Hét szuper ötlet, hogy gyermeked fontosnak érezze magát

A szülők többségét állandó rettegésben tartja a kérdés, hogy vajon mindent megad-e a gyermekének, amire szüksége van. Az anyagi javak mellett természetesen egy gyermeknek nagy szükségre van arra, hogy lelkileg is fejlődjön. Mutatjuk hogyan tudtok ebben segíteni!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
dolgozó anya
2015. november 26. Csontos Dóra

A szülők többségét állandó rettegésben tartja a kérdés, hogy vajon mindent megad-e a gyermekének, amire szüksége van. Az anyagi javak mellett természetesen egy gyermeknek nagy szükségre van arra, hogy lelkileg is fejlődjön. Mutatjuk hogyan tudtok ebben segíteni!


“Vajon érzi, hogy szeretem?”, “Boldog felnőtté neveljük őt?” – olyan kérdések ezek melyek minden szülőt nagyon foglalkoztatnak, ha babájuk születik. Ahhoz, hogy egy gyermek kiegyensúlyozott és boldog felnőtt legyen, elengedhetetlen, hogy érzelmileg fontosnak és különlegesnek érezze magát. Hogy erősítsük ezt az érzést a gyermekünkben a mai rohanó világban, amikor szinte senkinek semmire nincs ideje? Segítünk.

Öleljétek meg egymást, amikor csak tehetitek

“Az érzelmi intelligencia fejlesztésének módozatai gyermekkorban: Fejezzük ki szeretetünket minél többször egymás iránt! Az ölelések, puszik, a babusgatás, dajkálgatás, az ölelés mind-mind ennek módjai. Napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten maradáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz – mondja Virginia Satir. Ez sem egy kipipálandó feladat, amelyben számolni kellene az öleléseket, de minél többször fejezzük ki a szeretetünket nemcsak gyermekünknek, hanem a számunkra fontos személyeknek is” – részlet Kádár Annamária Mesepszichológia című könyvéből.

A Családháló korábban készített interjút Kádár Annamáriával arról, hogy mit nevezünk jó mesének, ha elolvasnátok itt megtehetitek.

Beszélgessetek sokat családként

A gyermekek nagyon fontosnak érzik magukat attól, ha meghallgatják őket. Lehet, hogy számotokra nem annyira lényeges, hogy az oviban, suliban kinek milyen matrica van a tornazsákján, de a kicsidnek nagyon fontos, hogy ezt megoszthatja veletek. Ha hetente 20-30 percre összeültök és családként megbeszélitek a hét eseményeit, problémáit, az nagyon sokat jelent a későbbi szociális fejlődésére a gyermeknek. Ezek a megbeszélések ne legyen kötelezően kijelölve a hét egyik napjára, mert könnyen a viszályára fordulhatnak a dolgoknak és elkezdheti kényszernek érezni a kölyök.

Kérj segítséget!

Nincs olyan ember a Földön, aki ne élvezné, ha azt érzi, hogy szükség van rá. Ugyanez igaz a gyermekekre is. Néha kérd meg, hogy segítsen neked a főzésben vagy a rendrakásban. Nem árt, ha a “parancsainkat” is átformázzuk. Ne azzal fenyegetőzzünk, hogy ha nem pakolod el a játékaidat akkor nem eszel vacsora után édességet… Légy bölcs és tégy így: Drágám, segítenél elpakolni a nappaliban a játékokat a vacsora előtt?

Tervezzetek be közös időtöltést!

Ha nagyon sűrű a napotok már az is elég, ha napi 10-20 percet a gyermekre szántok, de ez csak róla szóljon. Itt ne legyen telefonálás, pakolás beszélgetés közben. A minőségi idő lényege, hogy csak egymásra figyeljetek. Ha viszont több szabadidőtök is akad, akkor érdemes közös napokat is tervezni legalább havonta egyszer. Ezt tölthetitek közösen, de az is sokat segít abban, hogy a gyermek fontosnak érezze magát ha csak anyával vagy csak apával tölt el időt.

Egy ilyen különleges időtöltésről nemrégiben a Családhálón is megemlékeztünk. Az Anya/Apa napról itt olvashattok bővebben. 

Lefekvési rutin legfontosabb momentumai

Alakítsatok ki a lefekvésnél egy olyan szokást, amit ha tehettek sose hagyjatok ilyen. Ezek olyan apróságok is lehetnek, mint a mókázós betakarás vagy a jó éjt puszi. Lefekvés előtt jó ötlet ha megbeszélitek a nap legjobb és legrosszabb pillanatait. Nagyon sok dolog felszínre kerülhet az iskolával és a gyermek napjaival kapcsolatban. Persze a “játék” úgy fair, ha ti elmondjátok, hogy mi volt a napotokban a legjobb és legrosszabb.

Szánj időt az apró meglepetésekre!   

Egyáltalán nem kell nagy dolgokra gondolni, csak apró kis üzenetekre, kedvességekre. Egy apró nasi mondjuk az uzsija mellé, máskor pár kedves gondolat belerejtve a tolltartójába mondjuk. Apróság, de a legnagyobb örömöt tudják okozni.

Légy vele, amikor csak tudsz!

Ha otthonról el kell ugranod, nyugodtan kérd meg, hogy kísérjen el, esetleg vásároljatok be együtt a vacsorához. Szuper közös program, ha este sétálgattok, beszélgettek. Ha van kutyátok, vigyétek őt is.

Ezekkel a tippekkel garantált lesz a boldogság és a harmónia a családban.

(via)