Varázsoljunk a gyerekszobában!

Ha itt az ideje a gyerekszoba átalakításának, akkor az első dolog, amivel érdemes kezdeni, egy-egy új, funkcionális, ugyanakkor nem drága bútordarab. Nem kell rögtön komplett garnitúrában gondolkodni, egy kényelmes, pihenésre, játékra és tanulásra egyaránt alkalmas babzsákfotel például ideális kiegészítője és színfoltja lesz a szobának.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. szeptember 23. Paulik András

Ha itt az ideje a gyerekszoba átalakításának, akkor az első dolog, amivel érdemes kezdeni, egy-egy új, funkcionális, ugyanakkor nem drága bútordarab. Nem kell rögtön komplett garnitúrában gondolkodni, egy kényelmes, pihenésre, játékra és tanulásra egyaránt alkalmas babzsákfotel például ideális kiegészítője és színfoltja lesz a szobának.Újra itt az ősz, eltelt egy újabb év és bár gondolataink még a nyári élmények körül forognak, ideje az otthoni teendőket sorra venni. Ilyenkor általában hirtelen döbbenünk rá, hogy mennyi minden van még, amit meg kell venni, át kell alakítani, hogy gyermekeinknek is zökkenőmentes legyen a bölcsőde, óvoda vagy suli kezdés.

A gyerekek pedig úgy nőnek, mint a gomba, s szülőként egyik legfontosabb feladatunk, hogy olyan szobát alakítsunk ki nekik, amit imádnak és ami fejlődésüket segíti. De mi történik, ha gyermekünk már kinőtte a bébikort és hirtelen nagylányos/nagyfiús szobát szeretne? A megoldás az apró részletekben rejlik, íme öt egyszerűen nagyszerű tipp, amit gyorsan meg tudsz változtatni a gyerekszobában, ha már megérett az idő a változásra, és a gyerekek is új korszakba léptek.

A babzsákot illetően válasszunk olyat, amelynek huzata vidám színű, ami jól illik a gyerekszoba designjához és amibe jól esik belekucorodni. A másik könnyen kivitelezhető változtatás a fal színeiben és a falmatricák csodás világában rejlik. Egy komplett szobafestés olyan a gyerekeknek, mintha egy teljesen új birodalomba költöztek volna át, és az újdonság varázsa sokáig megmarad. Gondolkozzunk olyan színekben, melyek nyugtatóan hatnak, ugyanakkor inspirálják a gyerekeket. Ha igazán trendik szeretnénk lenni, akkor kislányunknak levendula lilát vagy barack rózsaszínt, kisfiúnknak pedig égszínkék vagy halványszürke árnyalatot válasszunk.

Vagy itt van mindjárt a krétafal ötlete, amelyhez csak egy kis táblafesték kell és a szoba egyik fala máris megelevenedik, hiszen bármit rajzolhatunk rá.

Természetesen arra is van megoldás, ha nem szeretnénk kompletten megváltoztatni a gyerekszoba színét, ilyenkor elég lehet egy jópofa falmatrica is, mely nem csak karaktert ad a szobának, de a játékok egyik darabja is lehet. Figyeljünk arra, hogy a választott falmatrica jó minőségű, többször áthelyezhető legyen, akár olyannal is próbálkozhatunk, ami világít a sötétben, vagy ami megméri a kicsik magasságát is, így minden hónapban izgalmas élmény lehet, amikor megnézzük, mennyit is nőttek az eltelt idő alatt.

Gyakran elég néhány izgalmas kiegészítő ahhoz, hogy a szoba új arcát mutassa. Egy új fényforrás, akár egy gömblámpasor izgalmas fényekkel telíti a szobát. Játszhatunk a színekkel, alkalmazkodva ahhoz, hogy milyen színű a szoba fala. Ha fehér, válasszunk bátran színes gömblámpákat, a padlizsán, a karamell, az olívazöld, a tengerész kék és a rózsaszín együttese izgalmas hangulatot adhat. Őszi estéken a szobába is őszi hangulatot varázsol, egy születésnapi zsúrt pedig „ünneplő ruhába” öltöztet.

Ugye van már élő növény a gyerekszobában? Ha nincs, irány a kertészet, hiszen az élőlények közös gondozása, öntözése lebilincselő feladat lehet a kicsiknek (mini öntözőkanna, kerámia kaspó, színes cserép), s mellesleg rengeteget tanulnak belőle a felelősségről, a gondoskodásról.

Végül az ötödik praktika a „kicsiből nagylányos/nagyfiús” szoba átalakítására a „szoba a szobában” megoldás. Szerezzetek be egy nagy paravánt és válasszatok le egy sarkot, egy kis kuckót a gyerekeknek. Ezt fel lehet tölteni minden jóval, babzsákkal, párnákkal, gömblámpákkal és jó könyvekkel, játékokkal és kinevezhetitek „saját bunkernek” Így lesz a kicsiknek egy hely, ahova elvonulhatnak, ahol pihenhetnek, ahol nincs tanulás, kötelezettség és fegyelem, hiszen egy kis „álmodozás” nekik is jár!

Ha mindez valamiért mégsem szimpatikus nektek, de mégis szeretnétek tenni valamit, rakjatok együtt egy NAGY rendet. Tapasztalatból mondjuk, van úgy, hogy rá sem ismerünk majd a szobára!

Tehát a képlet egyszerű: babzsák, falmatrica, gömblámpa sor, növény, paraván. Lehet mindegyik, lehet csak néhány darab, de garantáltan úgy fogják érezni a gyerekek, hogy egy új varázsbirodalomba lépnek be.

További tippek és varázslatok a gyerekszoba átalakítására: www.varazserdo.hu