Hogy legyen “zöld” gyerekünk?

A gyerekek mindenre nyitottak, és azt szívják magukba, amit maguk körül látnak, tapasztalnak. Ha kicsi koruktól arra tanítjuk őket - saját példánkkal - hogy figyeljenek oda magukra és a környezetükre, felnőttként nagy esély van rá, hogy ők is ökotudatosak lesznek. Íme néhány tipp, amivel segíthetjük ezt a folyamatot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tipp
2014. január 20. Gyarmati Orsolya

A gyerekek mindenre nyitottak, és azt szívják magukba, amit maguk körül látnak, tapasztalnak. Ha kicsi koruktól arra tanítjuk őket – saját példánkkal – hogy figyeljenek oda magukra és a környezetükre, felnőttként nagy esély van rá, hogy ők is ökotudatosak lesznek. Íme néhány tipp, amivel segíthetjük ezt a folyamatot.


Környezetbarát tízórai

Csomagoljunk a gyerekeknek olyan ételeket, amik “zöldek” – ökológiai vagy biogazdaságokból, helyi termelőktől származnak. Mindig újrafelhasználható csomagolásba tegyük az ételt – ne pedig pl. alufóliába, vagy fóliába!

Zöld iskolai felszerelés

A legtöbb nagyáruházban és a weben lehet kapni újrahasznosított papírból készült füzeteket, lebomló tollakat, és napenergiával működő számológépeket.

Újrafelhasználható dolgok gyűjtése

Nevezzünk ki egy kartondobozt, amibe a család minden tagja beledobhatja az olyan dolgokat, amik “még jók lehetnek valamire” – ha másra nem valamilyen kreatív projektben. A kis papírdarabok, az üres WC-papírgurigák, a törött játékok, madzagok, szalagok mind olyan “kincsek”, amik új dolgok alapanyagaiként szolgálhatnak majd.

Növénygondozás

Neveljünk együtt zöldségpalántákat. Akár egy kis cserépbe ültetünk valamit, akár a kertben vágunk bele egy nagyobb terv megvalósításába, mindenképpen nagy élmény lesz, hogy valami, amit mi magunk gondozunk, előbb-utóbb ehetővé érik.

Példamutatás

Ne csak meséljünk a gyereknek a környezetvédelem, az ökotudatos gondolkodás fontosságáról – mutassunk is példát neki! Mondjuk el, miért viszünk saját bevásárlószatyrot a boltba, miért zárjuk el a vizet, miköben fogat mosunk, és miért nem az otthoni kukába dobjuk a PET-palackokat. A következetesen ökotudatosan viselkedünk, gyerekünknek valóban megadjuk a lehetőséget arra, hogy ők is a környezet védelme mellett döntsenek.