Hozzátáplálási kisokos – kérdések és válaszok

A hozzátáplálás fontos mérföldkő egy baba életében. A babák emésztőrendszere a 4. és 6. hónap között éri el a megfelelő fejlettséget, a hozzátáplálást tehát ebben az időszakban kezdhetjük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. március 12. Szaurella

A hozzátáplálás fontos mérföldkő egy baba életében. Dr. Polgár Marianne gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa a leggyakoribb kérdésekre válaszol.


Mikor kezdjük?

A babák emésztőrendszere a 4. és 6. hónap között éri el a megfelelő fejlettséget, a hozzátáplálást tehát ebben az időszakban kezdhetjük. A mai ajánlások a gyermek 6 hónapos koráig kizárólagos szoptatást javasolnak, ennél tovább valóban nem szükséges várnunk az új ételek bevezetésével. Lehetőség szerint a hozzátáplálást még a szoptatás időszaka alatt kezdjük meg, így az anyatej védőfaktorai segíthetnek az allergiás reakciók megelőzésében.

Mi kerüljön a tányérra?

Először javasolt almalével, vagy reszelt almával kínálni a gyermeket, ezt követheti sárgarépa, őszibarack, burgonya, sütőtök. Lényeges, hogy egy alkalommal mindig csak egyféle ételt kóstoltassunk meg, így az esetlegesen fellépő tünetek – hasmenés, hasfájás, kiütések – kiváltó okát is könnyen beazonosíthatjuk.