Így lesz békés a karácsonyod – öt tipp a nyugis szentestéhez

A karácsony eredendően a szeretet és a család ünnepe. Sajnos azonban a felfokozott tempó, a mindenáron megfelelni akarás és a stressz miatt előfordulhat, hogy rosszkedvűen, az utolsó pillanatban esünk be a fa alá. Pedig, hogy hogyan érezzük magunkat az év legfontosabb ünnepén, kizárólag rajtunk múlik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
pszichológus
2015. december 10. Csontos Dóra

A karácsony eredendően a szeretet és a család ünnepe. Sajnos azonban a felfokozott tempó, a mindenáron megfelelni akarás és a stressz miatt előfordulhat, hogy rosszkedvűen, az utolsó pillanatban esünk be a fa alá. Pedig, hogy hogyan érezzük magunkat az év legfontosabb ünnepén, kizárólag rajtunk múlik.


Szülőként szeretnénk gyönyörű karácsonyokat teremteni, gyermekkorunk legszebb ünnepi emlékeit újra előidézni a fa alatt. Ez az akarat azonban sokszor kudarcba fullad, Merza Péter pszichológus elmagyarázza, hogy mi lehet ennek az oka, és ötleteket ad, hogyan varázsolhatjuk nyugalmassá a család számára a karácsonyestét.

1. Vedd le az érzelmeket az ajándékokról!
Ajándékozni öröm, ajándékozni jó. De mindez csupán akkor igazi érték, ha önzetlenül csináljuk, és levesszük az érzelmeket az ajándékokról. A pszichológus arra hívja fel a figyelmünket, ha úgy ajándékozunk, hogy közben magunkról beszélünk, inkább ne is nyújtsuk át az ajándékot. „Ajándékozni úgy érdemes, hogy minden figyelmünkkel az ajándékozott felé fordulunk. Ne mondjuk el, mennyibe került az ajándékunk, vagy milyen nehéz volt beszerezni. És akkor se sértődjünk meg, ha az ajándékozott nem örül látványosan a meglepetésnek. Ha igazán szívünkből szólt az ajándék, akkor az örömszerzés volt a fő célunk, és hogy megmutassuk, mennyire fontos a számunkra a másik fél.”

2. Az ajándék nem jutalom!
Ma már sok felnőtt elfelejti az ajándékozás eredeti célját, ami nem más, mint az önzetlen szeretet kimutatása. Merza Péter szerint sokan még mindig “hegyi beszédet” tartanak a fa alatt. „Karácsonykor nem csak a jó magaviseletű, jó tanuló gyerekek kapnak ajándékot, hanem mindenki. Meg kell tanulnunk különbséget tenni a jutalom és az ajándék között. Ha az ajándék mellé még hegyi beszédet is tartunk, és jövőbeli feltételeket támasztunk, akkor pont a gondtalan örömtől fosztottuk meg gyermekünket, és a karácsonyi vacsorát már mázsás súlyokkal a vállán fogja elfogyasztani. Tegyünk inkább lakatot a szánkra, ajándékozzunk szívből, és meglátjuk mennyire ösztönző lesz így is az ajándék!”

3. Ne versenyezz, ajándékozz!
A felnőttek mesterei a hasonlítgatásoknak. Hányszor hallottuk már a csomagok bontogatása közben, hogy “a mi Jézuskánk nem hozott ám ilyen drága ajándékot”, vagy “ekkora doboz a mi fánk alá be se fért volna”. A pszichológus azt javasolja, figyeljünk érzelmi megnyilvánulásainkra, mert egy-egy ilyen odaszólásnak szomorú következményei lehetnek. „Az ajándékozás nem verseny. Mindenki saját elképzelése és anyagi helyzete alapján választ ajándékot. Ne rontsuk el a hangulatot azzal, hogy megjegyzést teszünk az ajándék méretére, minőségére, vagy árára. Ne hasonlítgassunk, és ne véleményezzünk. Örüljünk minden egyes ajándéknak, mert azok mindegyike azt jelzi, hogy örömet akartak okozni vele.”

4. Figyelemmel ajándékozz!
Ennél a pontnál jut eszembe egy kedves barátnőm kesergése, aki arról panaszkodott, hogy minden évben piperecuccokat kap ajándékba az édesanyjától. Nem értettem, mi ezzel a baj, amíg el nem mondta, hogy a probléma nem a termékekkel van, hanem édesanyja figyelmetlenségével. A szőke, könnyen zsírosodó, egyenes hajára folyton száraz, göndör sötét hajra való sampont kapott. De ugyanígy járt az arckrémmel, a kéz- és testápolóval is. „Ez tipikusan egy olyan hiba, amit sokan elkövetnek a karácsonyi vásárlásnál.”- magyarázza Merza Péter. „Szeretnének valami hasznos holmit ajándékozni a szeretteiknek, és örömet szerezni, de pont az ilyen apró részletekkel okoznak aztán a másikban olyan érzést, hogy nem figyelnek rájuk. Beszéljétek meg, hogy ki mit szeretne ajándékba, és akkor a termék pontos ismeretével elkerülhető, hogy rossz áru landoljon a bevásárlókosárban, vagy, hogy valamiből az ötödik darabot vesszük meg. A család minden tagja írhat egy kívánságlistát, és a többiek választhatnak róla, így garantált lesz az öröm a fa alatt.”

5. Töltekezz a pillanatokból!
Egy ismerősöm szlogenje az, hogy náluk minden nap karácsony. Ez náluk azt jelenti, hogy a szentestére vonatkozó dolgokat – az egymásra figyelést, a szeretet kifejezését, a családi együttlétet – igyekeznek a hétköznapokban is megvalósítani. Merza Péter is ugyanezt javasolja. „Nem szabadna, hogy a karácsonyi ünnepek végére hullafáradtan, kimerülve várjuk az év végét. Ebből az ünnepi időszakból töltekeznünk kell, nem pedig lemeríteni az elemeinket. Tegyük fel magunknak a kérdéseket: A háznak tényleg pincétől padlásig ragyognia kell? A vacsorát pont hatkor kell szervírozni? Hánykor kell ajándékozni, hogy játékra is maradjon idő? A válasz pedig minden esetben az, hogy ezekre nincsenek szabályok, ezért túlizgulni sem kell. A tökéletes karácsony pont olyan, amilyennek mi magunk teremtjük.  Ez egy ünnep, ami a családról szól, és nem az erőltetett tökéletességről. Ha tudunk őszintén örülni, és ezt az örömet át tudjuk menteni a hétköznapokba is, akkor tényleg csodálatos karácsonyt teremtettünk.”