Legyen szép a mikulásvirágod!

A mikulásvirág nélkül ma már nemigen lehet karácsonyi díszbe öltöztetni a házat. November végétől kínálják a boltok ezt a kedves növényt, de miért mennek sokszor olyan gyorsan tönkre?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
díszítés
2015. december 01. Aipmilo

A mikulásvirág nélkül ma már nemigen lehet karácsonyi díszbe öltöztetni a házat. November végétől kínálják a boltok ezt a kedves növényt, de miért mennek sokszor olyan gyorsan tönkre?


A mikulásvirág díszítő értéke nem a virága, hanem a különböző színárnyalatú (piros, rózsaszín, halványsárga vagy „összemosott”), nagyméretű levelei adják.

Nem bírja a hideget!

A növények nagyon érzékenyek a hidegre, a huzatra és a hirtelen bekövetkező hőmérsékletváltakozásra. Ha tehát a boltban huzatos helyen áll, ne is vegyük meg, mert otthon akárhogy is ápoljuk, ledobálja a leveleit!

Csomagolva szállítsuk

Ha hideg van, akkor ajánlott, hogy szállításnál úton hazafelé jól be legyenek csomagolva a növények, hogy megvédjük őket a hideg ellen.  Ellenőrizzük a talaját és győződjünk meg róla, hogy sok és egészséges hajtás található a növényen. Ha fodros leveleket látunk, azt ne vásároljuk meg!

Langyos vízzel kell locsolni

Otthon a mikulásvirágot fényes meleg helyre helyezzük, ahol nem éri közvetlen napfény. Szobahőmérsékletű vízzel öntözzük, de csak mértékletesen. A túl sok vizet a mikulásvirág nem bírja, a pangó vízre a levelek lehullatásával reagál. Ezért fontos, hogy csak akkor öntözzünk, ha a talaja majdnem száraz.

Mitől lesznek pirosak a levelek

A mikulásvirág un. rövidnapos növény, azaz akkor hozza a piros leveleket, ha rövidülnek a nappalok. Becsaphatjuk a növényt akár nyáron is, ha hat héten át napi tizennégy órán át sötét szobában tartjuk. Ösztönözhetjük úgy is „virágzásra”, ha lefedjük szintén ennyi időre kartondobozzal és akkor még a szobát sem kell sötétítenünk.

Forrás: hobbikert.hu