Családháló

Kezdőoldal Otthon és trend Hogyan kerüljük el a karácsonyi depressziót?

Hogyan kerüljük el a karácsonyi depressziót?

A legkülönbözőbb okokból kifolyólag, de sajnos sokan vannak, akik nem tölthetik családjukkal és barátaikkal az ünnepeket. A karácsonyi időszakban, pedig igazán kínzó tud lenni a magány. Most megmutatjuk, hogyan lehet tenni ellene!

Írta: Csontos Dóra,

A legkülönbözőbb okokból kifolyólag, de sajnos sokan vannak, akik nem tölthetik családjukkal és barátaikkal az ünnepeket. A karácsonyi időszakban, pedig igazán kínzó tud lenni a magány. Most megmutatjuk, hogyan lehet tenni ellene!


1. Tervezd meg a napod!

A pszichológusok szerint jó megoldás lehet a karácsonyi depresszió ellen, ha megtervezzük, melyik nap mit fogunk csinálni. Ezt akár a naptárba is beírhatjuk. Nem kell semmi komolyra gondolni, lehetnek ezek egyszerű dolgok, mint például egy illatosított fürdő a kádban, egy könyv olvasása vagy esetleg egy film megnézése a kanapén egy takaró alatt. A lényeg, hogy ne hagyjuk előjönni azokat a gondolatokat, amelyek azt mondatják velünk, felkelni sem érdemes. Igenis érdemes kipattani az ágyból, úgyhogy hajrá!

2. Mozogj, sportolj ilyenkor is!

Már megannyi kutatással alátámasztották, hogy a sport jó hatással van a rossz közérzetre, a depresszióra. Ezért érdemes az ünnepek alatt is mozogni, menjünk el sétálni, kirándulni, esetleg futni. Ez nem csak a szomorúságot tünteti el, de az esetleges plusz kilókat is.

3. Maradj távol az alkoholtól!

Ebben a sérülékeny állapotban a legrosszabb, amit tehetünk az az alkoholfogyaztás. Az ital hatására nemhogy nem érezzük majd magunkat jobban, de még az addiginál is mélyebbre süllyedhetünk. Igyunk helyette vitamindús gyümölcsleveket vagy nyugtató hatású gyógyteákat.

4. Utazz el, kényeztesd magad!

Ha a pénztárcánk engedi és szabadnapjaink is maradtak az év végére, fizessük be magunkat egy utazásra. A környezetváltozás és önmagunk kényeztetése segíthet leküzdeni a negatív érzéseket.

5. Ne szégyelld, hogy nem vagy jól!

Semmi szégyellnivaló nincs abban, ha karácsonykor felerősödik az emberben a magány érzése. Emiatt nem szabad ostoroznunk magunkat, kerüljük az effajta gondolatokat, de a legfontosabb: kérjünk valakitől segítséget.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
A mai nők nem tudnak szülni és az orvosok nem tudnak szülést kísérni?

Magyarországon a nők közel 80 százaléka sebészeti beavatkozással – császármetszéssel vagy gátmetszéssel – szül, a WHO 20-25 százalékos ajánlásával szemben....

Close