Magánovik: mit adnak és mennyiért?

Óvodaválasztás előtt sokakban felmerül, érdemes-e a gyereket valamilyen magánintézménybe íratni. Ha megkérdezzük az ezen dilemmázó szülőket, általában két fő okot említenek, ami miatt szemeznek a privát intézményekkel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. március 08. Vajda Boglárka

Óvodaválasztás előtt sokakban felmerül, érdemes-e a gyereket valamilyen magánintézménybe íratni. Ha megkérdezzük az ezen dilemmázó szülőket, általában két fő okot említenek, ami miatt szemeznek a privát intézményekkel.


1: Valamilyen speciális tudást adnak, ez leggyakrabban nyelv, de lehet például sport is, de van, akinek sokat nyom a latba az, hogy mondjuk bio kaját kapjon a gyerek, vagy legyen minibuszos szállítás reggel-délután.

2. Kisebb létszámú csoportokkal, több pedagógussal nagyobb odafigyelést, személyre szabottabb gondoskodást tudnak nyújtani a gyerekeknek.

Most nem azt a vitát szeretnénk eldönteni, hogy jobb-e  magánovi, inkább annak szeretnénk segítséget nyújtani, aki szemez a magánóvoda gondolatával.
Ovik és csanák

Az óvodák és családi napközik fogalma némiképp összemosódik, hiszen mindkét intézménybe kisgyerekek járnak, bölcsis és oviskorúak. A fő különbség az, hogy egy családi napközinek nem kell pedagógiai programmal rendelkeznie, és alapesetben 5-7 gyerekről gondoskodik. A magánovik és bölcsik viszont akkreditációjuk alapján köznevelési intézménynek minősülnek, az ellátás mellett nyomon követik a gyerek fejlődését, van pedagógiai programjuk, vezetnek csoport- és egyéni fejlődési naplót.

1. “Sima” ovi, csak magán

Az első csoportba azokat az ovikat vettük, ahol nem nyújtanak semmilyen különleges tudást, vagyis nem kétnyelvűek, nem sportoltatják a gyereket napi 5 órában, egyszerűen “csak vannak”. Akkor mit tudnak? Általában az szól mellettük, hogy az államinál jóval kisebb csoportlétszámokkal és több pedagógussal dolgoznak, jobb tárgyi feltételek mellett, így sokkal rugalmasabbak is tudnak lenni.

Ezek az intézmények gyakran abban hisznek, hogy egy oviskorú gyereknek semmi nem olyan fejlesztő, mint a szabad játék, ezért igyekszenek őket nem nyomasztani sok kötelező programmal, és nem túlfejleszteni, hanem hagyni a saját tempójukban érni, okosodni, ügyesedni. De létezik a másik véglet is, ahol minél többféle program, foglalkozás és szolgáltatás van, angoltól az úszáson és baletten át a rajzoktatásig.


 

Tipikus előnyök:

– kislétszámú csoportok, gyerek:pedagógus arány kedvező, általában nem nagyobb, mint 4-6:1
– személyre szabottabb gondoskodás, tehetséggondozás, fejlesztés
– gyakran helyben főznek/minőségi menüt szállíttatnak házhoz
– több és változatosabb ovin kívüli programra viszik a gyerekeket
– nagy hangsúlyt kap a sok szabad játék
– a napirend rugalmasabb, például tudnak mit kezdeni a délután már nem alvó gyerekkel
– sok helyen jellemzőek a vegyes korú csoportok, ami együttműködésre tanítja a gyerekeket

Jellemző árak:

Havonta kb 50-130 ezer forint+intézményenként változik, hogy vannak-e fizetős külön programok, ha igen, ezek általában legalább havi 3-5 ezer forintba kerülnek. Az olcsóbb havidíj gyakran azt jelenti, hogy az étkezésért külön kell fizetni, és azt is meg kell kérdezni, kell-e fizetni a nyári szünet idejére.