Magyar kultúra napja programok országszerte és jeges véradás a hétvégén

Igazán fagyos időt jósolnak a hétvégére, de ennek ellenére senki ne maradjon otthon. Vegyetek részt számos jó programban most hétvégén, hiszen lesz koncert, kulturális program és ingyenes korizás is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családi programok
2016. január 22. Csontos Dóra

Igazán fagyos időt jósolnak a hétvégére, de ennek ellenére senki ne maradjon otthon. Vegyetek részt számos jó programban most hétvégén, hiszen lesz koncert, kulturális program és ingyenes korizás is.


Véradás a Jégteraszon

A lábatok helyett, most a karotokra lesz szükség a Jégteraszon, ugyanis a Magyar Vöröskereszt véradást szervez a hétvégén. A véradáson történő részvétel természetesen ingyenes, a véradóknak (akik ezzel három ember éltét mentik meg) a Jégterasz egy alkalmas korcsolyabelépővel, meleg teával és hot-doggal kedveskedik. A helyszínen több sztár (Puskás Peti, Erdei Zsolt, Keresztes Ildikó, Dolhai Attila, Mészáros Árpád Zsolt, Polyák Lilla és

Gömöri András Máté) is kint lesz, hogy a véradást népszerűsítse és persze, hogy a bátor véradókkal közös képet készítsenek. Megéri, nem igaz?

Helyszín: Arena Plaza, Jégterasz melegedő – Budapest, Kerepesi út 9.

Időpont: 2016. január 23. (szombat), 10:30

Ingyenesen látogathatók kastélyok a magyar kultúra napján

Éppen 170 éve, 1846. december 21-én született báró Forster Gyula, a Műemlékek Országos Bizottsága elnöke, a Forster Központ névadója. A Központ az évforduló alkalmából az idei évben tudományos előadásokkal, konferenciával, műhelybeszélgetésekkel, kamara kiállítással, az ifjúság számára rendhagyó iskolai órákkal és vetélkedők szervezésével emlékezik meg a névadóról és hívja fel a figyelmet az örökségvédelem jelentőségére. A Kulturális Örökség Napjai 2016. évi rendezvénysorozatának kiemelt témái között is szerepel majd a jeles műemlékvédő munkássága és az örökségvédelem.

Részletes programleírás és helyszínek ide kattintva érhető el.

Programok a Magyarság Házában

“Kölcsey titka – a Himnusz kultusza” címmel rendhagyó irodalomórára invitál Kulin Ferenc irodalomtörténész a Magyarság Házába pénteken délután háromórai kezdéssel. Késni nem ér! Az előadásra előzetes bejelentkezés szükséges, amit telefonon a +36 1 795 26 20- as vagy a + 36 70 489 28 77-es számon tehet meg. De e-mailen is lehet jelentkezni a mimagyarok [at] bgazrt [dot] hu címen.

Vasárnap ugyanitt a Kárpát-medencei esszéíró diákokkal ünneplik majd a Magyar Kultúra Napját, ahol a meghívott vendég, Szvorák Katalin népdalénekes lesz. A programon való részvétel vasárnap 11-16 óra között lehetséges.

Ezen a hétvégén a programok mellett a Mi, magyarok című kiállítás is ingyenesen látogatható.

Holdviola koncert

Szombaton a KMO Művelődési Központban este nyolcórai kezdéssel ad koncertet a Holdviola együttes. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagyszerű élmény.

Helyszín: XIX. Kerület, Teleki u. 50

Magyar Kultúra Napja programok

Mi lárma ez megént? címmel ad Petőfi Sándor verseiből koncertet a Bob és Bobék Orchestra pénteken és szombaton a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). A vetítéssel is kísért zenés-verses előadáson a Bob és Bobék Orchestra tagjai – Horváth Kristóf, Dévényi Zoltán, Eged Márton és Szarvas Dávid – mellett közreműködik Ál Tamás és Miklós Melánia.

Kölcsey és kora címmel ünnepi gálaműsorra invitálja a közönséget a Bánffy György Kulturális Szalon és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület vasárnap a Duna Palotában. Az esten közreműködik a Duna Művészegyüttes, a Józsefvárosi Cigányzenekar, Kassai István Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Kolti Helga színművész és Rubold Ödön színművész.

Oscar-jelölt szombat az Urániában

A Legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjra jelölt Saul fia vetélytársai közül kettő is eljutott a magyar mozikba: a női önrendelkezés kérdéskörét feszegető, Cinefest-fődíjas Mustang és az amazóniai dzsungelben játszódó, Cannes-ban is díjazott A kígyó ölelése. Január 23-án délután az Urániában mindhárom alkotást megtekinthetik az érdeklődők- tudta meg az Orientpress.

Bővebb információ az Urániában.

Görögkatolikus bál Budapesten

Január 23-án, szombaton 17.30 órától Budapesten a görögkatolikusegyházközségek közös bált szerveznek a Móricz Zsigmond Gimnáziumban. Egyházi fővédnök: Kocsis Fülöp, metropolita, világi fővédnök Simicskó István miniszter úr. A bál bevételét a Dunakesziben épülő görögkatolikus templom támogatására fordítják.

Helyszín: Móricz Zsigmond Gimnázium, (Törökvész út 48-54)

Kortárs és kedvelt

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kortárs és kedvelt címmel programsorozatot és játékot szervez a kortárs magyar irodalom népszerűsítésére. A Kortárs és kedvelt sorozat főbb eseményei a Magyar Kultúra Napján kezdődnek és a tavasz első napjáig tartanak. A honlapon hetente játékkal jelentkeznek értékes nyereményekért január 22. és március 21. között.

A játékba folyamatosan be lehet kapcsolódni, visszamenőleg is beküldve megfejtéseket. A játékról részletesebben itt olvashattok.

Educatio kiállítás

Idén 16. alkalommal kerül megrendezésre az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, január 21-23. között a SYMA csarnokban. A három napos rendezvényen mintegy 150 kiállító és közel 30.000 látogató vesz részt évről évre. Közel ötven felsőoktatási intézmény jelenlegi hallgatói-, oktatói adják át a legfontosabb információkat a képzésről, a szokásokról, kollégiumi elhelyezésről és akár a tanulmányokat követő jövőképről is. Alapképzés? Mesterképzés? Duális képzés? Itt mindent megtalálsz.