlük. A gyermek világra jötte után azonban számottevő különbség alakul ki: a hölgyeknek heti 21 órával, a férfiaknak pedig 12,5 órával nő meg a terhelésük. Ez nem csak a gyermek ellátásából adódik, benne vannak a plusz munkahelyi és a lakásban adódó feladatok is. A majdnem 9 órányi különbség egyik oka, hogy a nőknél – a férfiakkal ellentétben – a gyermekkel kapcsolatos teendők nem a korábbi feladatok helyett jelennek meg, hanem azokat kiegészítik.

A kispapák abban szinte egyáltalán nem különböznek egymástól, a felmérésben részt vettek közül szinte mindenki azt mondta, annyit dolgozik, mint a felesége. Pedig a naplók tanulsága szerint öt teljes órával kevesebb házimunkát csinálnak – helyette a gyermekkel foglalkoznak -, míg a felségüknél egy perccel sem csökken ez az idő. Összességében a hölgyek három órával több feladatot látnak el a korábbiakhoz képest, míg a férfiak egy és háromnegyed órával növelik meg ezt. A különbség oka sejthető abból a megállapításból, hogy a  játékkal vagy az olvasással nagyjából azonos időt töltenek el a gyermekükkel foglalkozva  a szülők, az egyéb testi szükségletek kielégítésében viszont, mint  például az öltöztetés, fürdetés vagy etetés, a nők jóval előrébb járnak. Ezeket az órákat pedig általában a szabadidejükből veszik el.

Bár az emancipáció mellett kardoskodó és odahaza sokat segítő férfiak számára szomorúan nagynak tűnhet a két nem munkamennyisége közötti különbség, a New York Timesban megjelent cikkben korábbi felmérésekből idézve jelzik, hogy a helyzet sokkal jobb, mint évtizedekkel ezelőtt volt. Suzanne Bianchi szociológus a családi időmérleg vizsgálatában arra jutott, hogy az édesapák majdnem háromszor annyi időt fordítanak gyermekgondozásra, mint 1965-ben: a múlt évszázadban ez átlagosan 2,5 órára rúgott, 2008-ban pedig meghaladta a hetet. Azonban érdekes módon az édesanyáknál is nőtt ez a szám: 10,2-ről 13,9-re! A házimunka be- és elosztása drámai változást mutat. A hölgyeknél az 1965-ös heti 31,9 (!) óráról 2008-ra 17,9 órára csökkent. A férfiak ez alatt a négy évtized alatt dupláztak, 4,4-ről 9,5 órára.

Alvásra mindkét szülőnek nagyjából azonos lehetőségei vannak, átlagosan nyolc óra, azonban a férfiak eredményesebben óvják a kikapcsolódásra szánt perceiket, hiszen 3,7 órájuk jut erre, míg gyermekük anyjának kevesebb mint 3 órája marad.

(via)