Örök-mozgalmár – tisztelet W. Morrisnak

"Semmi olyat ne tartsunk az otthonunkban, amiről nem hisszük, hogy használható, vagy igazán szép." Közel száz éves hangzott el a fenti mondat az angol polihisztor William Morris-tól, akit az eddigi cikkekben, rejtve vagy nyíltan, már idéztünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. október 28. Paulik András

“Semmi olyat ne tartsunk az otthonunkban, amiről nem hisszük, hogy használható, vagy igazán szép.” Közel száz éves hangzott el a fenti mondat az angol polihisztor William Morris-tól, akit az eddigi cikkekben, rejtve vagy nyíltan, már idéztünk.


Az Arts and Crafts (Művészetek és Kézművesség) mozgalom létrehívója mindmáig érvényes kijelentése abból a meggyőződéséből fakadt, hogy a tömegtermelés középszerűsége helyett a kézműipari eljárásokat kell feléleszteni, visszatérve a díszítés eredetiségéhez és a „becsületes” anyagmegmunkáláshoz. Mindez egy olyan korban, amikor az ipari forradalom pusztítani kezdte a kézműves hagyományokat, amikor jóformán kivesztek a kis műhelyek, a helyükbe gyárak jöttek, és a tömegtermelés váltotta föl a kézműipart. A művészet is újjászületésen kínlódott, kereste az új kifejezési módokat, a régi és kiüresedett akadémikus formák helyett.

Ebben a vajúdásban Morris egy új kor gondolkodásmódjával lépett föl. Nem szokatlan módon éppen a régi, a tradicionális, a hagyományos volt az, amihez visszanyúlt, amiből merített. Napjaink country stílusa az általa indított mozgalomban gyökerezik.