Nem mellékes helyiségek – a kamra

Kis sorozatunkban olyan kiszolgáló helyiségeknek szentelünk figyelmet, amelyek igencsak emelhetik egy lakás értékét, sokat hozzátéve annak otthonosságához.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. szeptember 18. Gyarmati Orsolya

Kis sorozatunkban olyan kiszolgáló helyiségeknek szentelünk figyelmet, amelyek igencsak emelhetik egy lakás értékét, sokat hozzátéve annak otthonosságához.


Szerencsére (túl a panelkorszakon) városi lakásokban újra helyet kapnak az éléskamrák, amelyek egykor a polgári vagy falusi otthonok elmaradhatatlan helyiségei voltak. Manapság ugyan luxusnak számít, ha az embernek van ilyenje, de hatalmas áldás, ha sikerül akár csak egy négyzetmétert is kialakítania az élelmiszerek tárolásához.

Pláne egy hat fős családnál, ahol vendégségben jártunk, rendkívül fontosak a kiszolgáló helyiségek, így az éléskamra is. És legalább a család saját matricával jelzett lekvárjai is büszkén feszíthetnek a polcokon. (A személyes kedvencem az a kosár, amelyben házi sütemények vannak lezárt csomagolásban – a gyerekek választhatnak melyiket viszik tízóraira az iskolába.)
A szót átadom Panyi Zsuzsi üvegtervező iparművésznek.

– Négy gyerekem van és dolgozom – mikor valakinek ezt elmesélem sajnálnak, szinte már szörnyülködnek.

– Hogy bírod?

– Jól! Szeretem, élvezem az életem és boldog vagyok. – Innentől fordul a kocka, mindenki a „titkomra” kíváncsi.

– Mesélj! Hogy csinálod? Hogyan szervezed meg a mindennapjaidat?

Erre kért meg Veronika is, meséljek arról, mit jelent ez a háztartásban, a lakásban.
Ilyen életformát csak nagyon tudatosan és szervezetten lehet élni. Ez a fajta szervezettség és tervezettség az élet majd minden területén megjelenik. Az időbeosztáson túl fontos a gyerekek önállóságra nevelése, és a lakás jól szervezettsége is! A következő néhány blogbejegyzésben a lakás kiszolgáló helyiségeinek funkcionális kialakításáról fogok írni.