Készülődés csúcsra járatva

Igaz, hogy a kereskedelem mit sem törődve szokásokkal, naptárral, már egy hónapja karácsonyi lázban ég, hivatalosan csak most kezdődik az advent, a várakozás, a készület ideje.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tipp
2015. november 28. Paulik András

Igaz, hogy a kereskedelem mit sem törődve szokásokkal, naptárral, már egy hónapja karácsonyi lázban ég, hivatalosan csak most kezdődik az advent, a várakozás, a készület ideje.


Az advent négy hetére érdemes beosztást készíteni, hogy mindenre jusson kellő idő és energia. Még akkor is megéri összeírni a tenni- és vennivalókat, az egyénileg és gyerekekkel készíthető meglepetések listáját, ha a gyakorlat többszöri újratervezést tesz szükségessé.

Az alábbiakban néhány ötlet a következő hétre:

Az adventi koszorú az utóbbi évtizedben egyre gyakoribbá vált, ha nincs koszorú, megteszi néhány fenyőág, toboz, dió, erdei bogyó díszítésként, fő a 4 gyertya, ami a karácsonyig hátralévő 4 vasárnapot jelzi. Jó elhatározás lehet, ha a gyertya fényénél mindenki mond legalább egy jó dolgot, ami aznap vele történt.

 Advent = eljövet. A Szent András ünnepéhez (november 30.) legközelebbi vasárnaptól Jézus születésnapjáig tartó advent a keresztény kultúrkörben az előkészület ideje a karácsonyra. A szó a latin adventus Domini, az Úr eljövetele kifejezésből származik, mégpedig kettős értelemben: Jézus Krisztus megszületése Betlehemben és második eljövetele az idők végezetével.  

A hetente eggyel több gyertya jelzi a közelgő karácsonyt, de a gyerekeknek ez alig érthető. Az ő időérzéküknek jobban megfelel, ha készítünk egy időszalagot – nem kell túlbonyolítani, 1-24-ig írjuk fel a számokat egy hosszú papírcsíkra, a végéhez rajzoljunk karácsonyfát. Egy kis figurával (lehet angyalka, pásztor, vagy akár a családról készített fotó kartonra ragasztva és kivágva) minden nap egyet lépjünk előre. (Akár a karácsonyi történetet is bele lehet foglalni, Mária és József útját Betlehembe, míg végül megérkeznek a barlang hoz, ahol megszületik Jézus.) Az adventi naptárból sajnos egyszerű decemberi naptár lett, eredetileg minden egyes ablaka mögött a karácsonyi ünnepkörre utaló gondolattal találkozhattunk. Ma főleg csokival “bélelik”, de érdemes a nagyobb gyereknek vagy felnőtteknek egy szép idézetet, szentírási szakaszt rejteni bele.

Már egészen kis korban tudatosíthatjuk a gyerekekben, hogy ajándékot adni jó, és a meglepetés elkészítése maga is örömet okoz. Advent elején beszéljük meg, hogy kiket szeretnénk megajándékozni, találjuk ki együtt, hogy mi lehet az, aminek a másik örülne. Keressünk egy dobozt, ragasszuk be csomagoló papírral, ebbe gyűjthetők karácsonyig az időközben elkészült meglepetések. 

Az advent időszakhoz számtalan népszokás is kötődik. Borbála napján, december 4-én a hagyomány szerint Borbála-ágat vágtak, majd az ágat vízbe állították, és ha kizöldült, a következő évben megkérték a lány kezét. Ha ez nem is következik feltétlenül be, az ilyenkor levágott ág – pl. cseresznye – szépen kizöldül karácsonyra.

Az ajándékok  sorát kezdhetjük egy különleges tea elkészítésével, aminek egyránt örül majd nagyszülő, keresztmama, óvónéni:

Vegyünk egyszerű szálas fekete vagy zöld  teát, egy nagy tálban keverjük össze fúszerekkel ízlésünk szerint. Lehet fahéjas, narancsos, szegfűszeggel, szárított almahéjjal, vagy borsmenta narancshéjjal, stb. (Időhiány esetén, vagy ha valaki nem szeretne kísérletezni, normál filteres teát is használhat, akkor még gyorsabb lesz a készítés. ) Ha a teakeverék illatra megfelelő, kanalazzuk be egy teafilterbe, 1 evőkanálnyi kell 1 tasakba.  (A drogériákban 100 darabos csomagban kapható, és szerencsére nem is drága.) 

Ezután a címke elkészítése következik. Lehet rajzolni, írni, vágni , a lényeg, hogy személyes legyen. A befejező művelet mindenképpen az anyukákra marad, a címkét egyesével rá kell ölteni a teafilter zsákokra. Nem érdemes ezt az időt megspórolva tűzőgéppel rögzíteni a madzagot, mert csúnyább is lesz és a fémes íz elronthatja a finom ízeket.

Végezetül a csomagolás következik: akár egyszerű papírzacskóba téve, szalaggal, rafiával átkötve, névvel ellátva elrejeni a kincses dobozba, hogy ott várja, amíg ajándék nem lesz.

A sikeres akciót ünnepeljük meg, kóstoljuk meg a teát, ennyi biztosan maradt még a keverékből!