Egyszerű és gyors ételek szilveszterre
A szerencsehozó lencse és a virsli elmaradhatatlan a szilveszteri/újévi asztalról. A tartalmas lencseleves főételként is megállja a helyét. A sós sütiknek is ilyenkor van a szezonja. A sajtos muffin gyorsan elkészül, ráadásul puha és omlós.
Lencse krémleves virslikarikákkal
Hozzávalók 4 főre:
- 15 dkg lencse,
- 5 dkg vaj,
- 2 közepes fej vöröshagyma,
- 3 szál sárgarépa,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 liter víz,
- 1 db babérlevél,
- 1 mokkáskanál őrölt kömény,
- 2 teáskanál majoranna,
- 2 teáskanál mustár,
- 2 dl krémes tejföl,
- só, frissen őrölt bors,
- 25 dkg virsli,
- 1-2 evőkanál napraforgóolaj
Ízlés szerint: kenyér, petrezselyem
Elkészítés: A lencsét átválogatjuk, megmossuk, és egy éjszakára beáztatjuk, másnap leszűrjük. A sárgarépákat és a hagymákat megtisztítjuk. A hagymákat és a répát felkockázzuk. A vajat felmelegítjük egy lábasban, enyhén megpíritjuk benne a zöldségeket. Adjuk hozzá a lencsét, öntsük fel vizzel, majd fűszerezzük. Forraljuk fel a levest, majd takaréglángon főzzük addig, amíg a lencse és a répa megpuhul. Ezután botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítsük, sózzuk, borsozzuk, keverjük hozzá a mustáros tejfölt.
A virsliről húzzuk le a héját, vágjuk karikára és pirítsuk meg kevés olajon. A levest a sült virslikarikákkal tálaljuk. Ízlés szerint kenyérrel és apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.
Tipp: Használhatunk lencsekonzervet is, ilyenkor a főzési és az előkészítési idő is lerövidül. A receptet vöröslencsével is kipróbálhatjuk.
Sajtos-diós muffin
- 25 dkg liszt,
- fél csomag sütőpor,
- 1 mokkáskanál só,
- 1 db “L”-es tojás,
- 10 dkg vaj,
- 2 dl joghurt,
- 10 dkg durvára vágott dió,
- 15 dkg reszelt füstölt sajt,
- 1 kávéskanál oregánó
Elkészítés: A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a sóval, oregánóval és a dióval. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük a tojással, majd a joghurttal. A nedves és aszáraz alapanyagokat összekeverjük, és kivajazott muffin formában arányosan eloszlatjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Tipp: használjunk szilikonformát. Hagyományos formánál a sós muffin esetében ne használjunk papírt, mert könnyen beleragad a sütemény.