Ezért leszel álmos, ha túl sokat eszel
Az emberek számára nélkülözhetetlenek a szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok. De hiába ilyen nagyon fontos, nem sok mindent tudunk róluk. Viszont az alapinfókkal nem árt tisztában lenni. Nézzük, mi az az 5 dolog, amit mindenkinek érdemes tudni a szénhidrátokról.
Az emberek számára nélkülözhetetlenek a szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok. De hiába ilyen nagyon fontos, nem sok mindent tudunk róluk. Viszont az alapinfókkal nem árt tisztában lenni. Nézzük, mi az az 5 dolog, amit mindenkinek érdemes tudni a szénhidrátokról.
1. A szénhidrátokból nyerjük az energiánk nagy részét?
Minden ételnek van energiaértéke, vagyis kalóriája (kcl), ami a diétázók számára biztosan nem hangzik ismeretlenül. De vajon tudják is, hogy pontosan mit jelent? Azt, hogy abból az adagból (általában 100 g-onként tüntetik fel), X kcl-t éget el, vagyis használ fel a szervezet, hogy energiát nyerjen a működéshez. Egy gramm szénhidrát elégetésekor 4,1 kcal energia keletkezik. Az ember teljes energiafogyasztásának kb. 50%-a a szénhidrátok elégetéséből származik.
A reggelid legyen minőségi szénhidrátban gazdag, hogy tele legyél energiával
2. Mi az a minőségi szénhidrát?
A szénhidrátok glükóz formájában a dolgozó izmok legfontosabb energiaforrásai, de csak akkor lesz a kajából energia, ha előbb azt lebontja. Az egyszerű szénhidrátok (cukor, méz, finomított lisztek, édesség, péktermék, cukrozott dolgok stb.) egyből cukorrá bomlanak, és egyből adják a testnek az energiát. A feleslegesen bevitt energiát (amit már nem bír el a májban és az izomban lévő CH raktár) pedig elraktározza zsír formájában. Az összetett (minőségi) CH-kat viszont először le kell bontani egyszerűre, majd utána cukorrá. és akkor adja az energiát. Ez hosszabb, időigényesebb folyamat, ugye? Éppen ezért látnak el hosszú időre energiával a teljes kiőrlésű termékek, mint mondjuk egy péksüti.
Van összetett és egyszerű szénhidrát
3. Milyen hatással van a vércukorra a szénhidrát?
Fontos a minőségi CH fogyasztása, vagyis az összetett CH-ok, amik két lépésben állítják elő az energiát: lassan viszik fel a vércukorszintet és lassan is viszik le. Ezzel biztosítják folyamatosan az energiaszintet. Biztos érezted már azt egy komolyabb kajálás után, hogy hirtelen nehezedik a szemhéjad, álmos leszel, fáradtabb, le kell dőlni. Ez azért van, mert a sok és/vagy nem megfelelő táplálék hirtelen felvitte a vércukrodat és hirtelen le is zuhant, és a szervezet igyekszik az emésztéssel foglalkozni, így kivesz minden máshonnan erőt.
A cikk még nem ért véget. A folytatásban megtudhatod, hogy mely szénhidrátokat érdemes fogyasztanod!