Öko mosó-és tisztítószerek megismerése I.

Ezekkel a termékekkel még várandós koromban találkoztam, akkor kezdtem el gondolkodni azon, hogy hogyan lehetne a születendő gyermekünk ruháit minimális mosószerterheléssel tisztára varázsolni. A sok-sok olvasás után viszont rájöttem, hogy valójában nekünk is jó lesz, ha váltunk valami környezet-és egészségkímélőbb mosószerre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. február 12. Paulik András

Ezekkel a termékekkel még várandós koromban találkoztam, akkor kezdtem el gondolkodni azon, hogy hogyan lehetne a születendő gyermekünk ruháit minimális mosószerterheléssel tisztára varázsolni. A sok-sok olvasás után viszont rájöttem, hogy valójában nekünk is jó lesz, ha váltunk valami környezet-és egészségkímélőbb mosószerre.


Az ember rengeteg mosóporral találkozik, amit szenzitív jelzővel látnak el, így első körben én is ennél ragadtam le. Először a sajátunknál próbáltam ki, így a várandósság ideje bőven elég volt arra, hogy az előző, még hagyományos elfogyjon és helyette kipróbálhassuk ezt az új terméket.

Mivel az előzőre sem volt semmi panaszunk, így erre sem, ez is jónak gondoltuk. A hátoldalát olvasgatva már kevésbé, még így is sok olyan anyag van benne, amit inkább kerülnénk. Így valami ennél is egyszerűbb összetételű mosószereket igyekeztem felderíteni.

Azt szerettem volna, hogy ne akkor élesben derüljön ki a dolog, hogy épp valamelyik mosószer allergiát vagy ekcémát vált ki, hanem még időben elejét is vegyük ezeknek a meglepetéseknek.

A hosszas böngészés meg is hozta eredményét, rátaláltam a mosódióra. Először igen kétkedve fogadtam, hogy egy pár szem szárított héjacska nekem tiszta ruhákat varázsol a mosógépembe…

De hát, gondoltam, annyira nem vészes az ára, kipróbálom. Egyből mosószódát, epeszappant és folttisztító sót is rendeltem mellé, hogy már akkor spóroljak a postaköltségen.

Ez utóbbiakat azért, mert a babaruhák foltmentességét szintén nem a vegyszeres és klóros folteltávolítókkal szerettem volna megoldani, hanem annál sokkal kímélőbb, klórmentes anyagokkal.

A bőrünk ugyanis olyan csodálatos szervünk, hogy sok minden képes azon keresztül is felszívni, gondoljunk csak a nikotintapasz működésére. A ruháink és az abban lévő mosószermaradványok folyamatosan a bőrünkkel érintkezve bizony ezen anyagok felszívódását is eredményezi. Így mi is éveken át úgymond tudattalanul mostuk így ruháinkat.

Visszakanyarodva: a saját ruháinkon való teszteléssel kezdtem a mosást. 4-5 szem egésznek megfelelő mosódiót tettem a vászontasakba, majd mellé a mosószer tartályba 1-2 evőkanálnyi mosószódát, a dió sárgító hatása ellen. Mivel pedig nem akartam folytonosan a zacskókból való öntögetéssel bíbelődni, egyből üvegekbe töltöttem a mosószerekből, így aztán könnyedén és egyszerűen tudtam őket adagolni a mosások alkalmával. Fontos, hogy ezeket a mosószereket is olyan magasságba helyeztem el, hogy gyermekünk ne érhesse el!

Öblítésként pedig ecetet használok, 5-6 csepp mosóparfümmel.  Kisfiam baba korában csak az ecetet használtam az öblítésekhez.

Láss csodát: a ruháink tiszták lettek. 30 fokon, kíméletes eljárással. Bár az újabb kutatások alapján a 30 fokon való mosás kedvez a baktériumok szaporodásának és bizony nem higiénikus hosszútávon, mi mindezt persze elkerüljük a folttisztító só, valamint az ecet használatával, hisz ezek egyben fertőtlenítenek is, így nem kell tartanunk a kórokozóktól.

Ezen felbuzdulva elkezdtem a kelengye előkészítését is. A babaruhák tiszták és olyan enyhe, finom, könnyed, tiszta illatuk lett. Ami jó volt benne, az az, hogy a mikor hónapok múlva elővetem őket, akkor nem olyan buggyant, romlott öblítő szaguk volt, hanem még mindig az a finom, lány, tiszta illatuk.

A gyerkőc növekedésével persze tesztelve lett a többi mosószer is. A fehér bodyk mellé mindig tettem folttisztító sót is, szintén 1-2 evőkanállal, így azok sem sárgultak meg, szép fehérek maradtak még a hozzátáplálás idején is.

A folttisztító sót felnőtt ruhákhoz is használom, ha szennyezettebbek a ruhák. A mosáshoz is, de közvetlenül a ruhára is adagolható úgy, hogy előtte kis vízzel pépet készítünk belőle.

A gyors foltkezelőnk az epeszappan lett, nagyon praktikus, még a felnőtt ruháknál is. A borfoltot valóban kiveszi, nagyon hamar, ráadásul az anyag színét sem fakítja.

Mindkét foltkezelőnél érdemes színpróbát végezni, hogy nem fakítja-e ki az adott ruha színét, de én a 3 év alatt nem találkoztam ilyen ruhával.

Ahol kemény a víz, ott érdemes szódabikarbónát is adni a mosáshoz, 1-2 evőkanállal, bár a mosószódának is van vízlágyító hatása. Ezt úgy oldottam meg, hogy a mosószódával összekevertem 1/3-d arányban adva a mosószódához. Használat előtt felrázom az üveget és már adagolhatom is.

 

Összességében elmondhatom, hogy a korábban nálam a hideg időszakokban visszatérő ekcéma megszűnt. a két és fél éves kisfiunknál pedig nem tapasztaltunk semmiféle bőrproblémát. A mosásunk nemcsak, hogy környezet-és egészségkímélő, de gazdaságos is. Egy-egy csomag több hónapig is elegendő, a szappant akár 1 évig is tudom használni. Így pénztárcabaráttá is tettük a mosásunkat.