Saját lakásban, nagycsaláddal

A héten megjelenik két rendelet, amely a használt és az új lakásokra vonatkozó családi otthonteremtési kedvezmény (csok) részleteit foglalja össze. A kormány célja, hogy minden család a lehető legolcsóbban saját lakáshoz jusson. Hogyan változik a csok? Alább kiderül!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családi otthonteremtési kedvezmény
2016. február 08. Csontos Dóra

A héten megjelenik két rendelet, amely a használt és az új lakásokra vonatkozó családi otthonteremtési kedvezmény (csok) részleteit foglalja össze. A kormány célja, hogy minden család a lehető legolcsóbban saját lakáshoz jusson. Hogyan változik a csok? Alább kiderül!


Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta, hogy a csok nagyon komoly otthonteremtési program, amellyel egy fennálló, reális igényre adnak jó választ. Emlékeztetett arra, hogy a programmal két célja is volt a kormánynak: a demográfiai helyzet javítsa és a gazdaságélénkítés.

Egyszerűsítik a szabályokat

Novák Katalin megígérte, hogy a héten két új rendeletben foglalj össze az otthonteremtési kedvezménynek a használt, illetve új lakásokkal kapcsolatos szabályait a kormány. Az államtitkár utalt arra, hogy változtak a csok szabályai, elsősorban a használt lakásokkal összefüggésben. Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár elmondta, hogy a céljuk az, hogy minden magyar család a lehető legolcsóbban saját lakáshoz jusson, ezért várhatóan már a jövő héten megjelenik az otthonteremtési program használt lakásokra vonatkozó rendelete.

A sajtótájékoztatón Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kiemelte, hogy egyszerűsödnek a használt lakásokra vonatkozó feltételek, számos esetben növekednek a támogatási összegek, így még többen igényelhetik az otthonteremtési kedvezményt. Az államtitkár megjegyezte: a kormány álláspontja az, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt is önrésznek kell tekinteni, ez összhangban van a Magyar Nemzeti Bank állásfoglalásával is, ezért az igénylőknek érdemes tájékozódniuk, mely pénzintézetek járnak el így.

Egységessé teszik a támogatást

Tuzson Bence a sajtótájékoztatón azt is közzétette, hogy eltörlik a regionális különbségeket a rendszerben, egységessé teszik a gyerekek után járó támogatást, amely így nem függ az otthon alapterületétől, ugyanakkor az igénybevételhez meghatároznak egy minimális lakásméretet. Hozzátette, hogy használt lakás vásárlásához a közfoglalkoztatottak is igénybe tudják venni a támogatást. Tuzson Bence megjegyezte, hogy a korábbi igénylők másik lakásba költözve igénybe vehetik a támogatás azon részét, amelyet korábban nem tudtak lehívni.

Mint mondta, egy gyereknél 40, kettőnél 50, háromnál 60, négynél pedig 70 négyzetméteresnek kell lennie legalább az ingatlannak. A támogatás egységesen egy gyermeknél 600 ezer, kettőnél 1 millió 430 ezer, háromnál 2,2, négynél pedig 2,75 millió forint lesz. Tuzson Bence hangsúlyozta, hogy ezek a döntések visszamenőleges hatállyal, a már benyújtott kérelmekre is érvényesek lesznek és megszűnik a négyzetméterenkénti 350 ezer forintos értékplafon is.

Nagy az érdeklődés, kedvelik a családok az új támogatást

A kormány számára készített friss felmérés eredményeire hivatkozva Dömötör Csaba megemlítette: a magyarok 90 százaléka támogatja, hogy a három gyermeket nevelő családok tízmillió forintos támogatást kapjanak otthonteremtésre új lakás esetén, a megkérdezettek négyötöde szerint pedig a program a fiataloknak lehetőséget ad lakhatási körülményeik javítására. A nem hivatalos januári adatok alapján az államtitkár megemlítette: a várakozásoknak megfelelően több az új lakásra vonatkozó igénylés.

Dömötör Csaba hangsúlyozta, hogy a program időszerű, mert lezárulhat vele a devizahitelezés korszaka, “amely új lakásokat alig, de eladósodást annál inkább hozott a magyar családoknak”. Az új otthonteremtési programtól a kormány azt várja, hogy jóval több lakás és ház épüljön, jóval több gyermek szülessen. Éppen ezért nem túlzás azt állítani, hogy az otthonteremtés pártokon átívelő nemzeti ügy.