Hangolódjunk sztárséfekkel!

Vajon a karácsonyi menü elkészítésének látványa tényleg annyira ünnepi hangulatba hozhatja az embert? A szokatlan kérdésre a válasz egyértelműen igen, mindjárt mutatjuk is, miért!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Jamie Oliver
2017. december 19. Czefernek Léna

Egy beszélgetés során kedves ismerősöm azt találta mondani, hogy ő bizony sokszor karácsonyi filmek helyett napjaink ismert sztárséfjeinek műsorait nézi az ünnepek alatt. Kíváncsivá tett a dolog, mivel eleddig nem találkoztam ezekkel a karácsonyi kiadásokkal, és legfőképpen eszembe sem jutott, hogy a Reszkessetek betörők! és az Igazából szerelem helyett a tökéletes karácsonyi pulyka receptje is meghozhatja ugyanazt a hangulatot – akár Gordon Ramsay előadásában is. Ezért tettem egy próbát, vajon a karácsonyi menü elkészítésének látványa tényleg annyira ünnepi formába hozhatja az embert? A szokatlan kérdésre a válasz egyértelműen igen, mindjárt mutatjuk is, miért!

Gasztronómia és karácsony

Akár tetszik, akár nem, ünnepeink egyik főszereplője bizony az asztalra kerülő étek, s a finomabbnál finomabb fogások illata éppúgy hozzátartozik a karácsonyi hangulat megteremtéséhez, mint a fenyő, a szikrázó hó vagy a csillagszóró fénye. Valahol mélyen él bennünk a vágy, hogy újraéljük az olyan gyerekkori ízeket, mint a nagymama bejglije, az apukánk halászleve, vagy az anyukánk kacsasültje. Az ünnep attól is ünnep, hogy ezt az otthonosság-érzést ízlelőbimbóinkon keresztül újra és újra át tudjuk élni, miközben a szeretteinkkel vagyunk.

És bizony, amikor ezeket a gondosan megtervezett-szerkesztett karácsonyi főzőműsorokat nézzük, egy kicsit mi is részesei lehetünk valaki más szaftos pulykasültes karácsonyának. Egy ünnepnek, amelyben nincsen fáradt háziasszony, odaégett tepsi és bejglitől fájó pocak, a karácsony gasztronómiai árnyoldalai helyett a konyha Hollywoodja tárul elénk. Nem klasszikus értelemben vett filmet nézünk, de mégis ugyanaz az élmény, hiszen a kellemes, hangulatos karácsonyi dallamok mellett megkoreografált műsor és menüsor, nem utolsó sorban pedig a konyha sztárjai költöznek egy kis időre otthonunkba.

Szóval ha belefáradtunk a mézeskalács-készítésbe, pihenni vágyunk a karácsonyi ajándékbeszerző-körútról hazaérve vagy csak új, friss és hangulatos ötletekre vágyunk, nyugodtan merüljünk el az ünnepi főzőműsorok világában! Garantáltan derűsen, újult erővel fogjuk bevetni magunkat a konyhába!

Mutatunk pár tippet, kivel érdemes “együtt” főzni az ünnepek alatt!

1.Jamie Oliver

Nos, ő volt az kedves srác a szomszédból, aki kedves, közvetlen előadásmódjával séf létére életemben először odaszegezett a képernyő elé. Szinte mindegy volt, hogy mit készít, mert azonnal meg akartam kóstolni, ki szerettem volna próbálni. Ő az egyetlen, akinek első adandó alkalommal be is szereztem receptkönyvét, amelyből aztán számos variációt készítettem el. S hogy milyenek a karácsonyi műsorai? Ugyanolyan szellemesek, könnyedek és hangulatosak, mint amilyenek kezdet kezdetén voltak. Jamie még azt is elhiteti velünk, hogy a karácsonyi pulykaszósz elkészítése egy karonülő csöppség közreműködésével is pofonegyszerű!

 2. Nigella Lawson

Nigella személye sokak számára megosztó lehet, de az biztos, hogy olyan szenvedélyesen nem sokan tudnak beszélni egy egyszerű csokitortáról, mint ő. A britek első számú édességszakértőjét hallgatva az embernek az első perctől kezdve összefut a szájában a nyál és az ember lány (fia) azonnal rohanna a konyhába összedobni egy kis könnyű süteményt. Nincs ez másként a karácsonyi készülődés során sem, ahol nem csupán recepteket kaphatunk tőle, de belekóstolhatunk egy kicsit abba, milyen is az ünnepi készülődés Nagy-Britanniában.

3. Gordon Ramsay

A konyha fenegyereke ezúttal abba avat be minket, hogyan lehetünk részesei egy stresszmentes szentestének. Nem csupán recepteket, remek tippeket is kapunk tőle arra vonatkozóan, mivel könnyíthetjük meg a saját dolgunkat az ünnepi menüsorra készülve. Megismerhetjük azt is, hogyan zajlik a főzőcskézés Ramsay-éknál, családi körben. Mindezt olyan könnyedséggel és hanyag eleganciával teszi, hogy még mi is elhihetjük, hogy valóban képesek vagyunk az idei menüt az ujjunkból is kirázni.

4. Széll Tamás

Ugyan hazánkban még nem honosodott meg hasonló műfaj, ám sztárséfjeink már nekünk is vannak. Így aztán az sem marad hoppon, aki inkább tőlük szeretne ellesni néhány karácsonyi trükköt. Például Széll Tamástól azt, hogyan legyen szaftos és omlós a pulykasült!