Hét dolog, amit elleshetünk a kicsiktől, hogy jobbá váljunk

Mi, szülők folyton csak rohanunk, mérgelődünk és elhanyagoljuk önmagunkat. Ezzel szemben, ha megnézzük, a gyerekek többsége boldog és felszabadult. Íme, hét dolog, amit ha „ellopunk” tőlük a hasznunkra is válhat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. december 03. Csontos Dóra

Mi, szülők folyton csak rohanunk, mérgelődünk és elhanyagoljuk önmagunkat. Ezzel szemben, ha megnézzük, a gyerekek többsége boldog és felszabadult. Íme, hét dolog, amit ha „ellopunk” tőlük a hasznunkra is válhat.


Átélni bárminek a varázsát

Mindig csak siránkozunk valami miatt, lássuk be. Ha süt a nap, az a baj, ha esik az eső, az a baj, ha havazik, az a baj. Ezzel szemben a gyerek mit csinál? Élvezi, ami éppen körülötte történik. Ígérd meg magadnak, hogy amikor szállingózni kezd az első hó kimész a szabadba és hagyod, hogy a hideg pelyhek ráessenek az arcodra, beleessenek a tenyeredbe. Nyugodtan pörögj, forogj, táncolj a hóban! Amikor kicsi voltál, ez volt a legnagyobb esemény télen. Csempéssz vissza ebből a hangulatból a felnőtt napjaidba is!

Őszintén kérdezni és őszintén válaszolni

A legnehezebb feladat. A kicsik még nem érzik magukat kínosan, ha valamit nem tudnak, és bátran kérdeznek, egészen addig, amíg számukra érthető választ nem kapnak. Ezzel szemben a felnőttek? Hajlamosak vagyunk akkor is bólogatni, ha már rég elvesztettük a fonalat vagy ha úgy érezzük, hogy kellemetlen kérdezősködni. A gyerekek válaszai nyomokban sem tartalmaznak finomkodást, szépítést. Ezt a nyers őszinteséget felnőttként nem engedhetjük meg magunknak, de a szemléletet érdemes átvenni: miért ne mondhatnánk meg valamiről, hogy nem tetszik? Mindent meg lehet úgy fogalmazni, hogy ne bántsuk meg a másikat.

Szabadon rajzolni

A színek egyszerűen varázslatosak. A legtöbb gyermekes szülő otthonában rejtőzik színes ceruza, toll vagy zsírkréta. Alkossatok! Nem kell valami hű, de nagy dologra gondolni, elég ha színeztek vagy lerajzoljátok, amire vágytok. De ha van kedvetek, beszéljetek meg a lurkóval egy képzeletbeli dolgot és azt mindketten rajzoljátok le. Ezek fejlesztik a jobb agyfélteke fantáziáért és kreativitásért felelős részeit is.

Ablakban bámészkodni

A gyerekek imádnak az ablakban nézelődni. Nem bambulni, és ez nagyon fontos. Az emberek többsége fel sem néz a különböző okoskütyüjeiből. Néha állj ki az ablakba, vagy néz ki a villamos ablakán reggel és nézelődj. Lehet olyan apróságokat is észre fogsz venni, amit eddig soha, és remek ötleteid születhetnek.

Kézzel enni

Néha nem árt kivételt tenni és olyat kipróbálni, ami nem szokás az otthonotokban. Egyszer hagyd az evőeszközöket a fiókban, és egyél mindent kézzel, ne zavarjon, ha maszatos leszel – a gyerekeket sem zavarja. Add át magad az evés örömének úgy, ahogy ők! Ha ez nagyon nem akaródzik akkor készíts olyan menüt, amit kézzel szokás enni. Így nincs kibúvó a te számodra sem.

Jelen lenni

A végére hagytuk a legfontosabbat. Az életben nem elég csak létezni, meg is kell élni a pillanatokat, hogy tudjuk a jövőben mire alapozni. Egy ember személyisége abban rejlik, hogy mennyire van jelen az életében. A gyerekek minden idegszálukkal, minden gondolatukkal ott vannak a jelenben. Figyelmeztesd erre magad, mikor egyszerre húsz teendő cikázik a fejedben egy családi vacsora alatt. Éld át azt az eseményt, amiben éppen benne vagy!

A gyűjtést a lelkizona.blog.hu készítette és ebből merítettünk mi is.