Home staging, avagy hogy tedd eladhatóvá lakásod könnyen és gyorsan?

Az ingatlanhirdetéseket nem csak akkor érdemes böngészni, ha épp költözni vágyunk. Tökéletes szórakoztatóforrásként is szolgálhatnak, pontosabban: sokszor nem tudjuk, sírjunk-e vagy nevessünk, amikor az eladásra kínált ingatlanokról feltöltött fotókon bevetetlen ágyak, felvállalhatatlan bútorok, kaotikus állapotok láthatóak időnként egy-egy ottfelejtődött nagymamával vagy apukával megspékelve. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. március 01. Gyarmati Orsolya

Az ingatlanhirdetéseket nem csak akkor érdemes böngészni, ha épp költözni vágyunk. Tökéletes szórakoztatóforrásként is szolgálhatnak, pontosabban: sokszor nem tudjuk, sírjunk-e vagy nevessünk, amikor az eladásra kínált ingatlanokról feltöltött fotókon bevetetlen ágyak, felvállalhatatlan bútorok, kaotikus állapotok láthatóak időnként egy-egy ottfelejtődött nagymamával vagy apukával megspékelve. 


Az biztos, hogy ezeknek a hirdetőknek nemigen kell attól tartaniuk, hogy egymásnak adják a kilincset a vevőjelöltek. Persze ezek szélsőséges példák, de az biztos, hogy korántsem igaz az a logika, miszerint mindegy, hogy néz ki egy ingatlan belülről, a leendő új tulaj úgyis a saját ízlése szerint formálja majd át. Persze. De ehhez először bele kell szeretnie abba a házba vagy lakásba. És ebben segít a home staging.

Ottragadtak a szobában a fotózás alatt, mert izgalmas volt a sorozat a TV-ben

Igazán jó magyar kifejezés nincs még rá, de nagyjából azt jelenti, hogy különböző egyszerűbb és komplexebb módszerekkel úgy alakítjuk át a lakást vagy házat, hogy abba tulajdonképpen bárki szívesen be akarjon költözni.

Külföldön jóval jellemzőbb, hogy a házat vagy lakást berendezéssel együtt adják el. Nálunk ez a trend még gyerekcipőben jár, abból viszont egészen biztosan nem lehet baj, ha egy kicsit feldobjuk az értékesíteni akart ingatlant annak érdekében,  hogy a lehető leghamarabb megtaláljuk a tökéletes vevőt.

Erre nincsenek szavak

Van, hogy ehhez elég egy igazán nagy takarítás, a csetreszektől történő szívfájdító lemondás, valamint az amúgy rutinosan elöl hagyott fél pár zoknik, kiürült kávésbögrék, Duplo-kockák és szanaszét heverő női magazinok eltüntetése, ám előfordulhat, hogy ennél azért kicsit többre van szükség.

Ház a tónál…felett…

A profik szerint egy rendesen „meghomestage-elt” ingatlan ára akár 6-20 százalékkal is megemelkedhet az átalakításoknak köszönhetően. Íme a legjobb tippek és trükkök (és mi még csak részesedést sem kérünk, ha cikkünk nyomán azonnal eladnátok a házatokat!)

1.        A home staging lényege, hogy egyfajta személytelenné tétel során olyanná varázsoljuk otthonunkat, amelybe bárki bele tudja magát képzelni. Rakjuk hát el a családi fotókat, a macskaalmot és bármit, ami kizárólag a mi életünkkel kapcsolható össze.

2.       Időnként festésre is szükség lehet: minél semlegesebb színű egy helyiség, annál nagyobb teret enged az esetleges vevők fantáziájának.

3.       Érdemes kikérdezni a közeli barátokat, ismerősöket arról, mi a véleményük az otthonunkról. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy mi ugyan csodálatosnak látjuk a nagymamától örökölt kanárisárga falvédőt vagy a Kindertojás-figura gyűjteményünket, ezek könnyen lehetnek „vakfoltok”, amit épp a személyes kötődés miatt nem veszünk észre, mások számára viszont kimondottan elrettentő lehet.

