Ez alapján döntik el a betörők, kirámolják-e a lakásod

Amikor a betörők kiválasztják, melyik lakást rámolják ki, több szempont alapján döntenek. Mutatjuk, mik azok a dolgok, amik az otthonodba vonzzák a rosszfiúkat, és hogyan tudnád biztonságosabbá tenni a lakást!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betörő
2016. május 02. Csontos Dóra

Amikor a betörők kiválasztják, melyik lakást rámolják ki, több szempont alapján döntenek. Mutatjuk, mik azok a dolgok, amik az otthonodba vonzzák a rosszfiúkat, és hogyan tudnád biztonságosabbá tenni a lakást!


Lepukkant bejárati ajtó

A bejárati ajtó az első dolog, amit a betörők megnéznek. Ha azt látják, hogy gondozatlan, rossz állapotban van, akkor biztosra veszik, hogy könnyű célpontra akadtak. Ellenben egy jól karbantartott ajtó esetén valószínűleg százszor is átgondolják, megpróbáljanak-e behatolni és megkockáztatni, hogy a remekül felszerelt otthon esetleg kifog rajtuk.

Egyszerű zárak

A betörők természetesen azt is ellenőrzik, milyen zárat kell megbütykölniük ahhoz, hogy átkutathassák a kiszemelt lakást. Egy egyszerű, könnyen „hatástalanítható” zár nem lehet akadály számukra – olyan, mint a felhívás keringőre. Figyelj arra, hogy legalább két zár legyen a bejárati ajtódon, és nem árt, ha az egyik biztonsági zár, így sokat tehetsz azért, hogy a rosszfiúk elkerüljék az otthonodat.

Drága holmikkal teli szemetes

Ha önállóan álló házzal (kertes ház, sorház) próbálkoznak a rablók, akkor a hozzá tartozó szemetest is tüzetesen átnézik, hiszen a kidobott holmikból meg tudják állapítani, mennyire vagyonos az ott lakó család. Ha drága parfümök dobozait, rengeteg kidobott kaját, alig hordott ruhákat találnak, akkor meg lesznek róla győződve, hogy érdemes betörni. Amennyiben meg tudod oldani, igyekezz mindig azon a napon kivinni a szemetet, amikor azonnal el is viszik.

Sötét a ház homlokzata és környéke

A betörőknek komoly szempont, mennyire van megvilágítva a ház – minél sötétebb, annál észrevétlenebbül tudnak bejutni. Ha önállóan álló házad van, nemcsak a szemetesre kell figyelned, hanem arra is, hogy a homlokzata, a bejárati ajtaja és a kertkaputól vezető út is jól meg legyen világítva. Emellett nem árt, ha a hátsó ajtóval is foglalkozol – ott különösen szeretnek behatolni.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!