Ezért főzzük gyerekekkel közösen az ünnepi menüt!

Minden évben a konyhából követjük a nappaliban folyó eseményeket? Estére fáradtan zuhanunk ágyba vagy készülünk másnapra, a vendégek, locsolók fogadására? Ebben az évben legyen ez másként! Vonjuk be a gyerekeket is a főzésbe, mindannyian jól fogunk járni!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ünnep
2019. április 19. www.jatekliget.hu

Hogy miért, megtudhatjuk Licsár Szilvia pedagógustól, a Játékliget szakértőjétől.

Önbizalom, sikerélmény

Ha van főzéshez kötődő gyermekkori emlékünk, biztos, hogy felnőttként szívesen emlékszünk rá. Jó érzéssel tölt el visszagondolni arra, ahogy panírozás közben a zsemlemorzsa, tojás és liszt egyre növekvő gombóccá állt össze az ujjainkon. Nem felejtjük, mikor először sikerült megfordítanunk egy palacsintát vagy szaggattunk pogácsát. Ott, abban a pillanatban nagyon-nagyon fontosnak éreztük magunkat, hiszen igazi felnőtt feladatot bíztak ránk. Adjunk arra lehetőséget, hogy gyermekeink is átéljék ezt. Bízzunk rájuk életkoruknak megfelelő feladatokat, hagyjuk, hogy egyedül végezzék. Mi a háttérből figyeljünk, csak szükség esetén segítsünk nekik.

Figyelem és jelenlét

Előfordult már velünk, hogy gyermekünk felé intézett kérésünk többszöri alkalom után is süket fülekre talált? Vagy egészen más irányt vett a cselekmény – a legtöbb esetben így fullad rég látott játékok kreatív délutánjába a szoba gyorsra tervezett összepakolása és takarítása. Nos, a főzést aligha lehet így végezni. Próbáljuk csak ki, és látni fogjuk, ahogyan a gyakran szétszórt, álmodozó gyerekek pontosan követik a recept utasításait, adagolják a lisztet, keverik a tésztát, hiszen tudják, hogy itt most valami fontos készül, a közös családi ebédhez.

Egy kis matek, szövegértés és technika

Kisebbek és nagyobbak is gyakorolhatják ezeket a készségeket főzés közben. Mérünk mérlegen, mérőedényben, kanállal, számoljuk az elkészült süteményeket. Kisiskolások olvassák a receptet, figyelik mi lesz a következő hozzávaló. A konyhai munkák, a keverés, dagasztás, formázás, panírozás, darabolás emellett remek edzés is a kis kezeknek, a sütemények aprólékos díszítése pedig jó lehetőség a kreativitás és a finommotorika fejlesztésére.

Egészséges étkezés

Még a válogatós gyerekek is szívesebben fogyasztják azt az ételt, aminek az elkészítésében részt vettek. A közös főzés az egészséges étkezési szokásokat is segíthet kialakítani. Beszélgessünk róla, miért nem készítünk túlcukrozott süteményeket, miért darabolunk zöldségeket a hús mellé vagy miért készítünk uzsonnára gyümölcssalátát. Főzés közben az egyes alapanyagokat is megismerhetik, nagyobbakkal már a változatos táplálkozásról, vitaminokról is szót ejthetünk.

Hagyomány és nosztalgia

A menüt is megtervezhetjük közösen, beszéljük meg, hogy miért éppen például sonka és kalács kerül az asztalra. A megszokott ételek mellett, a gyerekek javaslatára felvehetünk új ízeket is az étlapra, amit együtt készítünk el. A közös sütés-főzéssel új hagyományt is teremthetünk a családunkban, de mesélhetünk közben arról is, hogy gyermekként mi hogyan készültünk régen az ünnepre. Osszuk meg vele történeteinket, melyekbe beleszőhetjük a húsvéti ünnephez és népszokásokhoz kapcsolódó ismereteket.

Fotó: Pixabay