BLW mindenáron? Tényleg ez a legjobb hozzátáplálási módszer?

Szinte minden szülő hallott már a BLW nevű alternatív hozzátáplálási irányzatról. Ám nem mindenki számára egyértelmű, a három betű mit jelent, az pedig főleg nem, hogy miben jobb - ha jobb egyáltalán - a hagyományos pürés módszernél.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
biztonság
2018. május 09. Babaszoba
A gond akkor kezdődhet, ha a szülők olyan önjelölt tanácsadóktól fogadnak el, tanulnak el csecsemő-, kisdedtáplálási szokásokat, tanácsokat, akik ehhez megfelelő kompetenciával nem rendelkeznek. Ráadásul a BLW egy – a szakemberek között is – vitatott módszer.

Mi az a BLW?

Kezdjük az elejéről: A BLW angol betűszó, a “Baby-led weaning” rövidítése, mely magyarul nehezen megfogható, de végül is “baba-vezette hozzátáplálásnak” fordítható. Fontos, hogy a baba igényeinek megfelelően történjen (annyit fogyaszt el, amennyi jól esik neki, a saját tempójában). A módszert Gill Rapley, angol védőnő hívta életre ebben a formában. 10-15 éve népszerűsége egyre csak nő, és ez nem véletlen! Ígéretes módszer, de további, megfelelő minőségű kutatás szükséges ahhoz, hogy szakemberként széles körben kijelenthessük: hivatalosan is ajánljuk.
Kutatások ugyan történtek, de többségükben felfedezhetők gyengeségek: kis esetszám, önbevalláson alapuló leírások (hol a pontosság?), a kutatásokban résztvevő anyák nagyrészt magasabb iskolai végzettségűek (ez az adatok torzulását okozhatja), korlátozott az adatelérés stb.
Ami mára azonban valószínűsíthető, hogy a módszer biztonságos, ha a szülő néhány alapszabályra figyel.

A BLW szabályai

  1. Jöhetnek a családi ételek, de némi átalakításra van szükség: legfőképp a só-, és cukorbevitel csökkentését fontos szem előtt tartani. Lényeges még, hogy a babának könnyebb olyan ételeket a kezecskéibe fognia, melyek könnyen megragadhatók (hiszen a csippentést később tanulja csak meg) – bevethető a hasábokra vágott párolt zöldség, fasírt rudacska, stb.
  2. Különbséget kell tenni öklendezés és fulladás között, de ezen képesség megszerzéséhez a szülő számára nem elég egy cikk elolvasása: ajánlatos a légúti idegentest eltávolításának módszerét még a hozzátáplálás előtt szakembertől megtanulnia (és nem csak ennél a módszernél).
  3. Nem szabad kínálni a gyermek számára túl kemény, vagy könnyen félrenyelhető ételt (pl. kemény cukorkát, popcornt, egész szőlőszemet, nyers répát, stb.).

A cikk folytatásához kattints.