Gyermek mellett valósították meg álmaikat a vállalkozó kedvű nők

Reklámszövegíróból gyerekruha tervező, közgazdászból kiadványszerkesztő, hegedűművészből aromaterapeuta, nyomdászból szörp-és lekvárkészítő. Te hogyan dolgozol? Gyermekek mellett otthonról vállalkozó anyukáknak tette fel ezt a kérdést egy családi- és portréfotós.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. december 10. Csontos Dóra

Reklámszövegíróból gyerekruha tervező, közgazdászból kiadványszerkesztő, hegedűművészből aromaterapeuta, nyomdászból szörp-és lekvárkészítő. Te hogyan dolgozol? Gyermekek mellett otthonról vállalkozó anyukáknak tette fel ezt a kérdést egy családi- és portréfotós.


Szabó Ági, a MOMents365 fotóproject megálmodója maga is gyakorló szülő és kíváncsi volt rá, hogy azok, akik gyermekük születése után már nem tudtak vagy nem akartak korábbi munkahelyükre visszamenni, milyen megoldást választottak. Az egyik közösségi portálon megjelent felhívásra sokan jelentkeztek és közülük 30-an vállalták, hogy képekkel és szavakkal is megosztják a történeteiket, hogy ki miért váltott. Ők alkotják a MoMents365 jelenlegi csapatát.

Miközben Ági az országot járta a kisfiával, hogy saját környezetében mutassa meg a szereplőket, a csoport gyorsan közösséggé formálódott. Kiderült, hogy milyen nagy az igény arra, hogy az anyák megoszthassák a vállalkozással járó nehézségeket, feltehessék kérdéseiket és szakmai tudásuk szerint segítsék egymást.

Volt, akit a munkáltatója bocsájtott el, amikor kiderült, hogy már nem tud napi 10-12 órát távol lenni a családtól, másnak éppen a baba születése adott erőt ahhoz, hogy valami teljesen újba kezdjen. A csapatban vannak olyan egyedülálló anyák is, akik kénytelenek voltak váltani és vállalkozni, hogy el tudják tartani magukat és a gyermeküket. „Van munkahelyem. Szeretem, visszavárnak. Soha többé nem leszek olyan szabad, mint most, amikor két gyerek húz le rólam hét bőrt, kimerült vagyok, de száguldanak a gondolataim”- mesélte az egyik édesanya.

“Újszülött, de már mennyi mindent tanultam tőle”

Szuchy Zsuzsa dokumentumfilm rendező, „újszülött” cégében családi fotókból és videókból készít megrendelésre, életre szóló emlékeket, mozgóképeket. „Újszülött, de már mennyi mindent tanultam tőle. Empátiát, odafigyelést, mert a történet a másik fejében van, de az én feladatom, hogy elővarázsoljam. Küzdök a honlappal, a marketinggel, küzdök azzal, hogy nem egy egyedi századikat találtam ki kilencvenkilenc hasonló vállalkozás mellé. Hogy újra és újra el kell magyarázni, miért jó filmet adni ajándékba. De erőt ad, amikor látom, hogy megint sikerült.” Zsuzsa azt mondja, olyan közösségre lelt, amely összetartó és bátorító. Jó érzés, hogy tanácsokat, ötleteket és pozitív visszajelzéseket kap a hétköznapokban. Fontos számára, hogy újra tanulhat, hogy folyamatosan képezi magát és a munkára hobbiként tekint.

”Az álmom lett az a valóság, amiben élek és alkotok” – teszi hozzá Gerencsér Nikolett. A fiatal anyuka a szülés előtt egy lapkiadónál hirdetési koordinátorként dolgozott. Kislány kora óta kötött, hímzett, horgolt és gyöngyözött – fél éve pedig táskákat készít. A legnagyobb inspirációt kisgyermeke adja. „Ez nem pusztán egy munka számomra, ez egy életforma, ami a szülés után teljesedett ki igazán. Ha a kisfiam elalszik, kilopakodom a konyhába, és megtámadom a varrógépet, hogy formába öntsem a terveimet. Ilyenkor enyém az egész világ!” Nikolett szerint rendkívül fontos a közösség ereje és a tudat, hogy senki nincs egyedül.

Te sem csak ülsz otthon, igaz?

A MOMents szélesre tárta a kapukat: vár minden olyan anyát, aki vállalkozik, egyedi terméket vagy szolgáltatást hoz létre. Tájékoztatásukból kiderül: a nemzetközi Clusterhaus proworking hálózat jóvoltából a mozgalomnak már saját budapesti irodája is van. A következő időszakban tesztelik, hogy az anyák hogyan tudnak dolgozni kisgyermekeik társaságában, mekkora eredménye lesz az ilyen jellegű kapcsolatépítésnek és mindez milyen üzleti eredményeket hoz.

Nem ritka, hogy a külvilágban az a kép él a kismamákról, hogy napjaik békés semmittevéssel telnek, holott az otthon töltött évek alatt alakul ki egy nagyfokú önállóság, felelősség vállalás, fejlődik a problémamegoldó- és innovatív képesség. Ezek pedig mind a vállalkozói lét alapfeltételei közé tartoznak.

A gyermekvállalás – ehhez nem is fér kétség -, jelentősen meghatározza az érdeklődési kört, ráadásul a fiatal anyák abban is biztosak lehetnek, hogy ismerik a piaci kínálatot és igényeket az adott területen.