Tíz legjobb apa-fiú program

Van úgy, hogy anyut, és hugit otthon hagyva, apa-fiú programot szervezünk magunknak. Igen ám, de ha nem akarjuk a legegyszerűbb mozi-popcorn lehetőséget választani, akkor kicsit törni kell a fejünket olyan megfelelő programon, amit mindketten élvezünk. Most ezen próbálunk segíteni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
apa-fiú
2016. január 07. Csontos Dóra

Van úgy, hogy anyut, és hugit otthon hagyva, apa-fiú programot szervezünk magunknak. Igen ám, de ha nem akarjuk a legegyszerűbb mozi-popcorn lehetőséget választani, akkor kicsit törni kell a fejünket olyan megfelelő programon, amit mindketten élvezünk. Most ezen próbálunk segíteni.


Legokaland

A lego szeretete korosztálytól független. A kis építőkockákból bármit meg lehet építeni, és a lehetőségeknek csak a képzeletetek szab határt. Vedd elő a saját régi, félten őrzött legoidat, és építsetek belőle valamit közösen! Ez a közös program kreatív szabadidő eltöltést eredményez, ráadásul utána büszkélkedhettek az építés eredményével.

Legyünk Mekk mesterek!

Senki sem születik ezermesternek, a barkácsolást, fúrást, faragást minden fiú szép lassan, hosszú évek során sajátítja el az édesapjától. Keress elő egy régi deszkát, néhány csavart, szöget és kalapácsot. Mutasd meg a fiadnak, hogy mire való a csavarhúzó, vagy hogyan kell szöget beverni kalapáccsal. Barkácsolhattok közösen egy kis asztalt, vagy polcot, esetleg egy kalyibát valamelyik plüssállatnak. De boldog perceket szerezhetsz azzal is, ha előbányázol egy régi, már nem működő rádiót, órát, vagy számítógépet, és aztán alaposan megvizsgáljátok és közösen szétszerelitek.

Múzeumok újratöltve

Mindenki emlékszik iskoláskorunk holt unalmas múzeumlátogatásaira, amikor alig vártuk a tárlatvezetés végét, és aztán fejvesztve rohantunk ki az épületből. Szerencsére az egyhangú kiállítások kora leáldozott, ma már rengeteg izgalmas, érdekes, interaktív múzeumi élmény vár ránk, ha apa-fiú programot akarunk tartani. A Csodák Palotájában (www.csopa.hu ) olyan interaktív tudományos kiállítást találtok, amely játékos eszközökkel ébreszt rá, hogy a természettudományhoz mindennapos közünk van. A mágneses vonzás, az energiák hatása, az elektromos töltések bravúrjai, a fény játéka mind részei az életünknek, így a tudományos jelenségek szórakoztatóvá, a fizika érthetővé válik. A kiállítótérben több mint százféle eszközzel próbálhatjátok ki képességeiteket és tudásotokat.

Fotó: babiloncenter.hu/galeria

A Babilon Centert szintén jó szívvel ajánljuk. Ez egy olyan tudományos és szórakoztató központ, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt játékos formában ismerkedhetnek a tudomány és a kultúra világával. A Babilon Center tudományos játszóházával és egyiptomi interaktív kalandjaival kiváló lehetőséget kínál a családi játékra, a közös élmények megszerzésére.

Ha pedig egy kis retro élményre vágysz, menjetek a Planetáriumba! A hely 35 éve fogadja a Népligetben a tudományos ismeretre szomjazókat, és különféle előadásokon avat be bennünket a bolygók titkaiba. Szerencsére, van, ami az elmúlt 35 évben sem változott, itt továbbra is úgy érezheti magát a látogató, mintha a valódi csillagos égbolt alatt ülne.

Legyünk szabaduló művészek!

Néhány éve bukkantak fel a fővárosban az első szabaduló szobák.  Ma a belvárosban szinte minden második utcában található egy titokzatos helyszínt, és megannyi megoldásra váró rejtvényt és feladatot kínáló szabaduló szoba. Szerencsére most már több, gyerekekkel is látogatható helyszín van. Van, ahova elviheted a fiad legjobb barátait is, van, ahol kifejezetten a gyermekek részére készített pálya vár és van, aminek a története és a hely díszlete téged is magával ragad majd!

Keleti Andrea a Cowboy szabadulószobában

Keleti Andrea és családja kipróbálta a szabadulós játékot!”Sokkal izgalmasabb volt, mint gondoltam! Remekül szórakoztunk!” – Keleti Andrea

Közzétette: szabaduloszoba.hu – 2015. december 8.

Másfélmillió lépés Magyarországon

Hazánk gyönyörű hely. Mutasd meg a fiadnak, mennyi természeti szépséget, és kincset rejt az országunk! Túrázni, ismeretlen tájegységeket felfedezni évszaktól független is lehet. Böngésszetek turista könyveket, túra oldalakat, és engedd, hogy a fiad döntsön, hova menjetek! Meglátod, életre szóló élményekkel fogtok gazdagodni a közös kirándulások során.

Sportra fel!

A sport szeretete általában apáról fiúra száll, így te se legyél rest, ha közös sportolásról van szó. Az apa-fiú program része lehet egy jó kis egyérintőzés, kosárra dobó meccs, egy remek bringázás a környéken, de bármi, amit mindketten szívesen csináltok. Ha pedig kint vacak az idő, jöhetnek a benti sportok: a sakk, a darts vagy a billiárd.

Kártyázzunk egyet!

Ki mástól tanulhatná el a fiad a kártyázás alapszabályait és trükkjeit, mint saját édesapjától? Legyen szó bridzsről, pókerről, vagy csak egy egyszerű snapszerről, avassuk be a gyerkőcöt a kártyázás rejtelmeibe! Csak ne felejtsük el, hogy a tanítvány nagyon hamar túlnő a mesterén…

Vízi kalandozások

Nyáron számtalan helyen hódolhatunk kedvenc vízi sportjainknak. De a hűvösebb hónapokban sem kell lemondanunk a vízi mókáról. Rengeteg élményfürdő és fedett csúszdapark várja már a látogatókat az őszi-téli időszakban is. Például Debrecenben, Budapesten vagy Szegeden.

Mozi helyett színház vagy cirkusz

Legkönnyebb választás moziba menni egy apa-fiú program során. Pedig ha előre készülünk, akkor gyermekünk elé tudunk rakni egy magunk által összeállított kulturális programajánlót. Szerepelhet benne bábelőadás, koncert, cirkuszi program vagy könyvbemutató. A gyerek életkorától és érdeklődési körétől függően választhat, és garantáltan tovább fog emlékezni erre a közös programra, mintha moziba vittük volna el.

Ne féljünk mesélni és játszani!

Lehet, hogy a rengeteg programkínálat mellett a fiúnk egyszerűen úgy dönt, hogy nincs kedve kimozdulni, egyszerűen csak azt szeretné, hogy közösen játszunk, vagy, hogy meséljünk neki. Ne ijedjünk meg a spontán feladattól. Meséljünk magunkról, a saját gyerekkorunkról, arról, hogy mi mit szerettünk játszani az ő korában. Engedjük, hogy bevonjon a saját játékaiba! Beszélgessünk, játszunk, élvezzük az együtt töltött időt otthon is!