7 dolog, amit kerülj el, ha nem akarsz ételmérgezést kapni

Egy ételmérgezésekben járatos ügyvéd, Bill Marler tippjeit osztjuk meg. Hogy ő miért nem eszik soha nyers csírát? Elmondja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
étel
2017. június 17. Dívány

Bill Marler 20 éve foglalkozik ételmérgezéssel kapcsolatos perekkel, és akarva-akaratlanul, közben ő is létrehozta a maga fekete listáját. A listára az általa képviselt ügyek évi 3000 halálesetért felelős ételmérgezéses megbetegedéseinek leggyakoribb forrásai kerültek. A Chipotle étteremláncot érintő E. coli és norovírus járványok szülte pereket is vezető ügyvéd eddig nagyjából 600 millió dollárt hozott az általa képviselt sértettek konyhájára, és a Bottomline számára most listázta azt a 6 ételt, amiktől most már ő maga is elzárkózik, valamint egy olyat is, amit talán meglepő módon még mindig szívesen fogyaszt.

1. Nyers osztriga és egyéb kagyló és rákfélék

Marler elmondása szerint az elmúlt öt évben több osztrigával kapcsolatos ügyet látott, mint az azt megelőző 20 év alatt összesen. Ő mindezt a melegedő vizekben elszaporodó mikrobáknak tudja be, amelyek a napi akár 240 liter vizet is átszűrő puhatestűeken át az osztrigaszürcsölő ínyencekhez is eljutnak.

2. Előremosott és feldolgozott zöldség- és gyümölcsfélék

Marler fél tőlük, mint a tűztől. Minél nagyobb a feldolgozás foka, minél több kéz munkálkodik egy-egy alapanyag felaprításán és bezacskózásán, annál nagyobb a szennyezés esélye – mondja az ügyvéd. Ő inkább egész zöldségeket és gyümölcsöket vásárol, azokat is kis mennyiségben, és néhány napon belül igyekszik elfogyasztani a zsákmányt.

3. Nyers csírák

Több mint 30 – többnyire E. coli és szalmonella – járvány tört ki az Egyesült Államokban az előző 20 évben. A kissé talán paranoid ügyvéd egy 2014-es, 19 embert kórházba küldő járványt is megemlít itt, és azt mondja, ő kizárólag akkor fogyaszt csíraféléket, ha azokat rendesen megfőzték, és kizárható a magokat érintő bakteriális fertőzöttség.

4. Véres húsok

Ezek után valószínűleg nem meglepő, hogy Marler a burgereit is jól átsütve kéri. Ez a többi darált húsból készült ételre, illetve a tűkkel és késekkel felpuhított steakekre is vonatkozik. A darálás előtt még a húsok külsején partizó, illetve a tűkön üldögélő baktériumok ugyanis könnyen a húsok közepére kerülhetnek, és amennyiben azokat nem sütik át rendesen, megint csak ételmérgezés lesz a végeredmény.

A cikk folytatását itt olvashatod!