Nyomtatott magzatszobor lesz a sláger?

A gyermekáldás örömteli pillanata sokak számára az első ultrahangos kép az érkező babáról. A következő években azonban furcsa irányt vehetnek a babavárási szokások.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
3D-s nyomtató
2016. február 03. Csontos Dóra

A gyermekáldás örömteli pillanata sokak számára az első ultrahangos kép az érkező babáról. A következő években azonban furcsa irányt vehetnek a babavárási szokások.


A technológiai fejlődéssel lassan valóban a 3D nyomtatás lesz az ipari gyártástechnológia egyik sarokköve. Kissé furcsa módon az orvosi képalkotást is leválthatják a műanyagból három dimenzióban kinyomtatott tárgyak. Ez egy térdízület esetén az orvost segíti, azonban a divat és a szülők furcsa szokásai is hajtják az iparágat.

A várandós kismamák és hozzátatozóik körében ma is nagy népszerűségnek örvendenek az ultrahangos vizsgálatok során készült képek. A ma divatos 3D-s ultrahanggal már egészen pontos képet kaphatunk a magzatról, és erre egész komoly iparág épült orvosi célok nélkül is. Úgy tűnik azonban, a következő nagy lépcső az lesz, hogy már a születés előtt kézbe vehessük a várt újszülöttet.

A magzat térbeli letapogatása után készített három dimenziós lenyomatok tulajdonképpen majdnem tökéletes pontosságú műanyag szobrok. Angliában ott tart a dolog, hogy a babaszobor nyomtatást tartják 2016 slágertermékének. A babát váró szülők mintegy 160 ezer forintnyi angol fontért kaphatják meg leendő gyermekük 20 centiméteres plasztik „másolatát”. A dolog azonban ennél is furcsább lehet. Akik ugyanis sokallják ezt az árat, azok 70 ezer forintos összegért kérhetik, hogy csak a baba fejét nyomtassák ki a 3D-s technológiával.

Ha túltesszük magunkat az ízlésbeli különbségeken, akkor érdemes belegondolnunk, hogy a megkérdezett brit szülők negyede úgy nyilatkozott, hogy kifejezetten érdekli a lehetőség. A brit sajtó a megrökönyödést azzal próbálja enyhíteni, hogy Amerikában is számos furcsa szokás jár a gyermekvárással. Ilyen például az úgynevezett “gender reveal party”, amikor az ismerősök azért gyűlnek össze egy házibulira, hogy megünnepeljék a születendő gyermek nemét. Ehhez jöhet hozzá a lehetőség, hogy az ilyen összejöveteleken már a gyermek műanyag szobrát is megcsodálhatják a rokonok.

És ha már a furcsaságoknál tartunk: egy szintén brit felmérés azt mutatta ki, a fiatal párok 77 százaléka tervezi, hogy a Star Wars filmekkel kapcsolatos nevet ad gyermekének. A folytatásaival együtt a nemrég bemutatott új Csillagok Háborúja film lehet ugyanis a következő néhány év legnagyobb hatású kulturális terméke. Ezért aztán egy-két évtized múlva rengeteg Ezra, Finn, Rey és Han jöhet velünk szembe az utcán a világ bármely táján.