Hogyan beszéljünk a szexről a gyerekekkel?

„Anya, mi az a szex?” – kérdezi gyermekünk sokszor a legváratlanabb és legalkalmatlanabb helyen valamint időben. Mi szülőként pedig irulva-pirulva nézünk magunk elé, hogy ez most honnan, miért és hogyan.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. május 04. Csontos Dóra

„Anya, mi az a szex?” – kérdezi gyermekünk sokszor a legváratlanabb és legalkalmatlanabb helyen valamint időben. Mi szülőként pedig irulva-pirulva nézünk magunk elé, hogy ez most honnan, miért és hogyan.


Biztosak vagyunk benne, hogy nektek is volt ovis szerelmetek, akivel „csókolóztatok” vagy éppen megvitattátok és megnéztétek, hogy kinek mije van odalent. Kár is lenne tagadni, mi is korán kezdtük éppen ezért nem szabad, hogy szülőként tabuként kezeljük a szexualitás kérdését a gyermekünk előtt.

„Ha te megmutatod, akkor én is!”

Sok szülő azt hiszi (vagy inkább reméli?), hogy a szexualitás és a gyermekáldás tárgykörével ráér majd serdülőkorban beszélni a kölyökkel, de ez nem így van. A mi kis ártatlan gyerkőcünk 3 éves kora körül rákérdez majd erre-arra. Ha megfigyeljük, ez az a kor, amikor elkezdi nézegetni magát a tükörben és belevág a testének a megismerésébe. Figyeli az arcát, grimaszol, észrevételezi, hogy neki más van alul, mint anyunak vagy apunak.

Tartsuk szem előtt, hogy a gyermek kíváncsi, és ez nem rossz, szégyellnivaló esetleg büntetendő dolog. Ne tereljünk, de ne is mondjuk többet annál, mint, amire ő maga kíváncsi. Beszéljünk nyíltan, de a gyermek korának megfelelően, ne keltsünk benne szégyenérzetet azért, mert megnézi a saját vagy az ovistársa nemi szervét. Itt egy másik fontos pont. Nevezzük nevén a testrészeinket. Ha megtudjuk tanítani azt a lányunknak, hogy orr, fül, nyelv; akkor azt is, hogy mell, nuni, kuki. Tanítsuk meg továbbá, hogy közösségben, hogyan illik beszélni ezekről a szervekről.

Íme néhány gyakorlati tanács óvodáskorú gyermek szüleinek:

  1. A kicsiknek sokat segít egy adott szituáció megértésében és feldolgozásában a mese.  Keressünk olyan mesekönyveket, amiben barátságosan és kedvesen, a gyermek korának megfelelően leegyszerűsítve láthatja a nemi szerveket és az intimitást.
  2. Gyereke válogatja, hogy mikor kezd el kérdéseket feltenni, de ezekre mindig őszintén válaszoljunk. A beszélgetés annyira lesz kellemetlen, amennyire mi felnőttek tesszük. A gyermek ártatlan és kíváncsi. Mi se legyünk álszentek, válaszoljunk nyíltan, ha kérdeznek.
  3. Mint már említettük fontos a nemi szervek nevét ugyanolyan természetességgel megtanítani, mint bármelyik másik testrészünkét. Itt elmagyarázhatjuk a gyermeknek a fehérnemű-szabályt is, aminek a lényeg, hogy a gyermek tudja, hogy bármikor nemet mondhat egy számára kellemetlen érintésre. Ez azért fontos, mert így nagy eséllyel elkerülhető a szexuális abúzus.

Mikor kezdjük a szexuális felvilágosítást?

Érdemes már a pubertás kor előtt elkezdeni a felvilágosítást, de fontos, hogy ezt ne egy este alatt akarjuk letudni, hanem szép fokozatosan, részletekben. Ügyeljünk arra, hogy a hangsúly ne csak a biológiai aspektusokon legyen, hanem az érzelmi intimitáson. Manapság a kamaszok egyre hamarabb kezdenek szexuális életet élni, éppen ezért nem meglepő, hogy sok 12-14 éves már elvesztette a szüzességét. Ez valójában azonban a szülők hibája is. Egy felmérés szerint ugyanis azok a gyerekek, akik tisztában vannak az intimitás fogalmával, azzal, hogy csak egy olyan fiúval/lánnyal érdemes lefeküdni, akibe tényleg szerelmesek, később kezdenek nemiéletet élni, mint azok, akiket tiltanak vagy nem tájékoztatnak.

Felvilágosító könyvek szülők és gyermekek számára:

  • Sol Gordon-Judith Gordon: Amit a gyermeknek tudnia kell – gyakorlati útmutató szülők számára
  • W. Ungváry Renáta: Kistestvérem születik
  • Jean Uwe-Rogge: Még hogy mindent tudnak

Az alapos felvilágosítás (szexuális és érzelmi egyaránt) késlelteti az első aktus időpontját. Minél többet tud róla a gyermek, annál kevésbé hajtja a kíváncsiság, s annál felelősségteljesebb döntést tud hozni arról, hogy szüksége van e rá, vagy sem.

Egy olyan világban, ahol a fiatalok már bárminek utánanézhetnek az interneten, fontos, hogy egy olyan bensőséges kapcsolatot alakítsunk ki a gyermekünkkel, ahol inkább bennünk bízik és hozzánk fordul a kérdéseivel a pornóoldalak, illetve a gyakorikerdesek.hu helyett. Mint említettük, nem szabad prűdnek lennünk, ha a kamaszunk megnyílik előttünk akkor hallgassuk meg és ne ítélkezzünk. Világosítsuk fel a védekezési módszerekről, és bíztassuk arra, hogy bátran nemet mondhat, ha nem érzi magát felkészültnek. Az a partner, aki pedig ezt nem érti meg, az nem is méltó arra, hogy neki adja oda magát.

A magabiztosság elengedhetetlen

Kutatások bizonyítják, hogy a mai fiatalok nem elégedettek magukkal és az életükkel. Ezen persze nem is lepődünk meg, hiszen mindenhol azt tolják az arcunkba, hogy csak az a szép, a vonzó, aki nádszálkarcsú vagy izompacsirta. Arról nem is beszélve, hogy a fiúkat kifejezetten frusztrálják azok a bizonyos méretbeli kérdések.

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt hónapban mennyire gyakran volt boldog, a felnőtt lakosság 57 százaléka mondta azt, hogy általában, többnyire vagy mindig annak érezte magát. 15 százalék viszont csak ritkán vagy soha – derült ki a KSH idei kutatásából. Emellett a legrosszabb értéket az emberek iránti bizalom adta, csupán 5 ponttal, vagyis romlott a magyarok együttműködési készsége.

Pedig az egészséges szexuális élet elengedhetetlen feltétele a pozitív önkép és önbizalom. A gyereknevelés talán legnehezebb és legfontosabb feladata az, hogy egy magabiztos és boldog gyermeket neveljünk. Sokan azt hiszik, hogy csupán a tájékozatlanság vezet a korai szexuális élethez, ám ez tévedés. Az önbizalomhiányos fiatalok képesek csak azért lefeküdni valakivel, hogy bizonyítsák, ők is vannak olyan jók, mint a „menő” társaik. A lényeg tehát abban rejlik, hogy a kölykünknek megtanítsuk: a teste az övé, és felette csak ő maga rendelkezhet.