Idegesítő lakberendezési bakik

Nem kell lakberendezőnek vagy feng shui szakértőnek lenni ahhoz, hogy megállapítsuk egy dobozról, hogy rossz helyen van, egy tükörről, hogy kicsit alacsonyra fúrták, egy levetett szobacipőről, hogy jobb volna, ha nem a közlekedő kellős közepén lenne. Ha viszont tudnánk, hogy ez hatást gyakorol ránk, talán vennénk a fáradságot, és itt-ott apróbb módosításokat eszközölnénk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2012. június 07. szabo.daniel

Nem kell lakberendezőnek vagy feng shui szakértőnek lenni ahhoz, hogy megállapítsuk egy dobozról, hogy rossz helyen van, egy tükörről, hogy kicsit alacsonyra fúrták, egy levetett szobacipőről, hogy jobb volna, ha nem a közlekedő kellős közepén lenne. Ha viszont tudnánk, hogy ez hatást gyakorol ránk, talán vennénk a fáradságot, és itt-ott apróbb módosításokat eszközölnénk.


Merthogy fáradtak vagyunk, vagy talán nemrég költöztünk, és még pont az az egy polc hiányzik, amire majd a konyhában kerülgetett doboz tartalma fog kerülni, majd, ha kipihentem magam, odább rúgom azt a papucsot is. Vagy felveszem, mindjárt úgyis este van. Vagy inkább azt sem, mert lefekszem, holnap meg megint dolgozás, cipő kell…

Millió és egy magyarázata lehet háztartási mulasztásainknak, ráadásul sajnos sokan vagyunk olyan megalkuvók, hogy ezeket elnézzük magunknak, gyerekünknek, házastársunknak. A feng shui egy ősi kínai hagyomány, ami segíthet a harmónia megteremtésében az ember és a természet között. A pszichológiai alapokat sem nélkülöző tudomány szerint a körülöttünk lévő tárgyaknak döbbenetes hatásai lehetnek életünkre.

Túl alacsonyan van
Ha valamihez le kell hajolnod, akkor a feng shui szerint ezt a meghajlást az élet egyéb területein is magadévá teszed: meghajolsz mások előtt, alább adsz magadból, hogy másoknak imponálj, vagyis mindenképp megalkuvásokhoz vezet. A helyes megoldás tehát a tükröket megfelelő magasságba fúrni, hogy egyenesen lehessen állni előttük, a polcokon a gyakori használati tárgyaknak is kar magasan kell lenniük, hogy minél kevesebbszer kelljen lehajolni, vagy éppen „pipiskedni” értük.

Útban van
Az is gyakori szimptómája egy lakásnak, hogy bizonyos tárgyak beették magukat egy helyre, ahová egyáltalán nem valók. Például a levetett cipő, amit megérkezésünkkor jólesik a küszöbön hagyni, és kényelmességből inkább nem nyúlunk hozzá (hiszen másnap úgyis használjuk). Ezen gátló és kikerülendő dolgok átvitt értelemben az életünk egyes útjain megjelenő akadályokat, körülményességeket jelképezik. Tegyünk róla, hogy ezek ne hathassanak tudat alatt ránk, ne legyünk általuk inkább hajlamosak a kikerülésekre, semmint hogy egy mozdulattal véget vessünk a kényelmetlenségeknek!

Lim-lomok
Ha valaha éreztünk már olyat, hogy rendrakás után, rendezett környezetben hatékonyabban ment a munka, jól éreztük: a külső rend ugyanis belső rendet teremt, ami táptalaja lehet az operatív, hatékony munkának, kiegyensúlyozott életnek. Szinte minden otthonban vannak azonban lomok, amik összegyűlnek, és olyan feleslegesek, hogy más rendszerezni sincs kedvünk őket. Jól példázzák ezeket a néhai jegyzetek, újságok, szuvenírek, ruhák, amik dobozokban/ zacskókban vannak a legkülönbözőbb helyeken. Vigyázzunk: ma már gyönyörű és dekoratív dobozokat lehet kapni, amikben nem fáj a kacatjainkat akár a leglátogatottabb szoba szekrényének tetején se tárolni. A fejünk fölött (!) tornyosuló megoldatlan, rendszerezetlen (és díszes doboza miatt dísztárgynak álcázott) kacatok az életünk megoldatlan dolgaihoz hasonlóan nehezednek a tudatalattinkra. Jó tudni, hogy amíg ott vannak, nem tudunk éremben tovább lépni, csak látszatrendszerezéseket tehetünk.

Térbeli bakik
A legszembetűnőbb, amikor semmit sem látunk. Nemcsak jobb érzés mindent (vagy sok mindent)látni egy szobából, ha benne tartózkodik az ember, a tudatunknak szüksége is van a térre. Ezért nem tanácsos úgy berendezni egy munkaterületet, hogy az asztalunk a fal felé nézzen. A konyhákban is érdemes megoldani (akár tükrökkel, tükröződő felületekkel), hogy a tudatunk kikukucskálhasson, beláthasson a helyiségbe. A falnak fordított bútorok, és az ezáltali behatárolása a látásunknak az elménk kényelmetlenség-érzését fokozza, és szellemi bezárkózáshoz vezet.

Háztűznézés
A tűzhely, mindegy, hogy elektromos vagy gázos, arányosan kell, hogy használatban legyen. Ez azt jelenti, hogy fordítsunk kellő figyelmet arra, hogy a főzőfelületek/ gázrózsák mindig tiszták legyenek, és hogy az egyes főzőlapokat/ rózsákat ugyanolyan mértékben használjuk a többihez képest. Ez az arányosság a lehetőségeinkre hat ki: ha hosszú időn át elmulasztunk használni egy gázrózsát, az kiaknázatlan lehetőségre utal az életünkben.