Értékteremtés a Barát-hegy lábánál

A Miskolc külvárosában lévő majorságban sérült és ép emberek együtt gazdálkodnak. A kecskesajtot, szappant és kézműves termékeket kínáló bolt mellett, erdei iskolával, színes természetismereti programokkal és játszótérrel várják a látogatókat. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
barát-hegy
2015. december 04. Csontos Dóra

A Miskolc külvárosában lévő majorságban sérült és ép emberek együtt gazdálkodnak. A kecskesajtot, szappant és kézműves termékeket kínáló bolt mellett, erdei iskolával, színes természetismereti programokkal és játszótérrel várják a látogatókat. 


Miskolcon, a Bükk-hegység lábánál elterülő Baráthegyi majorságot 2004–ben alapította a Szimbiózis Alapítvány. Az autista fiatalok számára kerestek olyan rehabilitációs lehetőséget, amely hasznos, értéket teremtő és egyben önfenntartó tevékenységet is nyújt. A farm pályázati pénzből valósult meg, s ma is javarészt pályázatokból tartja fenn magát az állami normatíva mellett. Hosszú távú cél az önfenntartás, ám ehhez jelenleg még nem adottak a lehetőségek.

A kezdetben csupán egy hétvégi házból álló birtokon sorra épültek a kiszolgáló épületek, a legutóbbi, a sajtműhelyt és az üzlethelyiséget is magában foglaló épületet ott jártamkor, november közepén adták át. Az öt hektáron számos tevékenységet végeznek. A száznál is több munkavállaló nagyjából 85%-a megváltozott munkaképességű; az autisták mellett siket, nagyothalló, értelmileg akadályozott és kerekesszékes munkatársuk is van. A majorságban található lakóotthon mind a 14 lakója is foglalkoztatott.

A majorságban eltöltött délelőtt során betekinthettem szinte az összes tevékenységbe. A rehabilitációs farmon Kovácsné Ferencsák Zita, majorságvezető kalauzolt végig. Mellette egy nagyothalló munkatárs, a sajtmanufaktúrában dolgozó Julcsi is segített az eligazodásban.

Friss zöldség, gyümölcs és sajt készül

A farmon a kecskék létszáma folyamatosan gyarapszik, az állatok tejét a szappanfőzésnél és a sajtkészítésnél hasznosítják. Tejtermékeik, valamint a vegyszermentesen megtermelt gyümölcseik, szabadföldi és üvegházi zöldségeik a lakóotthonban élők szükségletein kívül az alapítvány a Szorgoskert Nonprofit Kft-jének konyháját is gazdagítják.

Innen szállítanak a miskolci Batyu-Téka étterembe, a saját fenntartású és külső szociális intézményekbe, szociális étkeztetésbe, egyéni megrendelőknek és a NAV miskolci irodáinak büféjébe is.

A most beinduló levendulatermesztés pedig a kézműves tevékenységeket hivatott kiszolgálni.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!