Járdányi hely

Utak, járdák, ösvények, teraszok és tipegők – a kert funkcionális részei, ahol nem a növényeké, hanem a lakóké a főszerep. Miből, hová, hogyan építsük őket?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tipp
2014. május 19. Paulik András

Utak, járdák, ösvények, teraszok és tipegők – a kert funkcionális részei, ahol nem a növényeké, hanem a lakóké a főszerep. Miből, hová, hogyan építsük őket? Tóth Ádám kertépítőtől, a Kertguru szakértőjétől megkaptuk kérdéseinkre a választ.


A térburkolás sok esetben a kert kialakításának legköltségesebb folyamata, de egyben egyik legtartósabb eleme is, éppen ezért döntsünk megfontoltan a felhasznált anyagokról és technikákról. Fontos, hogy a választott anyag illeszkedjen a lakóház és a kert stílusához, eleget tegyen a kitűzött funkciójának, és a későbbiek során fenntartható legyen, például rendszeres felületkezeléssel. A térburkolatok megkönnyítik a közlekedést a kertben, és egyúttal harmonikus kapcsolatot teremtenek a beépített és a növényekkel beültetett terek között.

Szilárd felület

A ház körüli területek, kocsibeállók, gyakran használt járdák praktikusan szilárd burkolatot érdemelnek. A nagyobb térburkolatok összefüggő és egyenes, illetve vízszintes felületek kialakításánál célszerűek, míg a kisebb elemekkel –klinkertégla, gránit kockakő, beton térkő – bonyolultabb formákat, izgalmas a felületstruktúrát tudunk létrehozni. A munkaigényes lerakás miatt az utóbbiak többe kerülnek, mint a szilárd járófelületek kialakítására leggyakrabban használt beton vagy terméskő burkolólapok, ugyanakkor jóval nagyobb is a díszértékük: a kert kiemelt elemei lehetnek. A költségeket ne próbáljuk lefaragni a gyenge alapozással vagy a gyors munkából adódó pontatlan fugavezetéssel. A térkő nagy előnye, hogy színben és formában sokféleképpen kombinálható, könnyen javítható, újra felszedhető és átépíthető a burkolt felület.

A gránit vagy bazalt kockakövek bányakövekből kialakított, kemény, szürke színű burkolóanyagok. Nagy terhelést képesek elviselni, ezért régebben tartós útburkolatokat készítettek belőlük. Régi útburkolatok felbontása során olcsóbban is hozzájuthatunk használt kockakövekhez. Kemény és városias hatású, idegenszerűen hat a kertben, ezért körültekintéssel alkalmazzuk. Kiváló választás virágágy szegélyezésére, lépcsők kialakítására. A szilárd burkolat rideg felületeit megbonthatjuk a burkolólapok közé vagy hézagokba ültetett növényekkel. Kerüljük a vegyes kiültetést, legjobb, ha egyetlen növényfajt vagy annak variációit alkalmazzuk. Elhelyezésüknél vegyük figyelembe a használhatóságot, és hogy a lapok nyáron felmelegszenek, ezért ellenálló növényeket telepítsünk. Medencékhez és gyerekeknek kialakított játszó felületekre leginkább ajánlott az újrahasznosított autógumi őrleményből készült gumitégla térburkolat, ami UV álló így ellenáll a napfény káros sugarainak. Puha és csúszásmentes.

Bár költséges, ugyanakkor annál tartósabb megoldás lehet a WPC (fa- műanyag kompozitból készülő) teraszburkolat. mely farost és műanyag keveréke, nem korhad, nem szálkásodik, a rovaroknak is ellenáll, és csúszásmentes. Fa térburkolatként borovi és vörösfenyő valamint a kemény fafajták is alkalmasak, de nagyon fontos minden esetben a nedvesség elleni előkezelés, illetve a folyamatos karbantartás. A terméskő burkolólapok időállók. A mészkő, homokkő, a palakő és gránitlapokat egyaránt felhasználják alapanyagként.

