Hűvös lakásbelsők

Éppen azokon a vidékeken alakultak ki kompenzáló lakberendezési szokások is - még a drága és cseppet sem környezetbarát légkondi előtti időkben -, ahol nagy meleggel kellett számolni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. július 10. Gyarmati Orsolya

Éppen azokon a vidékeken alakultak ki kompenzáló lakberendezési szokások is – még a drága és cseppet sem környezetbarát légkondi előtti időkben -, ahol nagy meleggel kellett számolni.


Nyárról-nyárra jobban értjük a latin írók hőségről szóló leírásait (Közöny, Szerelem a kolera idején, stb.), amikor spaletták mögé szorulnak vissza feszült, frusztrált indulatok és szenvedélyek. Most nem csak attól folyik rólunk a víz, hogy annyira szemléletesek a leírások, az időjárásunk változása is biztosítja a szokatlanul nagy nyári hőségeket. (Romantikus hajlamú ismerőseimnek régóta tanácsolom, ne vásároljanak tetőteret, hiába a kék ég és tetők látványa, attól még kibírhatatlan lesz nyáridőben.)

Éppen azokon a vidékeken alakultak ki kompenzáló lakberendezési szokások is – még a drága és cseppet sem környezetbarát légkondi előtti időkben -, ahol nagy meleggel kellett számolni. A Mediterráneumban a római kortól jellemző a kerámia és csempe burkolat, amelyik minden évszakban a lehető legkellemesebb megoldást kínálta. Elsőként ott vannak mindjárt a vastag falak, de ez a magyar parasztháznál éppúgy megfigyelhető, mint délen. Lépjetek csak be ilyenkor nyáron egy régi vályog- vagy kőházba!