Jöhet az első mobil, de mikor?

Szülőként sokunknak gondot okoz, hogy mikor vegyük meg gyermekünknek az első mobiltelefont. Ugyan még korainak tartjuk, de az iskolában már a legtöbb osztálytársnak van, és nem szeretnénk, hogy a mienk emiatt hátrányban érezze magát, így megvesszük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. február 24. Csontos Dóra

Szülőként sokunknak gondot okoz, hogy mikor vegyük meg gyermekünknek az első mobiltelefont. Ugyan még korainak tartjuk, de az iskolában már a legtöbb osztálytársnak van, és nem szeretnénk, hogy a mienk emiatt hátrányban érezze magát, így megvesszük.


És hát valljuk be, néha tényleg jól jönne, ha egy rövid üzenetben értesíteni tudnánk, hogy tanítás után megyünk érte, csak kicsit késni fogunk. Készülékvásárlás előtt azonban mérlegeljünk: a gyermeknek valóban szüksége van rá?

Nincs rá szabály, hogy mikor lehet, kell a gyermek kezébe telefont adni. Sokan közülük még olvasni sem tudnak, de az okostelefont, táblagépet már játszi könnyedséggel kezelik. Általában az első készüléket – amely rendszerint valamelyik szülőé – még nem rendeltetésszerűen használják, csak játéknak tekintik, a szórakoztató alkalmazásokat és a fényképezőt használják előszeretettel.

Több kutatás is készült a témában, melyek eredménye szerint a középiskola megkezdése a legideálisabb kor, hogy a gyermeknek saját mobiltelefonja legyen. Hisz ekkor már kellő felelősségtudattal rendelkezik, tud rá vigyázni, tisztában van az értékével és megfelelően használja a készüléket. Azonban sok szülő gondolja úgy, hogy már a 10 éves kor is ideális erre. És hogy miért veszi meg sok szülő a kisiskolás gyermeknek a telefont? A válasz egyszerű: vagy a körülmények teszik szükségessé a vásárlást, vagy biztonsági okokból. Megnyugtatja őket a tudat, hogy a gyermek elérhető, ellenőrizhető, ha bajban van, a segítségére tud sietni.

Milyen készüléket vegyünk?

Nem feltétlenül kell, hogy a gyermek első készüléke vadonatúj legyen. Sok családban a kisebbek öröklik meg apa vagy anya régi készülékét. Ha mégis új mobil vásárlása mellett döntünk, két dolog biztos, hogy kelleni fog: a védőfólia és a védőtok!

A népszerűtlen szabályok

Minden gyermekre máshogy hat a technika, azonban félő, hogy a mobiltelefon már nem csak minket, felnőtteket tett “függővé”. Brit kutatók alsó tagozatosokat kérdeztek, és kiderült: tízből nyolc gyermeknél már tíz-tizenkét évesen mobilfüggőség alakult ki, ennyien vallották készüléküket a legértékesebb holmijuknak, legfontosabb vagyontárgyuknak. A gyermekek körében végzett felmérés megdöbbentő eredménye szerint a kicsik 90 százalékának már 7 éves korától volt saját maroktelefonja, sőt, mindennél jobban ragaszkodott is hozzá. Egyharmaduk úgy nyilatkozott, hogy a mobilja nélkül magányos és elveszett, négyötödük pedig még az ágyba is magával vitte a készüléket. Sokuk hisztérikusan reagált, ha egy percre is meg kellett válnia a telefontól. Hogy mentsük, ami menthető, még ha nem is leszünk népszerűek a gyermek szemében, állítsunk fel szabályokat az otthoni mobilhasználatra vonatkozóan. Szabjuk meg például, hogy étkezések alkalmával tilos a telefon nyomkodása, sőt, az asztalon sem lehet a készülék; hazaérkezéskor pedig egy közös helyre kell lerakni a mobilt, hogy ne zavarja a tanulásban és éjszakára ki kell kapcsolni a készüléket.

Mi a helyzet a tanórákon?

Magyarországon erre nincs kötelező érvényű tiltás, az iskolák saját házirendjükben szabályozzák a mobiltelefon iskolai használatát. A bevett gyakorlat az, hogy a tanórák alatt tilos bekapcsolt állapotban tartani a készüléket, a szünetekben viszont használhatják mobiljukat a diákok.Ugyanakkor például Bajorországban és Görögországban 2006 óta törvény tiltja az általános és középiskolai mobilhasználatot. Így kívánják minimálisra csökkenteni az esélyét annak, hogy a diákok erőszakos vagy pornográf tartalmakat vigyenek be az iskolába. Az olasz parlament pedig megszavazta, hogy akár 30 ezer eurónyi pénzbüntetést is kiszabhatnak arra az olasz diákra, aki mobiltelefonjával felvételeket készít az osztályteremben. Belgiumban gyermekorvosok írtak alá olyan nyílt levelet, amely a mobiltelefon betiltását kezdeményezte a 16 év alattiak körében. Az aláírók meggyőződése, hogy a korán megkezdett és rendszeres mobilhasználat zavarokat okoz a gyermeki agytevékenységben.