4.       Mivel a vevők szeretik a nagy tereket, sokan választják azt a megoldást, hogy a – remélhetőleg rövid határidőn belül megtörténő  –  eladásig akár a ház pincéjében, garázsában, netán egy ismerősnél vagy legrosszabb esetben egy kis, bérelt raktárban helyezik el azokat a tárgyaikat, amelyek zsúfoltság érzetét kelthetik.

5.       A takarítás a home staging esetében nem csak egy laza porszívózást és némi ablaktisztítást jelent. Gyakorlatilag minden dolog alá be kell másznunk, székre / létrára állva a legeldugottabb szegletekben is ki kell irtanunk a porcicákat és pókhálókat. A szőnyeget vegytisztítással kell újjávarázsolnunk, a szakadt dolgokat vagy tüntessük el, vagy cseréljük ki.  Ebbe a nagytakarításba beletartozik a csempék közti fuga tisztítása épp úgy, mint a bútorpolírozás, a függönyök kimosása-vasalása és minden olyan dolog eltüntetése, ami egy kicsit is megtörheti a rend érzetét.

Előtte…utána…

6.       Sokan azt hiszik, ha az összes bútor jól oda van tolva a falhoz, rögtön nagyobb lesz a térérzet. Pedig ez nem így van. A faltól elhúzott, kisebb, ízléses csoportokba rendezett székek, fotelek, kisasztalok sokkal otthonosabb és szellősebb érzetet kelthetnek.

7.        A fényekkel rengeteget lehet trükközni. Bár sajnos a halogén izzóknak sokszor nagyon hideg a fényük, ha tehetjük, cseréljük le őket melegebb fajtájúakra. Fontos az is, hogy minden helyiség rendes világítása legyen. Egy nappaliba nem elég egy 40 vagy 60 Wattos izzó, igenis látszania kell mindennek. A fővilágítás mellett fontos, hogy mindenütt legyenek ún. funkcionális fényforrások (pl. asztali lámpák, olvasólámpák, szekrényvilágítások), valamint hangulatvilágítások (pl. a falakon, kisszekrényeken).

8.       Ha nagyon komolyan akarjuk venni a home staginget, akkor festenünk is kell. A térérzettel úgy is lehet játszani, ha egy túl kicsi szobát ugyanolyan színűre festünk, mint a mellette fekvőt. Az is sokat segít a túl apró helyiségek esetében, ha a függönyök és a falak azonos színűek. A nappaliba mindig nagyon semleges színt válasszunk!

9.       A megfelelő kiegészítők kombinálása hívogatóbbá tud tenni egy helyiséget. Egy magas tárgy egy alacsony mellett, egy széles egy keskeny mellett, a szoba három sarkában megfelelően elhelyezett kiegészítők, az azonos szín, forma vagy anyag alapján csoportosított tárgyak óriási hatást érhetnek el.

10.   Nagy sikert lehet elérni egy jól megstage-elt hálószobával is: a puha színek, a jól megválasztott ágyneműk, párnák és függönyök olyan atmoszférát teremthetnek, amelyről az ingatlan iránt érdeklődőknek rögtön az jut eszébe: de szívesen maradnék itt! És persze itt is fontos, hogy minden, ami csetresz, azt távolítsuk el. Főleg a szekrényekből, egy ingatlan értékét ugyanis jelentősen növeli, ha sok benne a beépített szekrény, ami csak arra vár, hogy megtöltsék!

+1 tipp: A befejezetlen projektek egy lakásban / házban nem igazán vonzóak. Igyekezzünk mindent befejezni vagy legalábbis eltüntetni, ami hiányosságot mutathat, ráadásul a vevőknek az lesz az első gondolata, hogy ezt mind neki kell majd megcsináltatni.