Lágyan burkolva

A lágy burkolat – mosott gyöngykavics, kőzúzalék vagy aprított fakéreg – ideális megoldás kis területeken, előkertekben, ahová csak kevés növényt tudunk ültetni, ugyanakkor szeretnénk, hogy azok környezete mindig tiszta és ápolt legyen. Ez a burkolási mód vidéki, elővárosi vagy szűk városi kertekben egyaránt jól alkalmazható. Nagy előnye, hogy ezeken könnyebb a járás, mint a köveken, lényegesen kevesebb gondozást igényelnek, mint a növényzet borította felületek, és nem utolsó sorban olcsón előállíthatók. Keskeny ösvényeket, emelt ágyások környezetét, fák tövét boríthatjuk színes kéregmulccsal – a természetes anyag elnyomja a gyomokat, idővel helyben elbomlik vagy lecserélve komposztálható.

 

 

A kavicsburkolat laza elrendezésben, erőteljes levélformájú növényekkel társítva japános hatást kelt. Különösen hatásos burkolatokat készíthetünk, ha szorosan egymás mellé rakjuk őket, mégpedig úgy, hogy a legömbölyített végük azonos magasságban álljon. Ez utóbbi esetben gránit kockakövek, klinker éltéglasor vagy beton szegélylapok segítségével megfelelő szegélyt is ki kell alakítanunk. A gömbölyű és sima kavicsokon nehéz a járás, ezért inkább csak dekorációra szolgáló felületek burkolására alkalmasak.

Kombinációk

A különböző burkolóanyagok társítása gondos tervezést igényel. A maradék beton, tégla vagy terméskő burkolólapokat, kockakövet úgy tudjuk jól felhasználni, ha mindegyik anyagból a lehető legnagyobb felületet alakítjuk ki, és fokozatos átmenettel kapcsoljuk egymáshoz. Takarékos megoldás, ha a drága klinkertéglából csak hálórendszert rakunk ki, a közöket pedig kaviccsal vagy betonlapokkal töltjük ki. Rusztikus kertekben jól érvényesül a terméskő és folyami kavics kombinációja, ezzel szemben a minimál stílus megköveteli a térburkolat egyneműségét és szabályos egyszerűségé, példál nagy méretű járólapokkal. A kert vidékies, romantikus természetét sokkal inkább kiemelik a fa vagy fahatású térburkolatok, a fa kerti bútorok, a virágzó és futó növények. A burkolatok színével legyünk nagyon óvatosak! A túl élénk vagy tarka járda vagy teraszburkolat kellemetlen vetélytárs a növényeknek és a ház tömegével is diszharmonikusan vetélkedik. Sok gyári burkolóanyag színe durván elüt a lombok színétől, ezért végezzük próbát a végleges döntés előtt.

Végül, íme néhány hasznos tipp a kertgurutól:

Tipp1# A kimondottan rusztikus, romantikus kertekben kellemes látványt nyújtanak a fagy- és kopásálló tégla hatású térkövek, melyeknek sokféle lerakási mintával adhatunk egyedi hatást. Ugyanez az anyag visszaköszönhet a belső térben is – télikertben, étkezőben, közlekedőben, de akár a nappaliban is – ami fokozza a kinti és benti terek közötti transzparenciát.

Tipp2# Kertépítőként sokszor találkozunk házilagosan – többnyire szakszerűtlenül – lerakott térkövekkel. Gyakori probléma a süllyedés, az egyenetlenség, amelyekben tócsák képződnek eső után. Bízzuk a munkát szakemberre vagy fordítsunk gondot  a megfelelő rétegrendű aládolgozásra.

Tipp3# A kavicsokat sima lapjukkal felfelé lerakva könnyíthetünk a burkolt felületen történő járáson.

Tipp4# Valamennyi lágy burkolathoz szilárd szegélyt kell kialakítanunk, mert hajlamosak a szétnyomódásra. A szegélyeken belül a felületek könnyen gondozhatók: a zúzalék vagy gyöngykavics között nőtt gyomok vegyszeres permetezéssel, kapálással elpusztíthatók, esetleg kézzel könnyen kihúzhatók eső után. Az ilyen kertek megtervezésekor törekedjünk arra, hogy az összkép inkább természetes hatású, mint mértani legyen.

Tipp5# Kisebb méretű térkövek tökéletes díszei lehetnek egy viszonylag nagy térnek, kis kertekben azonban zsúfolt érzetet kelthetnek.

Tipp6# A szabálytalan tipegők közötti hézagokat gyeptéglával, de akár kőőrleménnyel – pl. gyöngykaviccsal – is ki lehet tölteni. Izgalmas látványt adnak a mészkő, cirmos kvarcit, vagy márvány tipegő lapok.