Hangyairtás házilag?

A szakemberek óva intenek, mégis sokan veszik fel a harcot hagyományos eszközökkel a házat ellepő rovarokkal. Nézzünk néhány gyerekbarát megoldást, ami akár működhet is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tipp
2013. július 03. szabo.daniel

A szakemberek óva intenek, mégis sokan veszik fel a harcot hagyományos eszközökkel a házat ellepő rovarokkal. Nézzünk néhány gyerekbarát megoldást, ami akár működhet is.


Lehetetlen küldetés?

Aki komolyan küzdött már hangyakolóniákkal a lakásáért, tudja, egyáltalán nem olyan egyszerű visszaszerezni az irányítást. A szakemberek nem véletlenül szkeptikusak, hiszen sok régi, szájhagyomány útján terjedő megoldás csupán időleges eredményt hoz, pár héten, de akár napon belül is azt tapasztalhatjuk, újra visszajöttek a hívatlan vendégek.

Az interneten találtunk egy rovarirtó céget, amely – bátor módon – szaktanácsokkal látja el azokat, akik minden jó tanács ellenére maguk vágnak neki a feladatnak. Hangsúlyozzák, hogy mindenfajta megoldás csak kis mennyiségű rovar jelenléte esetén működik, amennyiben sok kolónia szállta meg a házat nem is érdemes próbálkozni.

Ártalmasak az egészségre?

Szempontunkból a legérdekesebb kérdés a hatékonyságon túl talán az, az irtás alatt mennyire vannak biztonságban gyermekeink, melyek azok a módszerek, amelyek egészségre semmiképp nem ártalmasak.

A házi módszerek alapvetően egy kaptafára műkődnek: mindegyik a hangya kiváló szaglására épít, illetve a szagokra való érzékenységére. A lényeg, hogy valamilyen erősen szagló anyagot teszünk a hangyák vonulási útjába.

Nézzünk ezek közül néhány lehetségeset:
– Citromkarikák
– Sütőpor és/vagy fahéj
– Savanyú uborka
– Levendula

Ezek a szagosítók teljesen ártalmatlanok, még attól sem kell izgulnunk, hogy a ház különböző pontjain elhelyezett kis szeretetcsomagjainkra rátalál a kíváncsi gyerek.
Más a helyzet a boltban kapható csapdákkal, spraykkel. Hatékonyságuk egyes szakemberek szerint erősen kérdéses, ugyanúgy csak kis fertőzöttség esetén lehetnek hatásosak, ahogyan a természetes riasztók.

„Kis fertőzöttség esetén érdemes kipróbálni, de ne kísérletezzen velük sokat. Ha nem válik be 1 héten belül, hívjon szakembert. Ha a lakás több pontját is ellepték a hangyák, és esetleg gyakran ólálkodnak a ház körül, akkor számoljon azzal, hogy egy-két flakon spray nem lesz elég. Ilyenkor érdemes inkább elgondolkodni, nem éri meg jobban szakembert hívni.”

Mit ne?

A fent említett házi megoldásokkal szemben vannak kifejezetten ellenjavallt megoldások: a bórax és petróleum. Szerencsére kevés háztartásnak van otthon ezekből, ugyanis a petróleum egy rendkívül gyúlékony, mérgező, és környezetkárosító anyag. De a bórax is hasonlóan veszélyes. Vese-, és májelégtelenségeket okoz. Egy bizonyos dózisban pedig halált. Ennél majdnem a legtöbb rovarirtó szer jobb. Sajnos mégis sok helyen megemlítik.