Lóhátra a gyerekekkel!

Úri divat manapság az óránként 4-5 ezer forintba kerülő lovaglás, a kormány mégis azt szeretné, ha az iskolások kosárlabda helyett a lovakkal ismerkednének a testnevelésórán. Nemzeti lovasprogrammal akarják felvirágoztatni az ágazatot, de az egyedül árválkodó pónik és az egyre drágább takarmány miatt kesergő lovardások helyett a jól menő szolgáltatóknak adnak esélyt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. július 29. Paulik András

Úri divat manapság az óránként 4-5 ezer forintba kerülő lovaglás, a kormány mégis azt szeretné, ha az iskolások kosárlabda helyett a lovakkal ismerkednének a testnevelésórán. Nemzeti lovasprogrammal akarják felvirágoztatni az ágazatot, de az egyedül árválkodó pónik és az egyre drágább takarmány miatt kesergő lovardások helyett a jól menő szolgáltatóknak adnak esélyt.


Pattanjanak minél többen lóhátra, legyünk újra vezető lovas nemzet Európában! – nagyjából így foglalható össze, mit remél a kormány a tavaly elindított Kincsem Nemzeti Lovas Programtól. A magasztos tervekből konkrétumként eddig csupán annyit jelentettek be, hogy 1,6 milliárd forintot adnak a szilvásváradi lovascentrum korszerűsítésére, illetve elkezdték tervezni a budapesti Nemzeti Lovarda felújítását, valamint a kiemelt rendezvények is kapnak állami támogatást.

A program egyik eleme, hogy az iskolai testnevelésórákon lovaglást is oktassanak. Szeptembertől az egész napos iskola és a mindennapos testnevelés keretei között, az általános iskola 3, 4, és 5 évfolyamain felmenő rendszerben lesz lovaglásóra 180 általános iskolában. Horváth László, a nemzeti lovas stratégia előkészítésével és végrehajtásával megbízott miniszteri biztos szerint mindez a szülőknek egy fillérjükbe sem kerül. A kormány a költségvetésből akarja finanszírozni a lovardások saját bevallása szerint is úri divatnak és luxusnak számító lovaglást. A legtöbb helyen 4-5 ezer forintba kerül egy óra, a szakemberek szerint ha valaki tudatosan és komolyan szeretne ezzel a sporttal foglalkozni, nem elég heti egyszer lóra ülni.

Legalább öt ló

Azt egyelőre nem tudni, az iskolások hány testnevelésórát töltenek majd a lovardában, de amíg ott lesznek, a kormány szeretné, ha erősödne a nemzeti öntudatuk, elsajátítanák a környezettudatos és egészséges életmód alapjait, és végső soron felnőne egy lovak iránt érdeklődő generáció. Amikor éppen nem a lovon ülnek, akkor tenyésztési, származási, etológiai, anatómiai, élettani, tartási, takarmányozási, gondozási és ápolási ismeretekről tanulnak a diákok. Szerettük volna megkérdezni a programban részt vevő oktatók és segítők szakmai felkészítését magára vállaló Magyar Lovassport Szövetséget, hogyan készülnek a pedagógusok átképzésére, de sajtós kollégájuk szabadságra ment, helyette senki nem nyilatkozik.

A lovaglást mint tantárgyat azoknál az iskoláknál vezetik be, amelyek jelentkeztek, és ahol a helyi lovasszolgáltató is regisztrált. Az ország minden megyéjében lesz olyan iskola, ahol oktatni fogják a nemzeti lovaskultúra tantárgyat. A megyék közül kiemelkedik Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Borsod és Pest megye – írta az Origónak küldött válaszában Horváth László.

“Úgy, ahogy az iskolai úszásoktatás kivitelezéséhez szükséges az uszoda, úgy a nemzeti lovaskultúra oktatásához is elengedhetetlen az iskola közelében a lovas szolgáltató” – válaszolta a biztos arra a kérdésünkre, hogy hol tervezik a lovaglás gyakorlati részét lebonyolítani. A gyerekeket a lovaglásórán egy iskolai tanár, valamint egy – csak és kizárólag lovasszakmai végzettségű – oktató felügyeli majd. Az iskolák csak azokkal a szolgáltatókkal működnek együtt, amelyek biztosítani tudják a megfelelő számú oktatót és legalább öt lovat.