Mennyit spórolunk, ha kihúzzuk a töltőt?

Ismét a városi legendák nyomába eredünk: a hiedelem szerint a nem áramtalanított elektromos eszközök fogyasztása 20 százalékkal növeli a villanyszámlánkat. Utánajárunk - mérünk, számolunk!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. július 05. Paulik András

Ismét a városi legendák nyomába eredünk: a hiedelem szerint a nem áramtalanított elektromos eszközök fogyasztása 20 százalékkal növeli a villanyszámlánkat. Utánajárunk – mérünk, számolunk!


Kihúzni a konnektorból a tévét vagy lekapcsolni éjszakára az elosztót nem túl megterhelő, viszont környezettudatos és költséghatékony megoldás. Szereztünk egy hálózati fogyasztásmérőt, sorra beledugtuk az otthoni készülékeket, az eredményeket egy táblázatban rögzítettük.

A(z eredeti cikkben szereplő) képen egy Energy Logger 3500 látható, ami méri a hálózati feszültséget, az átfolyó áram erejét, mutatja a fogyasztást. A benne található szoftver SD kártyára rögzítheti a fogyasztási értéket, melyeket utána számítógépen kiértékelhetünk, megtekinthetünk. Több internetes hozzászóló szerint a program nem működik kifogástalanul, ennek azonban csak akkor van jelentősége, ha hosszabb időszakot kívánunk megmérni. Ha valaki kedvet kapna a kísérletezéshez, 10-15 ezer forint körül megvásárolható egy ilyen mérő.

Konnektorba dugva a készüléket bekapcsolás után 3 értékkel találkozunk; az első a hálózati feszültség, ez Magyarországon hivatalosan 230 Volt effektív érték, kb. 325 V csúcsértékű feszültséget jelent.