Kevés só, sok friss zöldség, csak teljes kiőrlésű kenyér

Hajlamosak vagyunk őrült mód figyelni arra, hogy amiből csak lehet, teljes őrlésűt fogyasszunk, ráadásul rengeteg korpát is együnk, mondván, a rostfogyasztás nagyon egészséges. A fitinsav nevű anyagról azonban kevés szó esik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
élelmiszer
2015. január 17. Paulik András

Hajlamosak vagyunk őrült mód figyelni arra, hogy amiből csak lehet, teljes őrlésűt fogyasszunk, ráadásul rengeteg korpát is együnk, mondván, a rostfogyasztás nagyon egészséges. A fitinsav nevű anyagról azonban kevés szó esik.


Pedig ez az anyag – amely többek közt a gabonamagvak foszforraktára – több esszenciális elemmel, így például a kalciummal, a cinkkel és a mangánnal stabil, vízben oldhatatlan komplexet képez, majd remekül eltávolítja azokat a szervezetből…

Tipp: A mértéktelen korpaevés és müzlifogyasztás nem csak a fitinsav miatt kerülendő, hanem azért is, mert más rostanyagok kovasav tartalmuk miatt más mikroelemeket, így például vasat köthenek meg. Emiatt persze nem kell lemondanunk egyébként egészséges reggeli müzlinkről és korpánkról, viszont naponta többször, és főleg mértéktelenül nem szabad fogyasztanunk őket.

Friss vagy fagyasztott?

Sokan esküsznek arra, hogy a friss zöldség jobb, mint a fagyasztott. Ez azonban nem mindig igaz, hiszen míg a veremben tárolt vagy messziről szállított, hosszú utat bejárt termények sokat veszítenek vitamintartalmukból (ha pedig hajtatottak, akkor már eleve szerényebb mennyiségben tartalmazzák a hasznos anyagokat). A betakarítás után rögtön gyorsfagyaszttott zöldségek alig vesztenek értékes összetevőikből.

Tipp: Ha otthon fagyasztunk, érdemes figyelnünk arra, hogy a fagyasztás a lehető leggyorsabban történjen. Ennek érdekében érdemes a fagyasztó hőfokát már a bepakolást megelőző napon szokásosnál is lejjebb venni.