A csodás cékla – izgalmas receptek
A cékla annyira egészséges zöldség, hogy az már szinte gyanús. Tele van a szervezet számára jól hasznosítható vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ami ilyenkor ősszel (és télen) különösen jól jön.
A cékla annyira egészséges zöldség, hogy az már szinte gyanús. Tele van a szervezet számára jól hasznosítható vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ami ilyenkor ősszel (és télen) különösen jól jön.
Az alkoholizálás májra gyakorolt káros hatásai is csökkenthetők vele, sőt egyesek szerint fej- és fogfájás csillapítónak is beválik. Ráadásul még finom is, ha jól készítik el. Mutatunk három, egyszerűen kivitelezhető céklás receptet, amelyből kettő cukor nélkül is finom, édeskés ízű lesz. Szeressék meg a céklát velünk!
Rozmaringos sült cékla
Hozzávalók:
1 kg cékla
fél dl olívaolaj
só, rozmaring, fokhagyma ízlés szerint
- A céklát alaposan megmossuk, két végüket levágjuk. A fokhagyma gerezdeket megtisztítjuk.
- A céklákat nyolc darabba vágjuk, mint a steak burgonyát, és sütőpapírral kibélelt tepsibe szórjuk, mellé tesszük a fokhagymagerezdeket.
- Sózzuk, rászórjuk az apróra vágott rozmaringot (más zöldfűszerrel is érdemes kísérletezni), majd alaposan meglocsoljuk az olívaolajjal, összeforgatjuk, hogy mindenhol érje
- Betoljuk a sütőbe, és egy órán keresztül (vagy amíg a cékla megpuhul) sütjük 180 fokon.
Sülés közben a céklában lévő cukor karamellizálódik, így a végeredmény enyhén édeskés lesz. Jóféle modenai balzsamecettel meglocsolva tálaljuk, kiváló köret húsok mellé.