Szeretne több zöldet a környezetében? Tegyen érte!

Közösségi összefogással és a Mol Zöldövezet Program segítségével megújult, zöldfelülettel gyarapodott az Ostrom utca 15. társasház belső udvara.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. november 30. Csontos Dóra

Közösségi összefogással és a Mol Zöldövezet Program segítségével megújult, zöldfelülettel gyarapodott az Ostrom utca 15. társasház belső udvara.


Az Ostrom utca 15. szám alatti társasház lakói elhatározták, hogy a társasház adottságait figyelembe véve, a használhatóságot szem előtt tartva az eddigi teljes felületen beton burkolattal ellátott udvar helyett, harmonikus, minőségi zöldfelületet, pihenőhelyet hoznak létre és pályáznak a Mol Zöldövezet Program és az Új Európa Alapítvány támogatására.

Budapest gyönyörű főváros, azonban a belső kerületekben a sűrű beépítés miatt a zöldfelületek aránya alacsony. Az Ostrom utca 15. számú társasház telke igen intenzíven beépített, keretes beépítésű. A ház közel 30 lakásos, 4 emeletes, gangos társasház, az egyedül szabadon maradt terület a minden oldalról zárt belső udvar.

A közelben lévő Várnegyed ugyan kedvelt programokkal vonzza az oda látogatókat, azonban intim zöldfelületet nem tud kínálni az itt élőknek, nem pótolja az otthon melegét, a nyugalmat sugárzó zöld környezetet.

A társasház lakói ezért elhatározták, hogy a társasház adottságait figyelembe véve, a használhatóságot szem előtt tartva harmonikus, minőségi zöldfelületet hoznak létre.

A lakók elvárásként fogalmazták meg a közösségi tér és pihenőhelyek létrehozását a lehető legnagyobb zöldfelület telepítésével. További igény volt az eddigi funkciók megtartása, a garázsok használhatóságának további biztosítása, ezáltal a környező utcák tehermentesítése.

Zöld utca – zöld tér – zöld élet

Mivel a belső udvar zöldíthető alapterülete a közlekedő felületek biztosítása miatt kicsi, további növényesítésre csak a függőleges felületeken nyílt lehetőség.

A belsőudvar átépítésének tervei Pesti Judit tájépítészmérnök és Szondi Zsuzsanna Orsolya építészmérnök munkája. A pályázat keretében a társasház 400 000 Ft támogatást nyert el.

A pályázati program keretében a földszinten, a kiemelt növényágy beültetése, új pihenőhely, a gyermekek részére játszóhely, illetve a gépjárműtárolók szerkezeti megerősítése és zöldítése készült el.

Mivel kevés fény jut a belső udvarba, ezért gondos munkát igényelt az árnyéktűrő növények közül is a megfelelő és honos fajok kiválasztása, melynek eredményeként 2 lombhullató fa 16 cserje és 480 tő évelő barátkozhatott meg új otthonával.

Az udvarban a vertikális összhang megteremtése érdekében csüngő kaspók és minden szinten balkonládába ültetett évelők, egynyáriak és fűszernövények kaptak helyet. A vizuális térérzet növelésére növényfuttatók kerültek elhelyezésre a korlátok mentén. Az arra felkapaszkodó növények az esztétikai élményen túl árnyékolnak, illetve párolgásukkal enyhítik majd a nyári hőséget.

Az újonnan kialakult zöldített belső udvar és pihenőhely közösségi programok megtartására ad lehetőséget. A pályázat megvalósítása során az itt lakók vidám kis lakóközösséggé formálódtak, a belső udvar átalakítása természetessé és elérhetővé tette kicsik és nagyok számára a zöld környezetet, mely fenntartása egyben “zöld” tudatos gondolkodásra és gondoskodásra nevel.

A megvalósult átalakítás pozitív példa a közösségi összefogásra, az elnyert támogatásért köszönet a Mol Zöldövezet Programnak és az Új Európa Alapítványnak.

A pályazati felhívás IDE KATTINTVA érhető el.