Hogyan találhatjuk meg az álommunkát?

Vágyunk rá, hogy olyan munkánk legyen, amit szívből, és örömmel végzünk, és bármeddig tudnánk csinálni, anélkül, hogy elfáradnánk. Ez az álommunka, ami sokak szerint elérhetetlen, illetve egyáltalán nem is létezik. Pedig mindenkinek megvan a saját álommunkája, csak lehet, hogy nem tudja, hogy mi az. Mégis hogyan találhatjuk meg a hozzánk leginkább passzoló munkát?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
álláskeresés
2016. január 20. Csontos Dóra

Vágyunk rá, hogy olyan munkánk legyen, amit szívből, és örömmel végzünk, és bármeddig tudnánk csinálni, anélkül, hogy elfáradnánk. Ez az álommunka, ami sokak szerint elérhetetlen, illetve egyáltalán nem is létezik. Pedig mindenkinek megvan a saját álommunkája, csak lehet, hogy nem tudja, hogy mi az. Mégis hogyan találhatjuk meg a hozzánk leginkább passzoló munkát?


Zádrovich Aliz, a Body&Life coaching alapítója, coachként segít másoknak abban, hogy megtalálják a megoldást az őket érintő problémákra. Ő azt mondja, hogy bár legbelül pontosan tudjuk, mi lenne számunkra az ideális munka, de nem mindig férünk hozzá ehhez a bölcs belső hanghoz, mert tele vagyunk félelmekkel, hiedelmekkel, amelyek ezt megakadályozzák. Szerinte attól félünk a legjobban, hogy megtegyük az első lépést, és belevágjunk az ismeretlenbe. Mi lesz, ha nem sikerül? vagy Még nem vagyok kész erre! vagy Nekem sosem sikerül semmi – ilyen és hasonló negatív gondolatokkal bombázzuk magunkat. A coach azt állítja, hogy ezek nem tények, hanem hiedelmek, amelyeket gyerekkorunk óta cipelünk magunkban, és amelyekkel nap, mint nap akadályozzuk magunkat a céljaink elérésében. Zádrovich Aliz segítségével hét olyan módszert ajánlunk, ami segíthet az álommunka megtalálásában!

1. Kezdjünk tiszta lappal!

Az álommunka megtalálásának első lépése, hogy ezeket a félelmeket, negatív hiedelmeket kicsit félretegyük, és tiszta lappal, üres elmével kezdjük az álmodozást. Nagyjából úgy, mint gyerekkorunkban. Akkor sem mérlegeltünk, nem gyártottunk kifogásokat, csak elképzeltük, mit szeretnénk, és bátran belevágtunk. „Már az is sokat segít, ha elképzeljük a gyerekkori önmagunkat: azt az életkort, amikor még mertünk nagyot álmodni, és senki sem ingathatott meg bennünket az elképzeléseinkben.” –tanácsolja a szakember. „Akkor még bíztunk magunkban, és bíztunk a világban. A gyerekeinktől is sokat tanulhatunk. Figyeljük meg, hogyan játszanak. Mennyire szabadon, félelmek és elvárások nélkül, kreatívan: kitalálnak valamit és megvalósítják. Nem vacillálnak, nem dilemmáznak, csak ösztönösen azt csinálják, ami jó nekik. Jót tesz, ha a célok kitűzése előtt minél inkább átadjuk magunkat ennek az önfeledt, gyermeki állapotunknak”.

2. Írjuk össze az erősségeinket, értékeinket!

Az álommunka megtalálásához az is fontos, hogy tisztában legyünk az erősségeinkkel és az értékeinkkel. A coach azt javasolja, hogy gyűjtsük össze eddigi életünk legfontosabb eseményeit, majd nézzük meg, milyen tehetségeinkre, erősségeinkre támaszkodhattunk az adott helyzetekben. Az értékeinket pedig úgy a legegyszerűbb összegyűjteni, ha összeírjuk azokat az embereket, akikre felnézünk, majd azt is, hogy milyen tulajdonságaik miatt tiszteljük őket. A leggyakrabban előforduló tulajdonságok a legfontosabb értékeink.

3. Mivel tudnánk a világnak leginkább a hasznára válni?

„Az erősségek és értékek felkutatása után talán könnyebb meghatározni, mi a dolgunk a világon.” – vallja Zádrovich Aliz. „Gondoljuk végig, mik azok a dolgok, amikben igazán jók vagyunk. Mi az, amit akár vég nélkül tudnánk csinálni – anélkül, hogy elfáradnánk benne? Mások – a családtagjaink, barátaink, munkatársaink – mit szeretnek bennünk? Miben szokták kérni a segítségünket? Mi az, amit gondolkodás nélkül ránk bíznának?”

