Játék az erkélyen avagy így legyen kerted a panelban

Sajnos nem mindenkinek adatott meg, hogy kertes házban éljen és zöldséget, gyümölcsöt termesszen. Egy kertészmérnököt kérdeztünk, mit tehetnek azok, akiknek „csak” egy erkély jutott.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
árvácska
2015. április 02. Csontos Dóra

Sajnos nem mindenkinek adatott meg, hogy kertes házban éljen és zöldséget, gyümölcsöt termesszen. Egy szakértőt kérdeztünk, mit tehetnek azok, akiknek „csak” egy erkély jutott.


Kovács Renáta, kertészmérnök, az Árvácska virágüzlet tulajdonosa segít eligazodni abban, mit érdemes és hogyan gondoznunk az erkélyünkön.

Kezdjük az alapoknál

Ha biztosra szeretnénk menni, akkor palántákkal foglalkozzunk, mert ebben az esetben nincs olyan veszély, hogy kikel vagy sem a mag, amit elvetettünk. Garantált lesz a sikerélmény és nem megy el a kedvünk az első próbálkozás után. Reni szerint fontos odafigyelni arra, hogy megfelelő talajba és megfelelő edénybe ültessünk. Minél több a föld, annál jobb, mert több helyről tud a növényünk vizet felvenni. Ha kevés a föld hamar kiszárad a növény és annál hamarabb fog tönkremenni. „Én azt tanácsolom, hogy negyvencentis balkonládába ültessünk, mert abban a gyökere is tud fejlődni a növénynek és vizet is bőségesen fel tud venni. Ha kicsi edényt választunk akkor könnyen túllocsolhatjuk vagy pangó víz (azaz nem tud kifolyni a láda alján a víz és csak gyűlik folyamatosan) alakulhat ki, ami gyökérrothadáshoz vezethet. Ha a helyszűke miatt kisebb edényre van szükségünk, akkor mindenképp lyukas legyen az alja és tegyünk alá alátét, így láthatjuk, hogy szüksége van-e még öntözésre vagy sem.” Figyelnünk kell arra is, hogy minél nagyobb a földfelület annál hamarabb párolog a víz ki belőle, emiatt érdemes beültetés után kövekkel vagy fakéreggel takarni a felszínt.

A következő lépés a megfelelő föld kiválasztása. Az általános virágföld nem rossz, de nem árt ha tőzeggel lazítjuk. Ennek a szerepe azért fontos, mert a növény akkor tud gyorsan fejlődni, ha a gyökere könnyen utat tud törni magának.

Ha ezekkel megvagyunk jöhet a kívánt fűszernövény, zöldség vagy gyümölcs. Reni szerint nincs nehézségi fokozat; mindegy, hogy mit termesztünk, mert mindegyiknek fényre és vízre van szüksége. A fűszernövénnyel azért könnyebb, mert bátrabban „téphetjük”. „Most már kifejezetten találni olyan fűszernövényeket, paradicsomot, paprikát, amik balkoni használatra lettek tervezve. A paradicsomnak már olyan változata is van, ami akasztós és folyik lefele, így fel lehet tenni egy magasabb pontra. Ugyanígy az epernek is van balkonváltozata. Én kifejezetten ajánlom a fűszernövényeket, például a bazsalikomot, rozmaringot, kakukkfüvet, majorannát és a babért. Őket nyugodtan össze is ültethetjük, nem lesz belőle gond.”

Mire figyeljünk?

A fűszerek évelő növények, télen nekik is pihenni kell. Ha van rá hely akkor be lehet vinni a lakásba, de arra figyelni kell, hogy nekik is szükségük van a hidegre, viszont nagyon cudar időjárásban megfagyhatnak.

Bármilyen növény ültetésénél figyeljünk arra, hogy egy tenyérnyi hely mindig legyen két növény között, hogy ha fejlődnek, akkor ne egymásba nőjenek. A hasonló habitusúakat és hasonló növésűeket érdemes egymás mellé ültetni. Például a zsálya, a bazsalikom és a rozmaring magasnövésű így kényelmesen megférnek egymás mellett.

A hazai kedvenc a…

“A kedvenc fűszer a bazsalikom, rozmaring és a kakukkfű. A babért is kedvelik a magyarok, de az kicsit drágább. A gyümölcsöknél egyértelműen az eper a kedvenc. Sajnos nehéz gyümölcsöt termeszteni otthon, mert egy almafát mégsem ültethetünk az erkélyre… Ritkán látok ilyet, de szeder és áfonya is termeszthető lenne erkélyen, de ahhoz picit nagyobb helyre volna szükség mert bokrosak. Zöldségben pedig a paprika, paradicsom a nyerő és az összes salátaféle. A sóska és spenót is nyugodtan mehet. Reform növénynek számít mostanság a menta.” A mentának több változata van. Létezik epermenta, narancs menta és csokimenta is. Utóbbinak egyébként tényleg csoki íze van.

A gyerekeket se hagyjuk ki a mókából

A kicsikkel közösen ültetni élmény, hiszen egy kislapáttal ők is tudnak segíteni. Megmutathatjuk nekik, hogyan kell egy palántát elültetni. Ezután ezt locsolgathatja és ha elég nagy hozzá, arra is megkérhetjük, hogy tépjen vagy vágjon ollóval egy kis fűszert az ebédhez. „Megtaníthatjuk nekik, hogy illat és kinézet alapján felismerjék a fűszernövényeket. Továbbá nekik is sikerélményük lesz ha meglátják az első termést a közösen elültetett nyövényeken.”