Fűtsünk, de hogyan?

Cserépkályha állt a nappaliban, ez is igen szimpatikus adottsága volt a lakásnak, amikor megvásároltuk. Csakhogy az ősz beköszöntével, a próbafűtésnél kiderült, a kályha mégsem jó.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. február 23. bencze.aron

Cserépkályha állt a nappaliban, ez is igen szimpatikus adottsága volt a lakásnak, amikor megvásároltuk. Csakhogy az ősz beköszöntével, a próbafűtésnél kiderült, a kályha mégsem jó.


Soha nem éltem még cserépkályhával egy fedél alatt, de most, hogy ránk maradt, mint csacsira a fül, utána jártam tehát egy kicsit a témának. Főleg azért, hogy mit döntsünk, mi legyen a sorsa.

Egy 220 cm magas darabról van szó, ami méreténél fogva alkalmas arra, hogy a majd 3,8 m magas belterű lakásunkat kifűtse. Egy ilyen kályhát 10-15 évente újra kell rakni és közben is gondos karbantartást igényel. Egy évig jól kiszárított tűzifát szeret, különben kátrányos réteg rakódik le az égéstérben és attól lesz kellemetlen szaga a használatkor. Nálunk is ez történhetett, a korábbi tulajdonosok nem rendeltetésszerűen használhatták, ugyanis fúgák közül fűtéskor és anélkül is erős, kolbászfüstölőre emlékeztető szag szivárog,a mi gyakorlatilag ellehetetleníti a kályha használatát. (És sajnos nem ilyen szép, mint a képen látható.)
Fotó: Domokos Milán


Hát itt tartunk. Mivel fogalmunk sem volt a cserépkályhák működéséről, abba szaladtunk bele, hogy van egy használhatatlan darabunk. Sok pénzért elbont(athat)juk, vagy még többért újra rakják nekünk. Utóbbi 150-200 ezer forintos költséget jelent. Persze ez is úgy van, hogy az ország keleti határainál – információim szerint – ugyanezt a munkát 30-40 ezerért is megcsinálják. (Jól tudom kedves debreceniek?) Nekünk sajnos a fővárosi és környéki árakkal kell megküzdenünk… Abban az esetben, ha megtartjuk.

Márpedig szeretnénk megtartani.
Több okból is. A melegminőség, amit a cserépkályha produkál, nagyon-nagyon kellemes, egyenletes. Ha beletanulunk a fűtésébe, akkor a fafelhasználás is optimalizálható azzal, hogy mindig finoman parázson tartjuk, így használjuk ki legjobban a kiváló hőtartó képességét. Reggel csak újra be kell izzítani és szép egyenletes meleget ad egész nap, sőt, a profiknak egész télen át.

A másik érv, ami mellette szól, kevésbé racionális, viszont ősrégi, zsigeri öröksége az emberiségnek: a tűz szeretete. Valahol olvastam, hogy Floridában a megkérdezettek 95 százaléka örült volna egy kandallónak, holott köztudottan az éghajlat miatt nincs rá szükség. Olyan mélyen belénk ivódott ősi ösztön a tűz mellett való ücsörgés vágya, amelyben a meleg, a biztonság jó érzetei is ott vannak, hogy még akkor is működik, ha irracionális. No, én is így vagyok ezzel. Nagyon belelkesített annak a lehetősége, hogy saját tüzünk lehet.
A kérdés már csak az, megéri-e.