4. Képzeljük el magunkat öt év múlva!

A szakember arra is figyelmeztet, hogy ha nagyon meg akarjuk találni álmaink munkáját, nem biztos, hogy sikerülni fog. „Amikor akarunk, akkor külső dolgokra koncentrálunk. Az álommunka viszont bennünk van: csak mi tudjuk, mi az, amit szívből, lelkesedésből, szenvedéllyel tudnánk csinálni. Ahhoz, hogy meghalljuk a belső hangunkat, el kell felejtenünk az akarást. Ahelyett, hogy gondolkodás nélkül küldözgetnénk az önéletrajzunkat tucatnyi helyre, figyeljünk egy kicsit befelé. Relaxált állapotban képzeljük el magunkat 1,2 vagy 5 év múlva. Minden érzékszervünkkel képzeljük magunk elé, mi vesz körül bennünket akkor, amikor már megtaláltuk álmaink munkáját. Figyeljük meg a színeket, szagokat, illatokat, zajokat, zörejeket, ízeket, tapintási érzeteket. Kik vesznek körül minket? Hol vagyunk? Ha fejben megalkottuk a vágyott jövőt, sokkal könnyebb megvalósítani.”

5. Mik a lehetőségeim és az akadályaim?

Ha már tudjuk, mire vágyunk, sorra vehetjük, milyen akadályokkal kerülhetünk szembe, így előre felkészülhetünk rájuk, kidolgozhatunk megoldási stratégiákat. Azt is gondoljuk végig, hogy milyen lehetőségeink vannak. Kiknek a segítségére, támogatására számíthatunk?

6. Fogalmazzuk meg a konkrét célt!

Hatalmas erőt ad a megvalósításhoz, ha leírjuk, hogy pontosan mit szeretnénk, és mikorra tervezzük elérni a célt. A határidővel ellátott pontos célunkat tegyük ki jól látható helyre, hogy minden nap emlékeztessük magunkat rá.

7. Állítsunk össze akciótervet!

Nem elég kitűzni a célt, tegyünk is mellé konkrét lépéseket! Mit fogunk tenni holnap, 1 hét múlva, 1 hónap múlva a célunk megvalósításáért? Minden lépés mellé rendeljünk határidőt.

Álommunka keresés szülőként

A szakember azt tanácsolja, hogy munkakereső szülőként se spóroljuk meg az álmodozás szakaszát. Hiszen ha ez kimarad, nem biztos, hogy pontosan tudni fogjuk, mire is vágyunk valójában. Vegyünk példát a gyerekeinkről! Akár azt a kérdést is feltehetjük magunknak: Mi szeretnél lenni, ha bármi lehetnél? Mintha a saját kisgyerekünktől kérdeznénk. „Gyűjtsünk össze minél több alternatívát, és nézzük meg, melyek a visszatérő elemek.” – javasolja Zádrovich Aliz. „Tudatosítsuk magunkban, hogy az életkörülményeinket mi alakítjuk. Nem vagyunk a körülmények áldozatai. Ha valami nem úgy sikerül, ahogy szerettük volna, akkor is van lehetőségünk módosítani a terven. Ha valami egészen új dologba kezdünk, és félünk, hogy anyagilag megsínyli a család az „álommunka-projektet”, előre határozzunk meg határidőket és összeghatárokat. Például: legfeljebb 1 millió forintot fektetünk bele az álmunk megvalósításába. Ha elérjük ezt az összeget, újra leülünk beszélgetni a párunkkal, és stratégiát váltunk. Vagy: ha egy év múlva nem válik nyereségessé az új munkánk, akkor mással próbálkozunk. Rövidebb határokat is megszabhatunk: minek kell teljesülnie 3 hónap múlva, vagy mennyi pénzt költhetünk el addig az álmunk megvalósítására? Fontos, hogy előre tisztázzuk, ki milyen szerepet vállal a családban a mi ’álommunka-projektünkben’, hiszen a változás mindenkit érint. Beszéljük meg a párunkkal – vagy ha nincs párunk, akkor a barátainkkal, családtagjainkkal -, miben tudnak segíteni, miről hajlandóak lemondani annak érdekében, hogy megtaláljuk álmaink állását. A gyerekeket is készítsük fel az új időszak kihívásaira. Ha előre átbeszéljük az esetleges problémákat, sokkal könnyebben megoldjuk őket, mintha váratlanul szembesülnénk velük. Ha nem érzünk magunkban elég lendületet, vagy félelmeink vannak, amelyek akadályoznak minket, hasznos lehet, ha egy coach segítségét kérjük. A ’lelki edző’ segít, hogy túllépjünk a félelmeinken, feltárjuk az erősségeinket, megtaláljuk magunkban a bölcs belső hangot, képesek legyünk megküzdeni a felmerülő akadályokkal, és segít fenntartani a motivációt egészen addig, amíg el nem érjük a célunkat.”