Zöld a házam teteje…

Vannak olyan dolgok az otthonteremtésben, -működtetésben, amelyekről évek, sőt évtizedek óta tudott, hogy jók, csinálni kellene, hasznosak, mégsem terjednek sehogy sem.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. augusztus 26. Paulik András

Dr. Balog Ágnes, táj- és kertépítész mérnök, aki környezeti nevelő és zöld otthon társ-tulajdonos is. Szakmai életében 1990 óta foglakozik intenzíven természetvédelemmel. A környezetbarát elveket tervezési munkáiban és saját családi házában -kertjében a gyakorlatban is próbálja minél hatékonyabban megvalósítani. Hét éve foglakozik aktívan környezeti neveléssel, a környezettudatos életmód népszerűsítésével. A továbbiakban rendszeresen ír majd cikkeket kedvenc témáiban a Nem Art Decor számára.


Vannak olyan dolgok az otthonteremtésben, -működtetésben, amelyekről évek, sőt évtizedek óta tudott, hogy jók, csinálni kellene, hasznosak, mégsem terjednek sehogy sem. Ilyen a szelektív hulladékgyűjtés (az ami most megy, kínlódás, vagy inkább paródia), a közösségi kertek ötlete (talán napjainkban kezd begyűrűzni), vagy akár a megújuló energiák használata (klassz, csak az a gáz, hogy majd mindenki gázzal fűt).
Ilyen a zöldtető is.

A bécsi Hundertwasser-ház alapkőletétele 1983-ban történt. Az elkészült épület tetején, erkélyein mára szinte kibuggyannak a fák-bokrok, a többmilliós látogatótömeg évtizedek óta lelkesen nézi és fényképezi az épületet, és a zöld-bőrű házak alkotójának számos más művét, majd hazamegy és nyilvánvalóan elfelejti az egészet. Vagy eszébe se jut, hogy ilyet otthon is lehetne. Néhány irodaház, természetvédelmi területen található látogatóközpont, egyéb épület tetőkertjét is megszemlélik az ott dolgozók, látogatók – lehet, hogy exkluzív ritkaságnak vélve valószínűleg szintén nem hagy túl sok nyomot bennük, vagy nem fordítják le saját házuk tájára a látottakat.

Bolygónkon rohamosan pusztítjuk az élő rendszereket, a természetes növénytársulásokat. Napról napra fogy az élő felület, amelyet betondzsungelekkel, aszfalttengerekkel zabáltatunk fel.
Az elvesző élő felület egy része visszaadható lenne élő növényzettel borított zöldtetőkkel az épületek tetején? Igen. Nem minden, de valamennyi igen.
Évtizedek óta hangzik a felszólítás, ösztönzés, hogy szigeteljünk, így spóroljunk energiát. (Aztán vagy van pályázat rá, vagy nincs, de inkább nincs…) Alkalmas a zöldtető – természetesen a tető szempontjából – megfelelő szigetelésére egy épületnek? Igen. Bebizonyosodott, hogy igencsak alkalmas, remek hőszigetelő képességei vannak. Nyáron hűt, télen „fűt”, szigetel.