Esküvői trendek nyárra: mezítláb reggeliző menyasszonyok

A lánykérések nagyobb része megtörtént még a téli hónapokban, és akinek volt esze, az időpontokat is lefoglalta, mert ahhoz most már biztosan késő. De az még mindig kérdéses, mit egyen a násznép? A szaksajtó elég változatos, néha kifejezetten meglepő fogásokról számol be.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016
2016. április 07. Csontos Dóra

A lánykérések nagyobb része megtörtént még a téli hónapokban, és akinek volt esze, az időpontokat is lefoglalta, mert ahhoz most már biztosan késő. De az még mindig kérdéses, mit egyen a násznép? A szaksajtó elég változatos, néha kifejezetten meglepő fogásokról számol be.


Az utóbbi években valahogy felpuhult az összes divat és trend, egyszerre hordhatunk rövid és hosszú szoknyát, fodrokat és angol kosztümöt, edzőcipőt és tűsarkút. Hasonló a helyzet a gasztronómiában is, békében megfér egymás mellett a street food, a tükörszerviz, de a molekuláris konyháért sem hempergetnek már senkit szurokba.

Népszerűek a szabadtéri esküvők és étkezések

Ahogy a divat esetében is a nagy vörös szőnyeges események jelentik általában a legszebb, legdrágább ruhák felvonulását, az ételek is mindig életünk legfontosabb eseményein a leggazdagabbak, leglátványosabbak. Vagy legalábbis eddig így volt. Az utóbbi években azonban az esküvőkkel kapcsolatos választék minden területen alaposan kiszélesedett.

Bohémeknek áll a világ

Egyszerre számít divatosnak a hagyományos, konzervatív „nagy” szertartás és vacsora, a tematikus buli, ahol mindent egy korszak vagy akár film köré szerveznek és egyre nagyobb teret hódít az úgynevezett bohém esküvő. A tradicionális esküvői ételeket mindenki ismeri, ezért most inkább a kínálat legfiatalabb szereplőjét nézzük meg közelebbről.

A bohém esküvő sokféle lehet és az esetek többségében az ifjú pár valamiféle értékrendet kíván megjeleníteni minden elemében. Lehet előtérben a lokalitás, a kézművesség, a környezetvédelem vagy a szociális érzékenység, de akár mindezek keveréke is jellemezheti az eseményt. Értelemszerűen egy bohém esküvőn az ennivaló is valamilyen értéket tükröz.

Street food

Régebben szentségtörésnek számított volna, de ma már simán megtörténhet, hogy a szabad ég alatt összeadott házasulandók gyűrűváltás után elsétálnak egy közelben parkoló büféskocsihoz, vagyis food truckhoz, és az szolgálja ki a vendégeket. Persze ne az Üvegtigris bódéjára gondoljunk, sokkal inkább valamelyik belvárosi hamburgeresre, amely kitelepül fél napra mondjuk Szentendrére.

A trend egyik nagy nyertese a Kopaszi Gáton pár éve nyílt Fruska picnic & bistro, ahol májustól-szeptemberig minden hétvége foglalt. Bognár Mártától, a hely esküvőszervezőjétől megtudtuk, hogy rendkívül népszerű a grill bárjuk, amelynek egyik sikerfogása a hamburger sültkrumplival.

Kézműves

Bár mi most elsősorban az ennivalóról beszélünk, a kézművesség fogalma ennél jóval kiterjedtebb és teljesen átszőheti az esküvő szövetét – hogy költőien fogalmazzunk. A meghívótól kezdve, a menyasszonyi és vőlegény ruhán át a gyűrűkig minden lehet kézműves, természetesen a vacsora is. Mivel az utóbbi évek egyik legerősebb hívószaváról van szó, a gasztronómia iránt érdeklődők valószínűleg máris sorolnák, mely szörp, bor, kenyér, kolbász, torta lehetne tökéletes résztvevője egy ilyen eseménynek Magyarországon. Az édességnél különösen hajlamosak az ügyfelek értékelni a belefektetett munkát, nem véletlen, hogy például a mostanra a piac egyik meghatározó szereplőjévé vált Desszert.Neked is torta kiszállítással futott be.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!